Recenzija: Ricky Stanicky

»Ko gre šala o Johnu Ceni predaleč«

»You Can’t See Me,« je pred dvajsetimi leti na tekmi rekel mladi rokoborec John Cena in vse ostalo je zgodovina. Še danes, v letu 2024 je ena najbolj priljubljenih šal v svetu popkulture ta, da Johna Cene ne vidimo. Ker je neviden. Mala šala za kratek čas. In v času, ko je John Cena postajal vse bolj vidna figura tudi v filmskem svetu, se je v Hollywoodu začel pojavljati scenarij za film Ricky Stanicky.

Z njim so bili v nekem trenutku povezani James Franco, Joaquin Phoenix in Jim Carrey. Po številnih prenovah scenarija in menjavah na vseh glavnih stolčkih filma, pa je usoda hotela, da bo na režiserski stolček sedel z oskarjem nagrajeni Peter Farrelly. Logično, oskarjevskega Zelena knjiga (Green Book, 2019) ne gre pričakovati. Gre pa pričakovati tisto, za kar lahko zapišemo: »Neumno. Obožujem!«

Dean (Zac Efron), Wes (Jermaine Fowler) in JT (Andrew Santino) so prijatelji, ki so si že v otroštvu izmislili četrtega prijatelja, ki so ga uporabili, da bi se rešili iz težav. Poimenovali so ga Ricky Stanicky. Zgodba nas popelje v njihovo odraslost, kjer so si ustvarili uspešna življenja s svojimi partnerji. Ko JT in Susan (Anja Savčić) pričakujeta »baby shower«, fantje znova zaigrajo na karto o prijatelju Rickyju, ki naj bi se mu vrnil rak na modih. Odidejo v Atlantic City, a ne k Rickyju, temveč na koncert. Izklopijo telefone in po koncertu spoznajo »igralca« Rock-Hard Roda (John Cena), ki v svoji predstavi poje seksualizirane različice slavnih pesmi.

Ko Dean slučajno vklopi telefon, ugotovi, da Susan rojeva. Fantje morajo na vrat na nos domov, kjer so postavljeni pred dejstvo, da morajo naslednjič pripeljati Rickyja Stanickyja. Odločijo se, da bodo Rock-Hard Rodu plačali v zameno, da se pretvarja, da je Ricky – za informacije imajo tudi dodobra spisano »Biblijo« o Stanickyju, ki mu bo v pomoč. Začne se zgodba, ki je temelj filma.

Peter Farrelly je prav zares hecen ustvarjalec. Celo kariero se giblje med filmi Butec in butec (Dumb and Dumber, 1994), Jaz, Irene in Jaz (Me, Myself & Irene, 2000), Ljubezen je slepa (Shallow Hal, 2001), Sedem dni skomin (The Heartbreak Kid, 2007), Film 43 (Movie 43, 2013) in Butec in butec 2 (Dumb and Dumber To, 2014), nato pa iz nič potegne asa iz rokava, ki je Zelena knjiga, osvoji dva oskarja in zlata globusa, nato pa se po filmu Največji pivski tek (The Greatest Beer Run Ever, 2022) vrne v žanr, ki ga je »proslavil«. 

 

Ricky Stanicky je nekaj, kar lahko enačimo s prej omenjenimi komedijami in je hkrati vesoljske milje daleč od zadnjih dveh naslovov. Je komedija, ki je neumna, a jo bodo mnogi oboževali prav zaradi tega. 

 

Komedija je na enem mestu zbrala zavidljivo število poznanih imen. Zac Efron, Andrew Santino, Jeff Ross, William H. Macy in celo Nathan Jones. Tu pa je seveda še glavni adut filma, John Cena. In kdor je ljubitelj najbolj prikupnega rokoborca vseh časov, bo v filmu noro užival. Kot pri mnogih komedijah je tudi Ricky Stanicky tako imenovana »hit ‘n’ miss«, kjer vsaka šala pač ni smešna, a je vse prepuščeno lastni presoji.

 

Ricky Stanicky ima nekaj dobrih in celo odličnih trenutkov, a je v bistvu zanimiva ideja razvlečena na prevelik kos plesnivega kruha. Lahko bi bila ena najboljših vseh časov, saj ima poleg zgodbe vpleteno še peščico talenta, a preprosto ni bilo možnosti za skok med zvezde. Zagotovo pa je fantastičen večerni ogled, ko bi si želeli le nekaj brezglave komedije in smeha.  


Ogled filma je možen na platformi Amazon Prime Video.

Ocena: 2/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • John Cena
  • Zanimiva ideja
  • Nekaj dobrih, odličnih šal

MINUSI

  • Zamujena priložnost ekplozije talenta
  • Površna zgodba
  • Podpovprečna izpeljava
  • Precej nejasnosti
  • Kar nekaj slabih, mlačnih šal

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih