Recenzija: Pot v raj

»Idealen film za zmenek v dvoje«

Pot v raj oz. Ticket to Paradise je najnovejša romantična komedija studia Universal, ki bo ogrela vaše srce, hkrati pa narisala širok nasmeh na vaš obraz. V glavnih vlogah sta George Clooney in Julia Roberts, ki imata po vseh teh letih še vedno izredno kemijo. Zgodba je nekoliko predvidljiva, a zato nič manj zadovoljiva. Idealen film za zmenek v dvoje.

Zadnja leta pogosto slišimo pritoževanja o tem, kako dandanes ni več kvalitetnih romantičnih komedij. Zadnje čase so vse narejene po istem kopitu in v veliki večini primerov služijo kot odskočna deska mlajšim igralcem. Zgodbe in njihovi razpleti so vidni iz aviona in gledamo jih zgolj, ko na kak deževen dan potrebujemo nekaj za dvig morale. Pot v raj se trudi razbiti te mite in dostaviti moderno romantično komedijo, ki jo bomo gledali še vrsto let.

Studio Universal je ustvarjanje filma zaupal Olu Parkerju. Slednjega se zagotovo spomnite po uspešnem nadaljevanju Mamma Mia! Spet začenja se. Takrat je bila velika večina javnosti mnenja, da po zelo dobrem prvem filmu drugi ni potreben, a je Parker našel zgodbo, ki jo je bilo vredno povedati. Tokrat je z Danielom Pipskijem napisal scenarij za Pot v raj in dobil idealno igralsko zasedbo za uresničitev svojih ambicij.

Zgodba govori o bivših partnerjih, Davidu in Georgii Cotton, ter njuni hčerki Lily, ki se na oddihu po napornem študijskem letu in pridobljeni diplomi usodno zaljubi. Tako David kot Georgia imata zanjo velike načrte. S študijem prava bi se kmalu morala zaposliti kot odvetnica, a Lily je na Baliju našla svojo sorodno dušo v Gedeju in se namerava poročiti. Starša, zdaj ločena, se odpravita na Bali z eno samo misijo – preprečiti poroko. Ne želita, da Lily ponovi njuno »napako« prehitrega skoka v zakonski jarem.

Ticket to Paradise

V glavnih vlogah sta fantastična George Clooney in Julia Roberts. Hčerko upodobi Kaitlyn Dever. Prav vsi so v svojih vlogah izvrstni, a največ kvalitetnega materiala pričakovano pripada obema zvezdnikoma. Njuna kemija je naravnost fenomenalna. Odlično igrata bivši par, ki si gre po vseh teh letih še vedno na živce, hkrati pa med njima ostaja iskrica, četudi to oba trdno zanikata.

Igra Georga Clooneya in Julie Roberts je z naskokom najboljši del filma. Če nekoliko karikiramo, zadeva deluje tako kot če bi Luko Dončiča postavili v ekipo Cedevite Olimpije. Ekipa bi bila bistveno boljša, četudi vemo, da ne gledamo košarke na NBA ravni, a zvezdnik dela čudeže v okviru svojih omejitev. Tudi tukaj je zgodba precej predvidljiva, kot je to pogosto v tem žanru, a sta oba glavna igralca tako močen magnet, zaradi katerih ne moremo odvrniti pogleda in nam konstantno rišeta nasmeh na obraz.

Pohvaliti velja tudi izvrstno scenografijo in izbiro lokacije. Četudi se zgodba v filmu dogaja na Baliju, je bil ta posnet v Avstraliji, še enem prekrasnem kotičku na planetu Zemlja. Scenarij je precej generičen in iz letala se vidi, kako se bo zgodba končala, a zato v njej nič manj ne uživamo. Dialog je občasno na precej visokem nivoju, za kar s svojo dostavo poskrbita predvsem glavni zvezdi.

Pohvaliti velja tudi kvalitetno vključitev druge kulture v zgodbo. Velikokrat se namreč nedolžno pošalijo na račun prebivalcev Balija in njihovo dejavnost, a vse ostaja v pozitivnem duhu. To drugačnost ustvarjalci dobro uporabijo za razne smešne situacije, ki poudarjajo kako zategnjeni smo vsi prebivalci »bolj razvitih« držav.

Ticket to Paradise Gede

Plus točke bi vsekakor dali tudi izbiri glasbe, ki kvalitetno spremlja prizore in jih dvigne na višjo raven. Zagotovo še nekaj časa ne boste pozabili epskega prizora beer ponga, ki bo šel v anale filmske komedije. Režija in montaža sta zelo komercialni in ves čas nasproti postavljata oba starša, ki sta dve plati istega kovanca, če si to želita priznati ali ne.

Minus, ki to pravzaprav ni, je predvidljivost zgodbe. Nismo videli nič novega. Film je reciklaža že videnih zgodb, z nekoliko večjimi imeni. Vidi se, da so se vsi pri ustvarjanju zelo zabavali, kar se čuti v duhu filma. Zdi se, da je to tipičen film, ki ga bomo nekaj let po izidu konstantno videvali na slovenskih TV programih. Kljub temu, da smo ga gledali že 10x, bomo ob naključnem pritisku gumba svojemu partnerju ali partnerici rekli »Počakaj, to je ful dobro«.

Film bi priporočali vsem ljubiteljem romantičnih komedij, ki imajo radi tople, vesele in srčne filme o ljubezni, pa naj bo to med partnerji v različnih fazah življenja, kot tudi med starši in otroki.

Pot v raj se trenutno predvaja v vseh večjih slovenskih kinematografih. Pojdite in si ga oglejte.

Ocena: 3/5

Serija vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Izvrstna George Clooney in Julia Roberts
  • Prekrasna scenografija in lokacija snemanja
  • Dobra glasba
  • Kvaliteten humor

MINUSI

  • ZELO predvidljiva zgodba

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih