Recenzija: Samo ne ti

»Simpatičen poklon rom-com žanru«

Samo ne ti oz. Anyone but You je simpatična nova romantična komedija, ki smo jo za spremembo celo dobili v naše kinematografe. V zadnjih letih namreč takšni filmi kot po pravilu romajo na Netflix in druge pretočne platforme, zato je v kinu prišlo do pomanjkanja podobnih filmov. Samo ne ti igra na dobre stare preverjene note romantičnih komedij iz 90. letih in vas bo nasmejal ter domov poslal dobre volje. Film ima svoje hibe, a če si ga boste ogledali z neprevelikimi pričakovanji, vas bo dobro uro in pol prijetno zabaval.

Romantičnih komedij dandanes skorajda več ne najdemo na sporedu kinematografov. Žanr že sam po sebi v zadnjih letih stagnira, pretočne platforme pa so poskrbele za to, da se nam ni potrebno niti premakniti iz kavča, da bi si ogledali najnovejši rom-com. Razlogov za to je več. Ti filmi navadno niso tako dobičkonosni. Še večji razlog pa je najbrž to, da največji igralci in igralke ne želijo tovrstnih vlog. Mimo so časi Meg Ryan, Julie Roberts, Kate Hudson in Rachel McAdams, ko so te z veseljem vsakih nekaj let posnele nekaj za dušo, zato danes nimamo igralke, ki bi bila sinonim za romantično komedijo. Nič drugače ni niti na moški strani.

Samo ne ti je v glavni vlogi postavil dva relativno mlada in uveljavljena igralca, Sydney Sweeney in Glena Powella, ki ju občinstvo dovolj dobro pozna, da bi si film prišlo ogledat, hkrati pa ne preveč, da ne bi imela možnosti presenetiti. Sweeney se je na sceno katapultirala v vlogi Cassie v HBO seriji Evforija, Powella pa se spomnimo iz filma Top Gun: Maverick. Če slednji iz filma v film dokazuje, da je neverjeten talent, ki je sposoben v vsaki vlogi navdušiti, je Sydney Sweeney tokrat pokazala, da komedija vsekakor ni njena močna točka. Četudi je kemija med njima dobra in njuni romanci verjamemo, je humor šibkejša točka filma, ki občasno malo zaškripa.

Anyone but you slika 1

Zgodba je precej preprosta, v stilu klasičnih romantičnih komedij iz 90. let prejšnjega stoletja. Naključno srečanje, skupaj preživeta noč in nesporazum, ki poskrbi za sovraštvo med protagonistoma, ter seveda situacija, ki ju na neki točki ponovno potisne skupaj, da to razrešita, tako ali drugače. V tem primeru je to poroka skupnih prijateljev oz. sorodnikov v Avstraliji. Navdih za scenarij je Shakespearova komedija Much Ado About Nothing, ampak tega ne bi vedeli, če nam ustvarjalci sami ne bi izpostavili. Težko boste našli bolj klišejsko romantično komedijo, a v pomanjkanju le-teh je vsaka prava osvežitev in prijeten »oddih« od resnih in težkih filmov.

Will Gluck je za kamero in za režijo lahko rečemo, da je precej solidna. Na roko mu gre dejstvo, da so film snemali v Sydneyju, Avstraliji, kar je precej pomagalo pri tem, da ta izgleda vrhunsko. Lokacija je namreč skorajda idilična za takšen film. Glavna igralca sta veliko časa pomanjkljivo oblečena in ravno tu nastopi prva težava filma. Želi ta biti klasična romantična komedija, kjer je v ospredju ljubezen, ali pohotna R komedija, kjer je v ospredju seks? Zdi se, da niti ustvarjalci niso bili čisto prepričani, zato je film nekaj vmes, s čimer si ne dela usluge.

Anyone but you

Glasba v filmu je dobra, občasno smešna in prepričani smo, da bo Unwritten, Natashe Bedingfield še dolgo v vaši glavi po ogledu. Montaža je precej solidna in dobimo lepe prehode iz prizora v prizor. Humor je na nivoju, četudi je občasno nekoliko preveč osladen. Dialog ni tako smešen kot so smešne specifične situacije – pajek v spodnjicah, piškot na letalu ipd. Bolj kot komedija, film deluje kot romanca in se tudi temu primerno zaključi z veliko romantično gesto, kot je praksa v tem žanru.

Samo ne ti ni filmski presežek, je pa še vedno dobra romantična komedija, ki je kot nalašč za ogled s prijateljicami ali s svojo boljšo polovico. Film ni predolg, traja dobro uro in pol, in ob njem se boste dobro nasmejali. Glede na to, da romantičnih komedij praktično ne dobimo več v naše kinematografe, je toliko bolj pomembno, da vsako podpremo z obiskom kina.

Samo ne ti se trenutno predvaja v vseh večjih slovenskih kinematografih. Film bi priporočali vsem ljubiteljem romantičnih komedij.

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Glen Powell je zvezda
  • Kemija med glavnima igralcema
  • Poklon dobrim starim romantičnim komedijam
  • Idilična lokacija

MINUSI

  • Neprepričljiva Sydney Sweeney
  • Predvidljiva zgodba

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih