Recenzija: Nuna II

“Demonska nuna na rutinski vaji.”

Gotska srhljivka Nuna, sicer eden od številnih samostojnih filmov iz uspešne franšize strašljivk Priklicano zlo, je navkljub slabemu kritiškemu odzivu postala velikanska finančna uspešnica (film je stal okoli 20 milijonov dolarjev, predelal pa jih je okoli 365) in po pričakovanjih je studio zavohal priložnost za nov (in predvsem hiter) zaslužek in nemudoma napovedal nadaljevanje. Pet let kasneje se demonska nuna po imenu Valok vrača na velika platna. 

Nuna II se odvija pet let po dogodkih iz prvega filma; idealistična mlada nuna Irene (Taissa Farmiga) živi v majhnem samostanu v Italiji, kjer jo obišče kardinal in zaupa nalogo preiskave skrivnostnih smrti duhovnikov širom Evrope, za katerimi naj bi stala demonska nuna. V spremstvu vajenke Debre (Storm Reid) odpotuje v Francijo, kjer med drugim raziskuje ozadje strašljivih dogodkov v osnovni šoli, kjer je kot vrtnar zaposlen njen nekdanji kolega Maurice (Jonas Bloquet), ki postane nova tarča demonske nune. 

Nuna II ni v ničemer slabša od predhodnika, žal pa tudi nič kaj boljša, kar je glede na ves razpoložljivi potencial precej frustrirajoče spoznanje. Tako kot prvi del se tudi njegovo nadaljevanje lahko pohvali z vzdušno gotsko afmosfero, nekaterimi domiselno izpeljanimi prizori suspenza ter simpatično igralsko predstavo Taissa Farmige, ki je tudi tokrat najboljši del filma. Nasploh se zdi, da ima film znova na voljo vse potrebne sestavine za dobro grozljivko, ki pa jih žal preprosto zanemari. 

Med slabosti filma tako lahko (spet) uvrstimo izredno predvidljivo zgodbo, ki je tako rutinska in klišejska, da gledalci dobimo občutek, kot da je scenarij spisal program umetne inteligence, ki na kup zmeče vse možne klišeje v sodobnih komercialnih grozljivkah. Govora je o grozljivkah, ki se zanašajo zgolj na neprestano akcije in posebne učinke, zaradi katerih dogajanje kmalu postane sterilno in izumetničeno. Edini kliše, s katerim ne postreže, je lik kakšne stare mehiške jasnovidke, ki bi glavnim junakom kot konzervativna pedagoginja razlagala ozadje dogajanja. 

Nuna II ni ravno slab film, ni pa tudi dober. Je film, o katerem je težko na dolgo in široko pisati, saj ne ponudi veliko, kar bi bilo vredno omembe.

Je film, ki obstaja zgolj zato, da se prebije čez uro in pol najbolj nezahtevne zabave za širšo publiko in si s tem zagotovi novo nadaljevanje oz. novo priložnost za kovanje dobička. 

Film si je moč ogledati na rednem sporedu slovenskih kinematografov.

Ocena: 2/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Dobra atmosfera
  • Par solidnih prizorov suspenza
  • Simpatična igra Taisse Farmiga

MINUSI

  • Klišejska zgodba
  • Preobilica cenenih posebnih učinkov
  • Splošna predvidljivost
  • Film ni strašljiv

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih