Recenzija: Potovanje skozi spomine

»Skriti dragulj leta 2021«

Kinematografija si že dolgo ni upala pogledati v znanstvenofantastično prihodnost brez, da bi v svoje dogajanje vkomponirala superjunake ali pa nerealne akcijske sekvence. Hvala bogu je tale film čisto nasprotje in dokaz, da lahko tudi v letu 2021 pogledamo kvaliteten znanstvenofantastičen film, ki dobro predstavi svet prihodnosti in možne rešitve, ki nas morebiti čakajo. Hkrati pa je recenzija poziv, da za ogled filma vedno ne odloča zgolj IMDB ocena, pač pa je kdaj tudi vredno tvegati in najti kakšen takšen skrit dragulj. Seveda film ni popoln, ampak je zagotovo več kot vreden ogleda.

Film je postavljen v bližnjo prihodnost, ko je svet preživel vojno in svetovni potop. Katastrofe so popolnoma spremenile človeštvo, zato so ljudje odkrili nove načine “životarjenja” in prilagajanja novemu življenju. Eden od teh je tudi nov stroj, ki omogoča ljudem uživanje v svojih spominih. Če vam je to slučajno že znano, ste verjetno že gledali Nolanov Izvor, ali pa igrali igri Assassins Creed in Psychonauts (ta je v mesecu avgustu po 16 letih dobil tudi drugo nadaljevanje, ki ga pa vsem res izredno priporočamo). In četudi je ta rešitev s spomini direktna kopija omenjenih izvirnikov, to ni moteče, saj gre v bistvu za izgovor, ki omogoči prikaz te misteriozne zgodbe.

Zgodba je sicer že velikokrat videna, vendar je povedana zelo dobro. Tako gledalca verjetno sploh ne bo zmotila struktura, pač pa bo z veseljem in velikim zanimanjem spremljal dogajanje. To je pestro in zanimivo, podkrepljeno pa je z predstavitvijo okolja, ki omogoča gledalcu malce širši pogled v dogajanje v ozadju oz. vzroke za vojno, posledice, vplive itd.

Za nagrado pa gledalec prejme zelo dober preobrat v zgodbi, ki zadovolji vse omenjene “pomanjkljivosti”. Tega seveda ne bomo razkrili, vendar lahko povemo, da je boljši kot ga boste pričakovali, saj nosi tudi zelo pomenljivo sporočilo.

Razen tega v recenziji ne bi izpostavili ničesar drugega, saj film ne izstopa v ničemer. Je pač enostavno dober film, ki se ga izplača pogledati. Igralska zasedba je suverena, glasbena podpora je zadovoljiva, svet je prikazan na atraktiven način – to kar se pač za film že tako ali tako pričakuje (če tega ni, žal film ni vreden ogleda). Torej po videnem gre za absolutno boljši film od večine filmov enake kategorije, ki jih je prišlo v zadnjih nekaj letih. Zato si želimo le, da ustvarjalci, kdaj pa kdaj pozabijo tisto, kar si želijo ljudje, pač pa posnamejo to, kar si sami zares želijo.

S tem bodo ustvarili kvaliteten film, ki bo govoril sam zase in ne bo očitno pozival ljudi k ogledu. Žal je to hkrati prednost in pomanjkljivost tega filma, saj je res skriti dragulj, ljudje pa ga verjetno sploh ne bodo odkrili. Škoda.

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Pripovedno in zanimivo dogajanje

  • Domiseln svet

  • Atraktiven preobrat

MINUSI

  • (Pre)večkrat videna zgodba

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih