Recenzija: The Tragedy of Macbeth

»Shakespearova tragedija malo drugače«

The Tragedy of Macbeth je zgodovinski triler, ki temelji na Shakespearovi gledališki igri Macbeth. Joel Coen se je tokrat novega projekta lotil brez svojega brata Ethana, kar predstavlja prvi projekt, ko ne delujeta v duetu. Film je posnet v črno-beli barvi in Shakespearovo tragedijo povzdigne na popolnoma nov nivo. Zaradi svojega arhaičnega dialoga zagotovo marsikomu ne bo všeč, a njegovi odličnosti enostavno ne moremo oporekati.

Tragedija Macbeth je 416 let stara gledališka igra Williama Shakespeara, ki je v svoji zgodovini doživela veliko preoblek in preobrazb. Joel Coen je s filmom The Tragedy of Macbeth zgodbo popeljal v nove vode in ji dal dodatno težo z zgodbo, ki vas bo po ogledu spremljala še nekaj dni.

V glavni vlogi blesti Denzel Washington kot Lord Macbeth, vlogo njegove žene Lady Macbeth pa prav tako odlično odigra Frances McDormand. Izvrstno igralsko zasedbo dopolnjujejo Alex Hassell, Corey Hawkins, Harry Melling, Brendan Gleeson in Kathyrn Hunter. Joel Coen je nekoliko presenetil z izborom Washingtona in McDormandove, saj v gledališki igri glavni vlogi navadno igrajo mnogo mlajši igralci. Tukaj sta oba igralca že v svojih šestdesetih. To seveda popolnoma spremeni, kaj je na kocki. Od zgodbe o nasledstvu in vzponu na oblast se v filmu osredotočamo predvsem na omenjen vzpon in soočanju s svojimi dejanji, ne toliko z nasledstvom.

Denzel Macbeth

The Tragedy of Macbeth je film o vzponu zakoncev Macbeth do prestola in posledicah, ki pridejo s tem krvoločnim podvigom. Nanaša se na prerokbe čarovnic, ki Macbethu do potankosti natančno napovejo njegovo prihodnost, kljub temu, da se njihove prerokbe zdijo popolnoma nerealne. Osredotoča se na neizprosnost in brutalnost zakonskih povzpetnikov in s tem povezane usode, ki jima sledi.

Film je vsekakor svojevrstna mojstrovina, v kateri Joel Coen pokaže ves svoj režiserski talent, igralci pa postanejo liki, ki jih upodabljajo. Fotografija slike Bruna Delbonnela je dih jemajoča in številni prizori sodijo v filmski muzej zaradi svojega briljantnega kadriranja, kostumografije ter scenografije. Glasba Carterja Burwella je minimalistična, a odlično narekuje vzdušje skozi celoten film.

Največje pozitivno presenečenje filma je Katyhrn Hunter, ki strašljivo dobro upodobi čarovnico in popolnoma dominira vsak prizor v katerem se pojavi, tudi v dialogu z Washingtonom. Njen »kadilski« glas in skrivljena drža gledalca vznemirita podobno kot Macbetha. Ko enkrat ugotovimo, da so njene »nore« prerokbe še kako točne, njena vloga dobi povsem drug pomen.

Macbeth Witch

Film je zelo specifične narave in ga vsekakor ne bi priporočali vsem. Za običajnega gledalca bo zagotovo zelo težko razumljiv, saj je v ospredju starodavni dialog, kot je zapisan v originalni gledališki igri. Veliko je arhaičnih besed, same povedi in način izražanja pa tudi niso običajne narave. Predlagali bi, da se filmu popolnoma vizualno prepustite in po nekaj minutah se boste navadili tudi na atipičen dialog.

Glede na zgodovinsko pomembnost vloge Lady Macbeth in dejstvo, da jo je tokrat upodobila oskarjevka Frances McDormand, se zdita tako igralka kot lik mogoče malo premalo izkoriščena. Film v ospredje postavlja Macbetha in s tem Denzela Washingtona, ki pričakovano blesti. Mojster je pač mojster. Z bolje dodelanim scenarijem, bi brez težav lahko bolj zacvetela tudi Lady.

Lady Macbeth

Filmu vsekakor uspe povedati zgodovinsko zgodbo malo drugače in slogovno na najvišjem možnem nivoju. Joel Coen se je s svojo režijo poklonil Fritzu Langu in obdobju nemškega ekspresionizma. Zdi se, da se je zelo zabaval in je želel v prvem lastnem projektu brata Ethana navdihniti, da se vrne iz pokoja.

Film je na voljo za ogled na spletni platformi Apple TV+, v zelo omejeni distribuciji pod okriljem studia A24 pa je bil v ameriških kinodvoranah zgolj nekaj tednov. Upamo, da ga pred podelitvijo glavnih filmskih nagrad vidimo tudi pri nas v okviru art kina.

Na prihajajoči podelitvi oskarjev bo The Tragedy of Macbeth zelo resen igralec v številnih kategorijah, zato ogled že iz tega razloga absolutno priporočamo. Poskusite odpreti svoj um in pogledati nekaj kar po TV ne boste nikoli videli – umetnost najvišjega kova.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Izvrstni Denzel Washington
  • Odlična režija Joela Coena
  • Perfektna fotografija slike Bruna Delbonnela
  • Črno-bela tehnika po vzoru nemškega ekspresionizma
  • Scenografija in kostumografija

MINUSI

  • Kompleksnost arhaičnega dialoga
  • Lady Macbeth preveč v ozadju

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih