Recenzija: Nevarni let

“Let, ki strmoglavi v morje dolgčasa.”

V zadnjih letih se mi prepogosto zgodi, da ne razumem logike, po kateri številnih filmski kritiki (še posebej čezlužniški) ocenjujejo filme. Po eni strani so nekateri kot zlobni otroci pripravljeni raztrgati določene filme zaradi čistih banalnosti, po drugi strani pa se na vsake toliko časa najde film, ki lenobno ponudi vse elemente za popolni kritiški masaker, vendar mu kritiki iz neznanega razloga pogledajo skozi prste. In zadnji primer te nelogičnosti je akcijski triler Nevarni let z Gerardom Butlerjem v glavni vlogi. 

Film se na spletni strani Rotten Tomatoes ponaša z za akcijski žanr nenavadno visoko oceno 77% (oz. 6 od 10), na Metacritic pa so mu prisodili prav tako zavidljivo oceno 62. Iz teh odzivov bi bilo moč sklepati, da Butlerjev akcioner rahlo štrli iz povprečja drugorazrednih pokalic, ki se zanašajo na kopičenje klišejev, reciklirano in utrujajočo akcijo, lesene dialoge in še bolj leseno igro. Nenazadnje pa je tudi Gerard Butler tiste vrste igralec, katerega karizma reši pred potopom še tako generičen film. 

S pisanjem pričujoče recenzije sem dolgo časa okleval. Ne zaradi lenobe, ampak zaradi močne ustvarjalne blokade; četudi sem Nevarni let videl zgolj pred nekaj urami, se ga s težavo spominjam. V njem namreč ni ničesar, kar bi bilo vredno kritizirati ali hvaliti. Že sam okvirni zaplet je tak, kot da bi prepisali sinopsis praktično vsake praznoglave akcije, ki se znajde naravnost na video tržišču; Butler igra pilota Brodieja Torranca, katerega potniško letalo je zaradi slabih vremenskih razmer prisiljeno pristati sredi džungle, ki je hkrati tudi skrivališče vojaških plačancev. 

S predvidljivo zgodbo ni sicer nič narobe; od lahkotnih akcijskih filmov se redko pričakuje globoka ali domiselna zgodba. Problem je bolj v tem, da je Nevarni let film, ki je na vseh nivojih obtičal v začetku 90. let; s tehničnega vidika je precej bled in neizstopajoč, akcije ni pretirano vznemirljiva, liki so izredno površinski in karikaturni, dialogi so polni klišejskih fraz in preobrate v zgodbi je moč zavohati že na kilometre daleč. 

Edina rešilna bilka – pa še ta je precej tenka – je Gerard Bulter v glavni vlogi, ki se je že večkrat izkazal kot karizmatičen igralec in tudi tokrat je edini, ki doda filmu nekaj prepotrebne energije. Žal pa tudi on ni dovolj, da bi Nevarni let rešil pred zmešnjavo generičnosti in lenobne predvidljivosti. 

Vem, kaj boste porekli; zakaj od akcijskega filma pričakovati presežek? Da bo jasno; od filma z naslovom Nevarni let nisem pričakoval presežka. Nisem pričakoval niti tega, da mi bo dolgo ostal v spominu. Vendar pa noben akcijski film – pa naj bo še tako slab – ne bi smel biti dolgočasen. To pa je tudi edina stvar, ki filmu dobro uspeva; dolgočasiti gledalca. 

Film Nevarni let se trenutno predvaja v vseh komericalnih slovenskih kinematografih. Priporočali bi ga samo ljubiteljem akcije, pa še to ne tistim s previsokimi standardi.

Ocena: 2/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Gerard Butler znova dokaže, da je karizmatičen akcijski heroj

MINUSI

  • Strašansko predvidljiva in pozabljiva zgodba
  •  Cel kup lenobnih klišejev
  • Kartonski liki 
  • Neimpresivna akcija
  • Pogosto monotono dogajanje

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih