Recenzija: Vrvež v moji glavi 2

»Pixar je nazaj!«

Kako nadaljevati filmsko mojstrovino, kot je Vrvež v moji glavi (Inside Out)? No, Pixar je v svojem slogu dokazal, da se vsekakor da, in ponovno odkril zlato žilo svojega uspeha in kakovosti. Če se nam je v zadnjih letih zdelo, da animacijski studio ni dosegal svoje ravni, je strah minil s težko pričakovanim in nadvse uspešnim nadaljevanjem. To je Vrvež v moji glavi 2.

Čustva v glavi mlade Riley so nazaj. Če smo se v predhodniku ukvarjali s selitvijo deklice in njenim odzivom na težak trenutek življenja, nas zdaj čaka nekaj težjega. Tukaj je puberteta, ki prispe z rdečimi lučmi, sirenami in alarmi. Ekipi, ki smo jo spoznali pred skoraj desetimi leti – Sreča, Cmera, Bes, Reva in Gravža -, se pridružijo nova čustva. Spoznajmo Tesnobo, Zavist, Puščobo in Sramotkota. Se bodo nova čustva prijetno vklopila v ekipo ali povzročila dodaten kaos v glavi najstnice Riley? 

In ko že omenjamo Riley, je vredno omeniti tudi kaj se dogaja v njenem življenju. Tik pred srednjo šolo se s prijateljicama uvrsti na hokejski tabor kot perspektivna športnica. Ko ji najboljši prijateljici izdata, da ne bosta odšli na isto srednjo šolo, se njen svet poruši. Ali bo ostala zvesta temu, kar jo dela dobro, ali pa si bo želela na vse pretege osvojiti mesto v novi ekipi in ob tem pozabila nase? 

O igralskih predstavah oz. posojanju glasov težko govorimo v izvirniku, saj smo si animirani film ogledali v sinhronizirani različici. In tu lahko pomirimo morebitne nasprotovalce slednje, saj gre za kakovostno opravljeno delo, pri katerem je vredno izpostaviti kradljivca prizorov, ki mu glas posodi Andrei Lenart. In če smo že iskreni, glasovna ekipa izvirnika ni nekaj, kar bi pogrešali ob sinhronizaciji – slednjo težavo je imel Ježek Sonic z Jimom Careyjem.

Vrvež v moji glavi 2 je bil eden najbolj pričakovanih filmov leta 2024. In to z razlogom. Naloga nadaljevanja je, da ostane zvesto predhodniku, nadgradi in razširi ideje ter poda občutke, ki v nas ustvarijo nekaj podobnega nostalgiji. Vse to je Pixarjevi ekipi uspelo in rezultati so vidni. Na koncu leta bo šlo za enega najboljših filmov leta.

Vrvež v moji glavi 2 je imel pred sabo veliko oviro, ki se ji reče “mojstrovina predhodnika”. Nalogo opraviti tako dobro, da lahko pripišemo najvišjo oceno, je pohvalno dejanje, četudi ga ne prekaša, še glasneje pa govori o kakovosti Pixarjevega filma, ki smo ga videli pred leti. Vredno ogleda! 

Ocena 5/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Zgodba in tematika
  • Sporočilnost
  • Pixarjeva čarobnost

MINUSI

  • Predober predhodnik

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih