Recenzija: The Woman in the Window

»Ponesrečena knjižna priredba«

The Woman in the Window je psihološki triler, ki obeta veliko več kot dejansko uspe dostaviti. Navdih črpa v klasikah, katerim je podobno tematiko uspelo veliko bolje prikazati.

V glavni vlogi je Anna Fox (Amy Adams), agorafobna psihologinja, ki ima panični strah pred odprtimi prostori, zato cele dneve preživlja v svoji hiši. Tam se prepogosto zateka k alkoholu in vohljanju po soseski. Občasno se po telefonu sliši z možem (Anthony Mackie) in hčerko (Mariah Bozeman), enkrat tedensko pa jo obišče tudi njen psihoterapevt (Tracy Letts). V kleti hiše je mansarda, katere najemnik je David (Wyatt Russell), ki Anni pogosto priskoči na pomoč pri vsakodnevnih opravilih.

Zgodba dobi novo razsežnost po tem, ko se v stanovanje nasproti Anne preseli družina Russell. Ti poskrbijo za razburjenje v Anninem življenju, saj je okrog njih nek misterij, ki si ga ne zna točno razložiti. Oče, Alistair Russell (Gary Oldman) se zdi nasilen, sin Ethan (Fred Hechinger) pa žrtev zlorabe. Njihov prihod na glavo postavi življenje Anne in jo prisili v izstop iz cone udobja.

Za režijo je poskrbel Joe Wright. Scenarij je napisal prej omenjeni igralec Tracy Letts po knjižni uspešnici A.J. Finna. Film je možno videti na Netflixu.

Film je podpovrečen, ima nekaj solidnih prizorov, a mu pozitivne ocene ne moremo dati. Režija je v redu, scenarij slab in predvidljiv, nekateri vizualni efekti pa iz leta 2010. Zvezdniška igralska zasedba ne dobi dobrega materiala, da bi lahko pokazali kaj zmorejo. Še največ tako pokaže najmlajši, Fred Hechinger, tudi Amy Adams pa ne bi dali v kategorijo zanič, temveč prej v OK/meh. Zdi se neverjetno, da je v filmu toliko odličnih igralcev, zadeva pa preprosto ne deluje.

Konec je predvidljiv in ga vidimo na sto kilometrov. Preobrat na sredini filma je preslabo izveden, da bi imel čustveni vpliv, ki bi ga gledalec moral doživeti ob razkritju. Na konci se film prelevi v karikaturo samega sebe in z vrhuncem močno pretirava.

Film bi priporočali samo tistim, ki resnično uživajo v trilerjih, ne glede na njihovo kvaliteto. Knjiga in sama zgodba je veliko obetala, a je režiser in scenarist nista uspela dostojno prikazati na velikem platnu. Pozitivno je vsaj to, da film ni predolg in glavnemu liku omogoči delno rast in rešitev problema. V kolikor bi radi pogledali res dober film, The Woman in the Window ni prava izbira.

Ocena: 2/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Fred Hechinger v vlogi sina
  • Bryan Tyree Henry v vlogi policista

MINUSI

  • Slab scenarij, povprečna režija
  • Arhaični vizualni učinki
  • Predvidljivi zapleti
  • Vrhunski igralci ne pridejo do izraza

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih