Recenzija: No One Will Save You

“Ko groza ne potrebuje besed.”

Po ogledu znanstveno fantastične srhljivke No One Will Save You režiserja in scenarista Briana Duffielda se bo verjetno marsikdo vprašal, zakaj si je dandanes tako redko moč ogledati – v pomanjkanju bolj primerne besede – preprost film. To se pravi; film, ki nima pretirano zapletene zgodbe in si ne vzame ogromno časa, da preide k bistvu, hkrati pa si ne ustvarja iluzij, da odkriva toplo vodo. Film, ki se ne obremenjuje s tem, če bo gledalca moral šokirati z nepredvidljivimi zasuki, ob katerih mora občinstvo doživeti skorajšnjo katarzo. 

Pričujoči film spada v to kategorijo neobremenjenih poklonov ZF šokerjem iz 50. in 60. let z elementi psihološkega trilerja. Film, postavljen v majhno podeželsko mesto, predstavi zgodbo lokalne izobčenke Brynn, ki živi sama v hiši blizu gozda in preboleva smrt matere in najboljše prijateljice. Lokalna skupnost jo iz nikoli docela pojasnjenih razlogov prezira, povrhu tega pa neke noči trči ob vlomilca, za katerega se izkaže, da je nezemljan. 

Preostanek filma mine v Brynninem boju za preživetje sredi invazije nezemljanov, ki med drugim ugrabljajo ljudi in jih spreminjajo v zombijem podobna bitja. Sočasno s tem razburljivim dogajanjem, kjer ne manjka pregonov, nezemeljskih eksperimentov in bleščečih luči vesoljskih plovil pa se razkriva tragično ozadje življenja glavne junakinje. 

Zgodba filma predstavlja zaplet praktično vsake ZF srhljivke o invaziji nezemljanov, toda Duffield poskrbi za nekaj osvežujočih presenečenj; eno od bolj izstopajočih je to, da je film skoraj popolnoma brez besed. V slabi uri in pol, kolikor film traja, ne slišimo nobenega dialoga in zgolj peščico vzdihljajev, tihih kletvic in ničesar drugega. Ali ta pristop nosi kakšen globji pomen? Niti ne, je pa vsekakor eden od ključnih faktorjev, da film obdrži zadovoljiv nivo suspenza in privlačne skrivnostnosti. 

Odsotnost dialogov pa ni edini adut filma; omenjeni pristop namreč od igralcev zahteva močno ekspresivno obrazno mimiko, ki “pripoveduje” zgodbo namesto besed. In glavna igralka Kaitlyn Dever svoje delo opravi odlično; zgolj z obrazom izraža raznolika čustva kot so sproščenost, strah, paniko in žalost, kar tudi zvabi gledalca k temu, da se čustveno naveže na glavno junakinjo in njen boj za preživetje. 

Vse to prispeva k temu, da se gledalec ne obremenjuje preveč s spoznanjem, da je zgodba filma dokaj predvidljiva in vzeta iz povprečne epizode kultnih serij kot sta Območje somraka in Dosjeji X. Prav tako ni moteče, da je izgled nezemljanov precej klišejski in da zadnja tretjina nekoliko izgubi na suspenzu, saj v ospredje postavlja samo še akcijo in sicer za oči privlačen spektakel posebnih učinkov. Je pa res škoda, da film v zadnji tretjini ni več tako strašljiv in napet kot v prvi, ki postreže s prizori čistega terorja in “hitchcockovskega” suspenza. 

V današnjem času, ko se zdi, da lahko določen film zgolj ljubimo ali sovražimo, prija videti tudi nekaj sredinskega kot je No One Will Save You. Film, ki ne premika žanrskih meja in z redkimi izjemnimi trenutki ne postreže z ničemer sila prelomnim. Pa vendar ga ravno ta neobremenjenost in očarljiva formulaičnost ves čas držijo pokonci. 

Film si je pri nas moč ogledati na kanalu za pretočne vsebine Disney+, priporočamo pa ga oboževalcem klasičnih trilerjev o nezemljanih. 

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Odlična igralska predstava Kaityln Dever
  • Idealna kombinacija akcije in groze
  • Skorajšnja odsotnost besed pripomore k boljšemu vzdušju

MINUSI

  • Klišejski videz nezemljanov
  • Predvidljiva zgodba
  • V zadnji tretjini film izgubi na suspenzu

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih