Recenzija: Prey

»Najboljši film v Predator franšizi«

Prey je najnovejši film v Predator franšizi, ki bo presegel vaša pričakovanja in vas pustil brez besed. Film je znanstvenofantastična akcija s številnimi aspekti grozljivke, postavljena v čas v leto 1719 ter predstavljena skozi oči mlade ameriške domorodke po imenu Naru. Film je pred kratkim izšel na platformi Hulu, v Sloveniji pa si ga lahko ogledate preko platforme Disney+.

Le kdo se ne spomni kultnega filma Predator. V glavni vlogi je bil neuničljivi Arnold Schwarzenegger, včasih vidna, včasih nevidna pošast po imenu predator pa je v gledalcih vzbujala strah in trepet. Prvi film je zelo dobra akcija, katere ustvarjalci nikoli niso znali primerno nadgraditi. To ne pomeni, da niso poskušali. Prey je tako že peti film v Predator franšizi, a prvi, ki se lahko kosa s prvim in ga v mnogih pogledih tudi preseže.

Od ideje do realizacije je prišlo v šestih letih. Režiser Dan Trachtenberg je imel po uspešnem režijskem debiju s Cloverfieldska 10 dobro ime in leta 2019 je začel resno lobirati za svojo vizijo novega Predator filma. Odgovornim je bil predlog všeč, sploh po katastrofalnih kritikah Predatorja iz leta 2018 in s Prey so upali na oživitev franšize. Zadeli so v polno.

Prey je postavljen v leto 1719 med ameriške domorodce komanče. Naš avatar v ta svet je glavna junakinja Naru, mlada zdravilka, ki si najbolj na svetu želi postati lovka. Njen vzornik je starejši brat Taabe, lovec izrednih veščin, ki velja za najboljšega v plemenu. Njihovo življenje na glavo postavi prihod zgodnje verzije predatorja, ki za lasten užitek ubija vse po vrsti.

predator

Film je podobno kot original razdeljen v dva dela. Če je v originalnem Predatorju prva polovica bolj vojne narave, je ta zgodovinski film o preživetju. Drugo polovico zgodbe v obeh primerih dominira Predator in neizogiben spopad protagonistke (v tem primeru) z glavnim antagonistom.

Pohvaliti velja avtentičnost zgodbe. Režija je fantastična, kot tudi fotografija slike. Upamo, da bo Trachtenberg bolj pogosto ustvarjal, saj se vidi, da je mojster svojega poklica. Kadri so imenitni, kamera se giba zelo naravno in izredno zna poustvariti grozo, gnus, strah in napetost samo s postavitvijo opreme. Pomembno vlogo ima tudi glasba, ki ni preveč dominantna, a se vključi v pravih trenutkih, da nam da dodatno brco v rit in poskrbi, da se usedemo na rob kavča ali sedeža.

naru

Velik poklon tudi glavni igralki, mladi Amber Midthunder, ki je zelo prepričljiva v glavni vlogi. Vsekakor ji bo ta imenitna predstava odprla številna vrata in prepričani smo, da bomo zanjo še slišali. S svojim likom je poskrbela, da od prvega trenutka navijamo zanjo, predvsem zato ker jo vsi podcenjujejo. Zgolj z obrazno mimiko v številnih prizorih poskrbi za celoten spekter čustev. Njena predstava je tudi zelo fizične narave. Veliko je teka, tudi plavanja, in borbe. Prav vse izpade odlično in njeno igranje ima ključno vlogo pri tem, da film deluje.

naru Prey

Vizualni učinki so zelo dobri. Predator s svojim značilnim zvokom poskrbi za mravljince tudi če ga ne vidimo. So pa tako njegov prihod kot številne akcijske sekvence dobro predstavljene, sploh odiranje kože in brutalnost ubojev. To, da ga ne vidimo, je vsekakor tudi enigma za gledalca, saj dostikrat čutimo in slišimo, da bo od nekod prišel, a nas postavitev kamere do konca pušča v negotovosti.

Večjih minusov pri filmu ne bomo našli. Je pogosto zelo nazorno brutalen, zato ga ne bi priporočali tistim z občutljivim želodcem. Mogoče bi vključitev rivalskega plemena bolje delovala pri zapletu filma kot francoski popotniki, a tudi to je dlakocepstvo. Film se ne zdi preveč politično korekten, kar ga v poplavi le-teh dela toliko boljšega. Pod površjem se vsekakor da razbrati kritiko kolonializma, a ta ni tako zelo v ospredju zgodbe.

Film Prey si lahko ogledate na platformi Disney+ ali Hulu oz. preko drugih razpoložljivih kanalov, ki ponujajo njegov ogled. Priporočamo ga vsem ljubiteljem surove akcije, mešane z znanstveno fantastiko. Oglejte si ga in nam poročajte, kako ste ga doživeli vi.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Izvrstna režija Trachtenberga
  • Fenomenalna predstava glavne igralke
  • Zelo dobra glasbena podlaga
  • Avtentična zgodba
  • Dodelane akcijske sekvence

MINUSI

  • Vključitev francoskih popotnikov
  • Nazorna brutalnost (če ste občutljivi)

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih