Recenzija: Šazam! Bes bogov

»Še eno predvidljivo superjunaško nadaljevanje«

Kaj dobiš, če združiš ChatGPT in Marvelov recept za superjunake? Šazam! Bes bogov. Prva uspešnica Šazam! nas je navdušila in prinesla na DC sceno nekaj svežega ter inovativnega, a nadaljevanje je čisto nekaj drugega. Tokrat so se ustvarjalci posluževali idej, ki smo jih že videli in za češnjo na vrhu predvidljivi zgodbi dodali en kup klišejev.

Šazam! Bes bogov je nadaljevanje prvega filma Šazam! v katerem spremljamo ciničnega najstnika, ki se trudi najti svoje mesto v DC univerzumu, hkrati pa poskuša igrati pomembno vlogo pri razvoju svoje superjunaške družine. V ospredju je Billy Batson (Asher Angel in Zachary Levi), ki se mora tokrat s svojo ekipo soočiti s hčerkami enega od titanov, polboga Atlasa. Že na začetku se nam predstavita Hespero (Helen Mirren) in Kalipso (Lucy Liu), malo kasneje pa spoznamo še Antejo (Rachel Zegler).

Ena najbolj svetlih točk filma sta Hespera in Kalipso ter kasnejša predstavitev zmaja Ladona, ki je naravnost izjemna popestritev v filmu ter nujen dodatek k predvidljivi akciji. Zaradi drugih aspektov, ki so nas razočarali, smo več pričakovali od same akcije v filmu, a tudi to je bilo precej predvidljivo in repetitivno. Zaključek boja je bil kljub svoji predvidljivosti odlično izpeljan, zato smo upali, da se bo DC odločil za tudi netipičen zaključek te zgodbe, toda tudi v tem pogledu so nas uspeli delno razočarati.

Dialog lahko med ogledom filma praktično sami dopolnjujemo. Včasih je videti, da sta zgodba in tekst napisana s pomočjo ChatGPT-ja, saj sta neverjetno predvidljiva. To idejo nam v filmu še dodatno podkrepi lik Steve – pero, ki odgovarja na vsako vprašanje, ki ga posameznik postavi. Iz tega lika se sicer razvije kar nekaj zabavnih situacij. Dodatna svetla točka poleg peresa je veliko poklonov kultnim franšizam, kot so Igra Prestolov, Gospodar Prstanov in številnim drugim DC herojem. Navdušeni pa bodo tudi oboževalci stripov, saj je film črpal veliko bonbončkov iz njih, kar dodatno popestri svet in okolje.

ladon dragon

Odločitve glavnih likov so velikokrat frustrirajoče, saj enostavno naredijo vedno znova iste napake, predvsem v akcijskih prizorih. Teh je toliko, da jih je težko prešteti na prste. Ljubezenska zgodba in razvoj lika, ki ga Anteja dobi je naravnost komična, saj so zanjo izbrali vse možne klišeje iz žanra superjunakov. Film poskuša to razbiti s klasičnimi šalami po receptu Marvela, ki ne delujejo tako dobro kot v preteklosti, saj smo že prenasičeni tovrstne vsebine. Vse potegavščine v novem Šazamu! zagotovo niso najslabše, a velika večina deluje preveč otročje. S tem tudi film kot celota deluje preveč usmerjeno specifično mlajši skupini ljudi.

Sporočilo, kjer je ponovno v ospredju družina, je prav tako lep dodatek celotni zgodbi, a mnogo filmov je isto tematiko že predstavila na mnogo boljši način, zato nad njim nismo precej ganjeni ali navdušeni. Šazam! Bes bogov bi moral imeti svoj izid na velikih platnih mnogo prej, kot sedaj, kjer smo vseh superjunakov in zgodb po istem principu že naveličani. Nad prvim filmom smo bili navdušeni, a nadaljevanje nas je razočaralo.

Upamo, da nam bo novi val DC-ja prinesel veliko novih zabavnih projektov, ki se jih že izredno veselimo. Zanima nas kaj bosta pripravila James Gunn in Peter Safran, ki sta pred kratkim prevzela ustvarjalno kontrolo za novo prihodnost DC filmov. Šazam! Bes bogov si lahko ogledate v vseh večjih kinematografih.

Ocena: 2/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Zmaj Ladon
  • Veliko bonbončkov iz stripov

MINUSI

  • Klišejska stranska ljubezenska zgodba
  • Predvidljivost dialoga in zgodbe
  • Brez večjih presenečenj
  • Repetitivni akcijski prizori
  • Velikokrat ponesrečene šale

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih