Recenzija: Spiderhead

»Neizpolnjena visoka pričakovanja«

Spiderhead je nova psihološka drama Netflixa, ki temelji na kratki zgodbi »Escape from Spiderhead« pisca Georga Saundersa. Ta je kratko zgodbo spisal za spletni portal The New Yorker. Adaptacijo za film sta pripravila Rhett Reese in Paul Wernick, ki ju poznamo po filmih Deadpool in Dobrodošli v deželi zombijev, zato so bila pričakovanja precej visoka. Že zanimivi ekipi dodamo režiserja Josepha Kosinskega, ki je navdušil s filmom Top Gun: Maverick in v glavni vlogi postavimo Chrisa Hemswortha ter Milesa Tellerja, bi morali imeti novo uspešnico.

Žal temu ni tako, saj je videti, da je bil film posnet po izredno hitrem postopku, kar lahko čutimo pri pisanju zgodbe in neizvirnosti kadrov režiserja Kosinskega. V zgodbi spremljamo raziskovalni zapor, kjer lahko zaporniki dobijo manjšo kazen, če pomagajo pri testiranju različnih kemikalij, ki čustveno ali fizično vplivajo nanje. Zasnova se zdi zelo zanimiva, a smo skozi celoten film postavljeni v enake prostore, kjer režiser ne ponudi unikatnih kadrov. Produkcija filma deluje zelo covid prilagojena.

Brez da vam preveč razkrijemo, se na samem koncu filma pojavijo številna vprašanja, ki ostanejo nepojasnjena. Poleg tega nam zgodba velikokrat razkrije informacijo, ki se, kljub temu da gledamo film, zdi za lase privlečena. Tako torej pri zgodbi ne moremo ničesar precej pozitivnega za izpostaviti, saj bi glede na kov piscev pričakovali bolj dodelan projekt. S kombinacijo režiserja, pa je vse skupaj zelo pusto in občinstva enostavno ne navduši. Za češnjo na torti pa lahko dodamo, da so razpleti precej pričakovani in na nobeni točki nismo šokirani.

Pohvaliti je treba vsekakor Chrisa Hemswortha v glavni vlogi sociopata Steva Abnestija. Njegova igra je bila nadpovprečno dobra za ta film, a ponovno ne na najvišjem nivoju. Izjemno je svoja čustva prikazal v zadnjih prizorih in odlično čustveno manipuliral z zaporniki pred tem. Miles Teller in drugi antagonisti niso imeli veliko materiala, da bi se izkazali, zato jih ne moremo precej izpostaviti. Pri likih pa lahko vidimo veliko stereotipnega prikaza zapornikov in uporabljanja šal, ki so bile že stokrat slišane.

heather in miles teller v spiderhead

Več kot očitno ni bilo dovolj vsebine iz kratke zgodbe »Escape from Spiderhead«, da bi jo lahko prilagodili v film, ki je dolg dobro uro in pol. Kaj šele kaj več od tega, zato ta film absolutno ne izpolni svojih pričakovanj. Ker je v ospredju psihološki vidik, moramo pripomniti, da film gledalca ne vključi dovolj, saj zgodba ni tako učinkovito napisana. Tekom filma pa spremljamo kar absurdne prehode in majhne detajle, ki postavijo še več vprašanj, na katere enostavno ustvarjalec skozi film ne odgovori.

Film Spiderhead vam ne bi nujno priporočali za ogled, saj imate na voljo več drugih bolj kvalitetnih izbir. V nasprotnem primeru je vsekakor gledljiv do neke mere in zanimivo je videti igro ter razvoj lika Abnestija.

Ocena: 2/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Chris Hemsworth v vlogi Steva Abnestija
  • Zanimiva zasnova, če bi jo pravilno izpeljali

MINUSI

  • Stokrat videna izpeljava zgodbe
  • Nedodelana zgodba
  • Psihološki vidik je skoraj neviden
  • Neizvirnost v režiji

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih

scroll to top