Recenzija: Plačanci 4

»Nedodelano nadaljevanje«

Filmska franšiza Plačanci so kot mokre sanje za vsakega navdušenca nad akcijskimi filmi. Vsebuje najboljše akcijske junake vseh časov, obilo akcije in eksplozij, duhovite dialoge in nevarne situacije, ki jih lahko rešijo samo najboljši. S takšnim receptom so ustvarjalci skuhali že tri filme, pri četrtem pa so močno udarili mimo tako pri pripravi, kot pri izvedbi, saj je zgolj bleda senca tistega kaj pričakujemo in si želimo.

Seveda pri filmu kot so Plačanci pričakujemo drugačen film kot so denimo Boter, Tanka rdeča črta, Reševanje vojaka Ryana ali pa Lynchov Mullholand Drive, kar pa nikakor ne pomeni, da ne pričakujemo dobre klišejske akcije. S prvim filmom so namreč ustvarjalci naredili uspešen projekt, ki smo si ga vsi želeli, nato pa so nas razvajali še z dvema nadaljevanjema.

Ta nista bila več na nivoju kultnih akcijskih klasik, vendar pa sta kljub temu bila zadovoljiva. Na žalost pa so v četrto totalno brcnili v temo. Film je akcijski, to pa je tudi vse.

Priljubljene junake boste lahko gledali v različnih situacijah, kjer naboji letijo kot izidi Marvelovih filmov, eksplozije kot neumne izjave kakšnega skrajnega politika in udarci kot nepremišljene akcije nekompetentnega šefa na vašem delovnem mestu. Vendar pa sta resnični akcijski lokaciji samo dve. Tam se dogaja praktično vse. Od borbe, sabljanja, raketiranja, streljanja, avtomobilskih pregonov in vsega drugega, kar si zamisli človeška pamet, da film izpade nevarno in kul.

Vse ostalo razen tega pa je totalen poraz. Dialogi so totalno neprepričljivi, dolgočasni in enostavno zanič, računalniško generirane podobe so na nivoju filma iz 90. let, zgodba je krajša od japonskega haikuja, razvoj likov je enak številu nič, preobrat v filmu pa je tako očiten, da že na začetku filma vemo, kakšen bo razplet.

Na srečo film reši Jason Statham v vlogi plačanca z imenom Lee Christmas. Ta vodi in oddela večino dela, medtem ko so ostala imena zgolj podporni material za marketinško odmevnost. V filmu jih lahko v akciji vidimo le na koncu, pa še to v zelo okrnjeni izvedbi.

(Ostali aspekti filma, kot so glasba, kostumi itd. so suvereni in nepotrebni dodatnega komentiranja)

Kljub vsej svoji neumnosti pa film vseeno ostaja gledljiv. Čeprav je totalen polom, bo zanimiv za ogled ob kakšnem pivu v petek zvečer ali pa po kakšnem napornem dnevu, ko se bo v vas nabralo toliko jeze, da jo lahko ukrotijo samo najboljši iz ekipe Plačancev.

Ocena: 2/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Zanimive akcijske sekvence

MINUSI

  • Izjemno slabi in neizvirni dialogi
  • Katastrofalna računalniško generirana podoba
  • Slabo uporabljena zasedba velikih imen
  • Nedomiselna zgodba

Viri slik: Facebook

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih