Recenzija: Vroči Mike: Zadnji ples

»Čas, da Mike odpleše v filmsko zgodovino«

Vroči Mike oz. Magic Mike je po dveh uspešnih filmih že dobro znano ime. Channing Tatum v vsem svojem sijaju unovči tako svoj izgled kot plesne in igralske sposobnosti. Zadnji ples je tretji in (predvidoma) zadnji film v tej franšizi, saj se tudi Tatum (sicer neopazno) stara. Po ogledu filma Zadnji ples bi to težko rekli, saj je v najboljši formi svojega življenja, a niti to ne utemeljuje obstoj tega filma, ki igra na dobre stare note in je precej predvidljiv, a bo svojo ciljno publiko vseeno zadovoljil.

Prvi film Vroči Mike je leta 2012 takoj po svojem izidu postal pravi fenomen. Če so ustvarjalci zanj porabili zgolj 7 milijonov dolarjev, kar je v svetu filma malo, je bil njegov uspeh in finančni izplen zadetek v polno. V blagajne kinematografov po svetu je prinesel namreč nekaj več kot 167 milijonov dolarjev dobička. Vroči Mike je hitro postal predmet poželenja v ženskih in LGBTQ krogih ter prava filmska ikona. Channing Tatum je zmeraj veljal za »lepega fanta«, a prav ta vloga ga je dokončno zacementirala kot novodobno moško seks ikono.

Magic Mike

Steven Soderbergh v svetu filma velja za enega najbolj uspešnih neodvisnih filmskih ustvarjalcev, ki je svoje največje uspehe doživel ob prelomu tisočletja, v zadnjih letih pa se je nekoliko poniknil. Leta 2011 je precej presenetljivo napovedal svojo upokojitev, a si nato premislil in od takrat do danes postregel s kar 13. filmi. Eden prvih po »upokojitvi« je bil prav Vroči Mike leta 2012, ki mu je očitno dal vetra v jadra, da je nadaljeval svojo filmsko udejstvovanje. Soderbergh je vedno znal združiti zabavo, seksapil in akcijo. Samo spomnite se trilogije Oceanovi, kjer se je kar trlo znanih imen, v ospredju pa sta bila zimzelena George Clooney in Brad Pitt.

V Channingu Tatumu je Soderbergh našel svojo muzo iz katere je ustvaril globalno seks ikono. Mike Lane je na začetku svoje zgodbe preprost striptizer, ki tekom trilogije poskuša biti več kot to. V tretjem filmu se Mike preživlja kot natakar, saj je epidemija COVID-19 uničila njegov posel. Njegovi časi slačenja in plesa so mimo. No, vsaj tako se zdi, dokler ne dobi mamljive ponudbe s strani Maxandre (Salma Hayek Pinault). Slednja mu želi pomagati obuditi kariero, zato ga povabi na potovanje v London. Tam se seveda stvari zapletejo.

Režija Soderbergha je zelo dobra. Mojster je pač mojster. Zgodba je precej predvidljiva in generična. Zdi se, da film pravzaprav ni potreben, a so ugotovili, da bi se dalo še kaj zaslužiti dokler Tatum še vizualno cveti, zato so naredili še eno nadaljevanje, ki ga zdaj predstavljajo kot njegov labodji spev. Ne moremo reči, da ustvarjalcem to zamerimo, a dejstvo je, da jih je uspeh prvega filma presenetil, zato sta Vroči Mike XXL in Zadnji ples nekakšni nujni posledici uspeha prvega filma, ki zagotovo nista bili v načrtu, kar se žal vidi.

Channing Tatum še vedno vizualno fenomenalen. Ta vloga mu je pisana na kožo. V medijskih obveznostih pri promociji filma se je večkrat pohvalil, da je bil za snemanje filma v formi svojega življenja in moramo priznati, da se to opazi. Kljub 42. letom, Tatum še vedno izgleda odlično in vsi željni gole kože se boste imeli česa nagledati ob ogledu filma. Plesne sekvence so tokrat še za nivo boljše kot v preteklosti, zato je vsekakor potrebno pohvaliti koreografe, ki so opravili odlično delo.

Magic Mike dancing

Salma Hayek Pinault bi morala v liku Maxandre predstavljati protiutež Miku, a njuna kemija nikoli prav zares ne zaživi. Njen lik je nedodelan, slabo spisan in tudi zelo dobra igralka kot je Hayek težko iz bledega scenarija potegne več. Selitev dogajanja iz Floride v London prav tako ne pade na plodna tla. Vse skupaj je zelo klišejsko in za piko na i manjka samo še prizor glavnega junaka, kako vozi po napačni strani ceste. Prav dejstvo, da se je zgodba dogajala v ZDA ji je v preteklosti dalo neko avtentičnost. Selitev v London vse skupaj razvodeni in vse skupaj enostavno ne deluje tako dobro kot v preteklosti.

Glasba je dobra, kot smo to v filmih Soderbergha že navajeni, tudi montaža je hitra in ves čas imamo občutek, da se nekaj dogaja. Humor je soliden in Tatum iz precej »cheesy« stavkov potegne maksimum. Novega nadaljevanja ne pričakujemo, zato je to zadnji film v tej franšizi in od vročega Mikea smo se poslovili manj spektakularno kot bi si želeli.

Channing Tatum Magic Mike

Vroči Mike: Zadnji ples je bil narejen za točno določeno publiko in prepričani smo, da ga bo ta znala ceniti. Ni pa to film za vsako oko in tudi odlična Tatum in Soderbergh težko potegneta kaj več iz njega kot minimalni standard gledljivosti.

Film Vroči Mike: Zadnji ples bi priporočali vsem ljubiteljem prvih dveh filmov, kot tudi ljubiteljem plesa in gole moške kože. Predvaja se v vseh večjih slovenskih kinematografih.

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Channing Tatum še vedno obvlada
  • Izjemne plesne sekvence
  • Dobra režija Soderbergha
  • Kvalitetna montaža slike in zvoka

MINUSI

  • Generična in predvidljiva zgodba
  • Pomanjkanje kemije med glavnima likoma
  • Lik Salme Hayek je nedodelan
  • Odhod iz Floride v London

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih