Recenzija: Tiho mesto 2

»Hitchcock bi bil ponosen«

Tiho mesto 2 je filmsko nadaljevanje, ki deluje. Prvi film je bil velika zgodba o uspehu in potencial je bil prevelik, da ga ne bi izkoristili. Režiser John Krasinski se je pri ustvarjanju prvega filma veliko naučil in to z višjim proračunom pokazal v nadaljevanju. Imamo novega mojstra suspenza?

John Krasinski je vrsto let blestel kot Jim Halpert v izredno popularni komični TV seriji Pisarna. Sčasoma je svoj talent pokazal tudi v bolj resnih delih, pred kratkim pa je prvič poprijel za kamero. Tiho mesto je bila neverjetna zgodba o uspehu in takoj je bilo jasno, da ima Krasinski fantastičen občutek za režijo. V drugem delu se je izkazal tudi kot scenarist.

Krasinski najprej ni želel snemati nadaljevanja, a je nato dobil dobro idejo, ki jo je v popolnosti uresničil. Četudi drugi del mogoče ne doseže resnično odličnega prvega dela, je dostojno nadaljevanje, ki zelo dobro nadgradi prvotno zgodbo in nas pusti lačne po morebitnem tretjem delu.

Tiho mesto 2 nam najprej pokaže prvi dan apokalipse in kako je prišlo do krizne situacije. Nato pa takoj skočimo nazaj v dogajanje, kjer se je končal prvi film. Spremljamo Evelyn Abbott (Emily Blunt) in njena otroka, gluho hčerko Reagan (Millicent Simmonds) in sina Marcusa (Noah Jupe) pri iskanju pomoči. Zraven je tudi novorojenček iz prvega dela.

Takoj se vidi, da je proračun filma višji kot v prvem delu, saj so akcijski prizori veliko bolj spektakularni. Prav tako se je kot režiser evolviral tudi Krasinski, kar je razvidno iz prefinjenih kadrov, ki so tudi vrhunsko zmontirani. Prvih nekaj minut filma je mojstrovina v suspenzu, na katero bi bil ponosen tudi oče suspenza Alfred Hitchcock.

Emily Blunt, ki je blestela v prvem delu, je tokrat nekoliko v ozadju. Osrednji vlogi pripadata otrokoma, Millicent Simmonds in Noahu Jupu. Slednja sta absolutno izvenserijska in ključna za uspeh filma. Zelo dobra vključitev je Emmett (Cillian Murphy), ki igra ključno vlogo pri razpletu zgodbe.

Kljub temu, da je film uradno grozljivka, ni nagnusen ali preveč krvav in bolj spada v žanr znanstvenofantastične shrljivke/trilerja. Zgodba vrhunec doseže malo pred koncem, ko hkrati potekata dva boja. Montaža in glasba pri tem sta vrhunski, saj film gledalca popolnoma posrka v platno/ekran, medtem ko čaka razplet.

Ponovno ima izredno pomemben del montaža zvoka. Hčerka Reagan namreč ne sliši in film nas velikokrat popelje v njeno glavo, s čimer začutimo, kako ona doživlja dogajanje, kar je fascinantno. Zgodba in poskus podviga Reagan dobita s tem popolnoma drugo noto.

Noah Jupe se je v tem filmu zagotovo izstrelil med bodoče filmske zvezde, saj ima nekaj prizorov, ki so preprosto dih jemajoči. Odlično prikaže čustva neznosne bolečine, strahu, paranoje, žalosti, sreče in vsega vmes. Oba z Millicent Simmonds sta velika zmagovalca filma.

Film bi absolutno priporočali vsem, ki obožujejo shrljivke in trilerje, ne moti pa jih malo znanstvene fantastike. Edina »slabost« filma je, da ne more stati sam zase in je resnično ključnega pomena, da si najprej ogledate prvi del. Šele takrat nadaljevanje dobi tisto dodano vrednost.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Odlična režija
  • Napeta zgodba
  • Fantastična igra otrok
  • Zelo dobra montaža zvoka

MINUSI

  • Obvezen predhoden ogled prvega dela

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih