Recenzija: Varuhi galaksije: 3. dejanje

»Srčen zaključek simpatične trilogije«

Varuhi galaksije: 3. dejanje je zaključek zgodbe presenetljivo priljubljenih superjunakov pod okriljem studia Marvel. Obenem je to zadnji projekta Jamesa Gunna v tem svetu, saj je vmes »prestopil« h konkurenci in prevzel vodenje studia DC. Tretji film v mini franšizi je najboljši do zdaj in imenitno poveže zgodbo ter ji da zadovoljiv in srčen konec. Vsak lik ima svojih pet minut slave, najbolj pa tokrat izstopa rakun Raketa. Ko smo že skoraj popolnoma izgubili zaupanje v Marvel, nam postrežejo z zelo dobrim filmom, ki je dober smerokaz za prihodnost.

Varuhi galaksije so največji ponos studia Marvel, saj je ustvarjalcem uspelo ustvariti uspešno trilogijo z manj znanimi superjunaki. Vsi poznamo imena, kot so Spider-Man, Iron Man, Thor, Hulk, Stotnik Amerika in ostale. Varuhi galaksije, na čelu katerih so Peter Quill oz. Star-Lord, rakun Raketa, Groot, Drax, Gamora, Nebula in ostali, niso bili poznani širši publiki, temveč zgolj bolj strastnim ljubiteljem Marvel stripov. Dobrih devet let nazaj je studio sprejel eno najboljših odločitev v svoji zgodovini, ko so škarje in platno za filmsko adaptacijo zgodbe predali v roke Jamesa Gunna.

James Gunn

Prvi in drugi film Varuhov galaksije sta požela veliko pozitivnih kritik, četudi nista bila monetarno tako uspešna kot filmi z večjimi imeni. Njun čar je bil to, da sta brez težav stala sama zase in za užitek ob ogledu ni bilo nujno biti na tekočem z ostalimi naslovi studia Marvel. Prav Varuhom galaksije je pripadla čast, da so predstavili Thanosa, ki je največji zlikovec v filmski zgodovini ustvarjanja studia Marvel.

Tretji film predstavlja zaključek presenetljivo uspešne trilogije in je ustvarjalna pika na i Gunna preden dokončno prevzame vajeti kot vodja projektov konkurenčnega studia DC. Tudi to je eden od razlogov, zakaj film deluje, saj odgovorni pri Marvelu niso mogli posegati v kreativno svobodo Gunna ter mu narekovati, kako naj vključi določeno podzgodbo, ki jo želijo tržiti na svoji platformi Disney+. Tako smo dobili film, ki je samozadosten, simpatičen, čustven in srčen.

Guardians 3 Star Lord Gamora

Zgodba tretjega filma bo mnoge presenetila. Varuhi galaksije: 3. dejanje je namreč v osnovi film o rakunu Raketi. Film se začne in konča z njim, celotna misija filma pa je neposredno povezana z njegovim stanjem, zaradi napada Adama Warlocka. Če smo v preteklosti že izvedeli nekaj o ostalih Varuhih galaksije, je bil Raketa precejšnja enigma. Gunn je v intervjujih večkrat dejal, da je prav rakun njegov najljubših Varuh, zato ne preseneča dejstvo, da se je odločil z njim zaključiti svojo zgodbo.

Film ima veliko pozitivnih točk. Najbolj zagotovo izstopa fenomenalna glasba. Če smo v prvih dveh filmih poslušali nekoliko starejše hite, je Gunn tokrat nekoliko osvežil seznam pesmi. Spet hodi po robu, saj so mu v preteklosti mnogi očitali, da se preveč zanaša na glasbeno podlago za doseganje čustvenega učinka. To delno drži, a težko je oporekati, ko zadeva deluje. Tudi v tem primeru nas že na začetku akustična verzija pesmi Creep od skupine Radiohead imenitno umesti v glavo tokratnega protagonista ter pričara posebno vzdušje. Film vključuje tudi hite legend, kot so Beastie Boys, Alice Cooper, Earth, Wind & Fire in Bruce Springsteen.

Humor je zelo dober. V tem pogledu blestijo predvsem Star-Lord, Drax in Mantis. Vsi dobijo svoje trenutke in vsi karakterno zrasejo v slabih dveh urah in pol, tudi priljubljeni Groot, ki je v naši dvorani požel največji kolektivni vzdih. Sporočilo filma je precej večplastno. Gunn tokrat, podobno kot z Varuhi, predstavlja zgodbo manj izpostavljenega lika, ki ga nemudoma vzamemo za svojega in za katerega bomo ob koncu pripravljeni tudi potočiti kakšno solzo. Sporočilo filma dobi še večji pomen, ko zaigra Dog Days Are Over od skupine Florence and the Machine. Še enkrat več, perfektna uporaba glasbe v okviru konteksta filma.

Pohvaliti je potrebno tudi scenografijo, ki na trenutke izgleda kot iz kakšnega Cronenberg filma. Novi svet je predstavljan zelo prepričljivo in detajlno, tudi vizualni učinki (v preteklosti pogosto predmet kritike) pa so tokrat izvrstni. Zlikovec filma, Veliki Razvijalec (High Evolutionary), dobro pooseblja zlo, četudi se igralec Chukwudi Iwuji preveč zanaša na kričanje v svojem igranju. Vsekakor ga na koncu zaradi zlorabe živali sovražimo, tako da ta podzgodba doseže svoj namen.

High Evolutionary

Eden redkih minusov je najbrž to, da je potrebno imeti predznanje iz prvih dveh filmo (pa tudi iz zadnjih filmov o Maščevalcih), da ga v popolnosti razumete. Tudi v tem primeru se film konča s »CGI spopadom«. Glede na globino zgodbe, tokrat to ni bilo potrebno, a so se ustvarjalci vseeno tako odločili. V primerjavi z ostalimi filmi, je to manj moteče kot v prejšnjih Marvel filmih.

Upamo si trditi, da so Varuhi galaksije: 3. dejanje najboljši film studia Marvel po končanju epske zgodbe Maščevalcev in verjetno najboljši film istoimenske mini franšize. Studiu lahko služi kot kompas, kaj deluje, in morda preseka nasičenost gledalcev s (pre)številnimi zgodbami studia Marvel v zadnjih letih.

Varuhi galaksije: 3. dejanje se trenutno predvaja v vseh svetovnih kinematografih. Priporočali bi ga vsem ljubiteljem filmov o superjunakih, ki imajo radi tudi kvalitetne komedije.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Super zaključek trilogije
  • Fantastična izbira glasbe
  • Zabaven humor
  • Globoko sporočilo
  • Impresivna scenografija

MINUSI

  • Preveč CGI v zaključku
  • Potrebno predznanje iz prejšnjih filmov

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih