Recenzija: Padec

»Prijetno presenečenje«

Adrenalin, nevarnost in nečloveški napori. To so le delčki nevarnih športov, ki ustvarjajo neverjetne zgodbe in osupljive dogodivščine. Te so vedno bile in bodo zanimive za širšo javnost, zato filmski ustvarjalci nenehno ustvarjajo filmske izpeljanke, ki nastanejo po resničnih zgodbah ali po njihovih inspiracijah. Žal je le malo takšnih, ki igrajo na prave note in z ustvarjeno melodijo popeljejo izdelke med večne klasike. Je med njimi tudi najnovejši Padec? Verjetno ne, vendar pa je kljub temu več kot soliden in ogleda vreden film.

Priznamo. Film Padec smo do ogleda jemali malce z rezervo. Po ogledu napovednika smo že približno vedeli, kaj nas čaka. Pričakovali smo film razreda B, z generično zgodbo, malce slabšo igro, predvidljivimi zasuki, a z zanimivim in atraktivnim konceptom. Takim, ki je tako zelo zanimiv, da sam po sebi povabi gledalce k ogledu ne glede na njegov proračun in realizacijo končnega izdelka.

To deloma drži tudi za film Padec. V trenutkih je kamera v filmu malce slabša, na trenutke bi lahko igra bila malce bolj suverena, dogajanje pa malce bolj sproščeno. Vendar pa kljub temu, film suvereno oddela svojo nalogo in dostavi adrenalinsko doživetje, ki si ga lahko kot gledalci samo predstavljamo.

Zgodba je tako sila enostavna. Gre za adrenalinsko pustolovščino dveh punc, ki se odpravita na plezanje visokega stolpa. Ko prideta na vrh, sledi katastrofa. Stolp začne razpadati in naši junakinji obtičita na vrhu. Sledi kruto soočanje z realnostjo in borbo s samim sabo.

Temu sledi reševanje situacije. To je zelo zanimivo in predstavljeno vsaj tako zahtevno kot dejansko je. Tukaj moramo res pohvaliti ustvarjalce, kako dobro so uspeli prikazati vzdušje v filmu. To je v celotnem dogajanju zelo težko, tako, da gledalec zares čuti tegobo glavnih igralk. Reševanje je atraktivno, potek pa zelo inovativen.

Gledalec nikoli v resnici ne ve, kaj sledi, kakšen bo razplet in posledice odločitev glavnih junakinj. Celotno vzdušje in dogajanje tako absolutno pozdravljamo. Je zares izjemna filmska osvežitev, ki vas bo zagotovo držala na trnih skozi celoteno trajanje.

Pozitivno je to, da naj bi gledalec nekako vedel kaj ga čaka, vendar film z razpletom in dogajanjem vseskozi preseneča.

Največje presenečenej so vsekakor liki in zapleti med njimi. Ti so precej dobro dodelani, vsak pa skriva svojo predzgodbo, katero gledalec skozi različne situacije spoznava in povezuje. Tako so liki precej globoki, interakcije in nastale situacije med njimi pa so še toliko bolj zanimive.

S tem smo v celoti povzeli film Padec, brez da bi vam na kakršenkoli način pokvarili filmsko izkušnjo. Zaupamo vam lahko le še to, da preobrat na koncu zares preseneti in pretrese še tako hladno dušo, tako, da film prejme še dodatno bonus točko za iznajdljivost.

Padec tako ni najboljši film vseh časov, nikakor pa slab film. Je točno takšen film, kot ga obljubljajo ustvarjalci: adrenalinsko doživetje, ki bo preizkusilo vaše živce. In prav zaradi tega smo izredno presenečeni in veseli, da smo lahko med celotno poplavo težkih dram ali akcijskih superjunakov našli tudi nekaj, ki je zanimivo, atraktivno in kljub pestremu dogajanju še vedno sproščujoče.

Ogled filma je res prava poslastica, četudi ima kup nekakšnih težav, ki bi jih lahko z malce večjim proračunom z lahkoto rešili.

Naj živi kreativnost in filmi, ki si upajo izstopiti iz povprečja.

Film Padec je za ogled na voljo v vseh večjih slovenskih kinematografih.

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Pestro in zanimivo dogajanje, ki daje občutek nevarnosti
  • Bolj globoka zgodba od pričakovane
  • Nepričakovani preobrati v dogajanju

MINUSI

  • Konec bi lahko izpeljali bolje
  • Na trenutek film pokaže manjko v proračunu

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih