Recenzija: Nomadland

»Prekrasen film.«

Nomadland je brez dvoma eden najlepših filmov zadnjega časa. Chloé Zhao se je dokazala ne samo kot vrhunska režiserka, temveč tudi kot izredna scenaristka. Za piko na i je uredila tudi montažo filma in požela pozitivne odzive iz vseh cehov filmske industrije. Frances McDormand je s svojo predstavo spomnila zakaj spada v sam vrh igralske smetane.

To je šele tretji celovečerni film Chloé Zhao. Pravice za zgodbo je leta 2017, skupaj s Petrom Spearsom, zakupila prav Frances McDormand. Navdušena nad prvima dvema filmoma Zhaojeve, se je z njo povezala in ji predstavila idejno zasnovo. Slednja je izziv sprejela in napisala scenarij ter poprijela za kamero.

Film govori o Fern (Frances McDormand), ki po smrti moža in izgubi zaposlitve začne z nomadskim življenjem v svojem poltovornjaku. Odloči se za potovanje po ZDA in življenju iz dneva v dan. Zaposlitev išče na poti. Gledalci jo spremljamo na njeni poti soočanja z izgubo in skupaj z njo odkrivamo skupnost nomadov.

Režija je absolutno najboljši del filma. Zhao na kameri pokaže vse lepote prostrane dežele. Kadri so tako lepi, da bi lahko bili samostojne fotografije. Hkrati nas film popelje v intimo Fern, da resnično začutimo njen lik in kaj preživlja. Glasbene spremljave ni dosti, vendar ko je, film povzdigne na višjo raven in popotovanju Fern odlično doda čustveni kontekst.

Posebnost filma je, da v njem nastopajo dejanski nomadi in ne igralci. Poleg McDormandove je edini igralec David Strathairn, ki upodobi nomada Davida s katerim se Fern na poti spoprijatelji. Vsi ostali liki so upodobljeni s strani neigralcev, s čimer film že rahlo meji na dokumentarec.

Nomadland predstavlja vrh neodvisne filmske industrije, ki kaže na to, da proračun ni ovira, če za filmom stoji talentiran ustvarjalec. Vsekakor bi film priporočal vsem, ki uživajo v intimnih, osebnih zgodbah in radi potujejo. Zagotovo bodo v njem uživali ljubitelji filmov, kjer je poudarek na zgodbi in ne na dodatnih vizualnih učinkih. Nomadland tega ne potrebuje, saj je scenarij dovolj unikaten, režija pa tako kvalitetna, da poceni triki niso potrebni. Film boste najbolj začutili, če se mu maksimalno posvetite.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Režija Chloé Zhao
  • Ganljiva zgodba
  • Predstava Frances McDormand
  • Glasbena podlaga

MINUSI

  • Film meji na dokumentarec
  • Igralski ansambel sestavljajo dejanski nomadi, ne igralci

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih