Recenzija: Nihče

»Pozitivno presenečenje«

Nihče je akcijski triler, kjer v glavni vlogi briljira Bob Odenkirk, bolj poznan kot Saul Goodman iz legendarnih serij Kriva pota in Better Call Saul. V filmu Nihče je v vlogi zdolgočasnega moža, ki skriva svojo temno preteklost pred družino, dokler ga ta ne dohiti. Film je pozitivno presenečenje in bo zagotovo navdušil vse ljubitelje akcije.

Zgodba prihaja izpod peresa Dereka Kolstada, ki se je v preteklosti že izkazal kot scenarist trilogije John Wick. Film Nihče lahko uvrstimo v isti svet in je pravzaprav »bratranec« John Wick filmov, kjer v glavni vlogi blesti Keanu Reeves. Jasno vidne so podobnosti in teme. Prav to, kar najbolj krasi tisto trilogijo, je tudi tukaj najboljše – akcija. Vidi se, da so v te prizore namenili veliko časa in truda, zato so res vrhunski.

Bob Odenkirk je bolj poznan kot komik, zato si je vedno želel igrati glavni lik v kaki akciji. Najbolj ga vsekakor poznamo iz serij Kriva pota in Better Call Saul. Pred tem je bil del ekipe Saturday Night Live, ki že nekaj desetletij drži primat številke ena na področju komedije v ZDA. Tudi sam je izreden impro komik, ki ga praktično nič ne more presenetiti. Ko je dobil možnost glavne vloge v netipičnem akcijskem filmu, je priložnost pograbil z obema rokama in dokazal, da je veliko več kot zgolj komik.

Režiser Ilya Naishuller je precej nepoznano ime, ki si utira svojo pot v Hollywoodu. S filmom Nihče se je zagotovo dokazal kot zelo spodoben akcijski režiser. Zgodba Dereka Kolsteda je dobra, a ne odlična. Odenkirk je v vlogi zdolgočasnega moža, Hutcha Mansella, ki ima stalno, ne preveč zanimivo, službo. Po tem, ko v njihovo hišo vlomijo roparji in Hutch ne zaščiti svoje družine, se v njem prebudi temna preteklost, s tem pa se prava akcija začne. Film deluje predvsem zaradi Odenkirka, ki soliden scenarij s svojim igranjem dvigne na višji nivo. Režija najpomembnejših prizorov – akcije, je prav tako zelo dobra in gledalca popolnoma prevzame.

Bob Odenkirk je za vlogo trdo treniral, saj je že nekoliko v letih (58) za akcijskega protagonista. Vloga ga je prav zato pritegnila, saj je iskal zgodbo, kjer bi lahko pokazal, da leta niso ovira in ni potrebno biti star 30 let, da na plečih nosiš akcijsko zgodbo. Prav to je čar scenarija, ki je netipičen, a še vedno dovolj verjeten, da ne filma ne razvrednoti.

Najbolj lahko pohvalimo prav glavnega igralca, Odenkirka, ki mu uspe fantastična in zabavna predstava. Akcija je vsekakor na nivoju filmov John Wick, četudi ni v izvedbi kakega akcijskega mojstra. V stranski vlogi svojo vlogo dobro opravijo tudi Connie Nielsen, RZA in Christopher Lloyd. Zelo kvalitetna je tudi glasba, ki predvsem akcijske prizore povzdigne na višji nivo.

Edini minus, ki to pravzaprav ni, je dejstvo, da je zlikovec Rus. Američani imajo pri pisanju scenarija še vedno premalo domišljije in se prepogosto zanašajo na dobro staro sovraštvo med Ameriko in Rusijo. Tukaj bi se zagotovo dalo zgodbo zapeljati manj klišejsko, a piscu tega ne zamerimo preveč. Pozitivno je tudi to, da je film kratek in nima odvečnega balasta. Vsak prizor ima smisel in služi napredovanju zgodbe.

Film bi priporočali vsem ljubiteljem akcije, saj boste zagotovo pozitivno presenečeni. Ker ni predolg, hkrati pa je zabaven in se ves čas nekaj dogaja, vam bo minil prej kot bi si želeli. Ogled toplo priporočamo v kinodvorani, saj boste tako najbolje vsrkali vso akcijo in dramaturški lok filma.

Film Nihče se predvaja pri vseh slovenskih kinematografih. Pojdite in si ga oglejte, ne bo vam žal!

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Odlični Bob Odenkirk
  • Izvrstni akcijski prizori
  • Zelo dobra glasba

MINUSI

  • Klišejski zlikovci

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih