Recenzija: Nočno kopanje

“Grozljivka, ki začudoma ne potone na dno bazena.” 

Grozljivke, ki ugledajo luč sveta v mesecu januarju, so že vrsto let pregovorno zanič. Po mesecih serviranja filmov, ki tekmujejo v tekmi za oskarja in druge prestižne nagrade, mesec januar dostavi tretjerazredne smeti, namenjene zgolj hitremu zaslužku. In na prvi pogled se zdi, da v to kategorijo spada tudi najnovejša grozljivka produkcijske hiše Bloomhouse z naslovom Nočno kopanje. 

Že zaplet filma “upraviči” status tipičnega januarskih smeti; družina nekdanjega športnika Rayja Wallerja se vseli v novo hišo z bazenom, kjer se kmalu po njenem prihodu začnejo odvijati bizarni dogodki. Izkaže se, da se v bazenu skriva temačna nadnaravna sila, ki začne ogrožati življenja družinskih članov. Iskreno povedano; ali lahko ob takšnem zapletu kdorkoli pričakuje vsaj za silo gledljiv film? Možnosti za takšen rezultat so zelo majhne, toda Nočno kopanje uspe doseči vsaj to; navkljub vsem neumnostim in klišejem venomer ostaja spodobno in neškodljivo žanrsko razvedrilo za preganjanje dolgčasa. 

Glavna aduta pričujoče grozljivke sta predvsem atraktivna vizualna podoba in (vsaj v prvi polovici) vzdušna atmosfera, s katerima filmu uspe dostaviti nekaj posrečenih strašljivih trenutkov, kot plus pa lahko štejemo tudi všečne like, ki niso predvidljivo neumni in odvratni, četudi se ne uspejo docela izogniti sklepanju neumnih odločitev. Nasploh pa je prva polovica filma dokaj obetavna in postavi pod vprašaj cel kup negativnih kritik, katerih je bil film deležen.

Šibkosti filma se začnejo kazati šele v drugi polovici, ko zgodba zelo hitro izgubi fokus in se začne zatekati h klišejem ter serviranju napetosti z uporabo cenenih posebnih učinkov ter osladnih predvidljivosti. Od filma, ki se zanaša na premiso, da v bazenu straši, je težko pričakovati nekaj, kar bi gledalca resnično prestrašilo in mogoče zato lahko filmu Nočno kopanje pogledamo čez prste; ne zato, ker bi bil tako dober film, ampak ker bi lahko bil dosti slabši. 

Film si je moč ogledati na rednem sporedu slovenskih kinematografov. 

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Nekaj posrečenih strašljivih prizorov
  • Simpatični osrednji liki
  • Obetavna prva polovica

MINUSI

  • Nasploh predvidljiva zgodba
  • Cel kup klišejev
  • Pretirana uporaba cenenih posebnih učinkov

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih