Recenzija: Neznosno breme neskončnega talenta

»Dobra šala na svoj račun«

Legenda se vrača. Nicolas Cage je nazaj v novi in sveži obliki. V takšni kot smo ga najbolj vajeni, v takšni kot se od njega spodobi in v takšni, kot se od njega pričakuje. Zato se po ogledu filma zdi, da legenda ni šla nikamor, šel pa je čas, ki je minil od njegove zadnje velike uspešnice. Tega se očitno dobro zaveda tudi sam, zato se v njegovem novem filmu malce pošali na svoj račun – zaigral je samega sebe in s tem ustvaril zanimivo in zelo smešno komedijo, ki vas bo zagotovo nasmejala do solz.

Nicolas Cage je eden tistih zvezdnikov, ki je v prejšnjih desetletjih jadral val slave. Bil je eden najboljših, najbolj vsestranskih in najbolje plačanih igralcev v filmski industriji. Ustvaril je nekaj izjemnih akcijskih uspešnic, zanimivih družinskih komedij ter nekaj vrhunskih dram. Mnoge izmed njih so se z velikimi črkami zapisale v zgodovino filma, mnoge pa so postale kultne klasike ob katerih občinstvo uživa še dandanes.

Vendar pa njegova kariera ni postlana z rožicami, saj je Cage uspel zapraviti svojih 150 milijonov premoženja in se tako znašel na robu svojega finančnega preživetja. Prav zato je bil primoran sprejeti vsako sleherno vlogo, ki bi mu ponovno pomagala postaviti stvari na noge. Tako je igralec igral v nekaj res bednih in brezveznih filmih, katere ni uspel spraviti na višji nivo niti sam s svojim znanjem, širino in imenom. Tako so nastale neke nesprejemljive kreacije kot so: Left Behind, The Wicker Man, Arsenal ali Deadfall.

Ampak kljub vsem padcem, ki jih je Nick doživel, pa je igralec vseeno ohranil številne zveste oboževalce, ki so hrepeneli po njegovih velikih filmih in se neskončno zabavali ob ogledu njegovih filmov. To pa je bila očitno voda na mlin Cagu, saj je njegova zadnja filmska kreacija nekakšna satirična izpeljanka njegovega življenja, ki predstavlja igralčev boj za preživetje in ponovni preboj med najboljše.

Film se tako začne z njegovim životarjenjem in skorajšnjim ponovnim bankrotom. Vse pa se spremeni, ko dobi povabilo na španski otok. Tam naj bi spoznal svojega velikega (skrivnostnega in nepoznanega) oboževalca, ki bi mu rad predstavil scenarij za svoj film. Zgodba se tako zaplete in predstavi izjemen preobrat, ki vas bo zagotovo nasmejal. S tem lahko takoj že iz osnutka zgodbe dobite občutek, da ta ni najbolj v ospredju. Služi bolj kot lepilo za odlično predstavljene humoristične vložke in Nickov pogled na celotno
življenjsko situacijo.

Omenjeni humoristični vložki so naravnost fantastični! Ni jih preveliko in ni jih premalo. S tem puščajo prostor tudi za malce večji čustven naboj, ki ga film s pridom izkorišča za predstavitev Cagovega povratka. Ne glede na to, je humor izredno svež, zabavni trenutki pa variirajo vse od situacijske komedije pa do zabave na svoj račun. Vse pa izpade zares vrhunsko.

Še posebej dobro vse skupaj izpade zaradi več kot odlične kemije z drugim likom, ki je v ospredju. Tega igra zdaj že zelo uveljavljeni Pedro Pascal, ki je kljub preteklim resnejšim vlogam, oddelal svojo nalogo z odliko. Je smešen, zanimiv in edinstven. Najpomembneje pa je, da skupaj s Cagom tvori odličen duo. Celo takšen, da nam je bilo po ogledu žal, da ga ne moremo gledati vsaj še par dodatnih minut.

Poleg vseh teh omenjenih elementov pa film dobi zares lep zaključek. V njem se Nick Cage posuje s pepelom in najde rešitev za svojo dosedanje obnašanje, življenjsko razpotje in ponovni povratek. Temu zagotovo verjamemo, saj je že ta film odlična napoved za vse njegove projekte.

Zato so pričakovanja za nadaljevanje njegove kariere izredno visoka, optimistična in ambiciozna, upamo pa le, da bo igralec svojo filmsko lekcijo izkoristil in da se bo na svoji nadaljnji poti zabaval vsaj toliko kot smo se mi ob ogledu filma. Priporočamo.

Film Neznosno breme neskočnega talenta je na voljo v vseh večjih slovenskih kinematografih. Pojdite in si ga oglejte.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Odlična kemija med glavnima igralcema
  • Prijeten in svež humor
  • Atraktivno in pestro dogajanje
  • Film je velik povratek Nicka Caga
  • Zanimiv preobrat

MINUSI

  • Priporočljivo poznavanje glavnega igralca in njegove zapuščine

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih

scroll to top