Recenzija: Nesrečna bitja

»Magnum opus Yorgosa Lanthimosa«

Grški režiser Yorgos Lanthimos je vse svoje najboljše adute prejšnjih filmov združil in s tem dobil svoj magnum opus z naslovom Nesrečna bitja. Vse kar lahko od kralja bizarnosti pričakujemo smo potencirano dobili in s tem tudi izkusili enega najbolj unikatnih izdelkov leta. Srce mnogih je film že osvojil z zmago za najboljši film na 80. Beneškem filmskem festivalu, zato se sprašujemo ali bo film uspešen tudi na drugih podelitvah nagrad.

Nesrečna bitja so prirejena po romanu škotskega avtorja Alaisdara Graya iz leta 1992. V fantazijski zgodbi spremljamo pripoved Belle Baxter (Emma Stone), ki ji življenje reši in obudi nenavaden znanstvenik dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Slednji začne kaj kmalu dojemati, da se Bella hitro spreobrača v enega od njegovih najpomembnejših projektov. Poleg omenjenih likov imata pomembno vlogo tudi pretkani odvetnik Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo) in znanstvenik Max McCandles (Ramy Youssef), ki želi Belli pomagati in spremlja njen razvoj.

Pred ogledom filma smo enostavno vedeli, da je režiser zadel v polno z izbiro Emme Stone in Willema Dafoeja, zato je bil ena večjih ugank Mark Ruffalo, ki velikokrat izbira popolnoma drugačne vloge. Skrb je bila odveč, saj je izbira vseh igralcev v filmu popolna, predvsem pa je svoje delo izjemno opravil ravno Mark Ruffalo v vlogi zvitega odvetnika. Njegov lik najboljše deluje pri komičnih vložkih in je odlično vpeljan v zgodbo.

Najbolj impresiven del filma so poleg spektakularne predstave Emme Stone še vse podrobnosti, ki jih Lanthimos poleg rasti Belle Baxter sproti prikazuje. To so govor, hoja, dolžina las, razumevanje sveta in politike ter kostumografija in številne druge podrobnosti, ki jih je režiser s svojo ekipo premišljeno izbral. Emma Stone je v svoji bogati karieri vknjižila več zanimivih vlog in tudi tokrat se je odločila za nekaj kar bi lahko rekli »da ne rabi nujno početi« glede na njeno uspešnost, a vseeno je videla močno sporočilo v glavnem liku zaradi katerega je tudi sprejela to vlogo. Po ogledu filma si druge igralke v vlogi Belle Baxter ne moremo predstavljati. Verjamemo, da se bo močno borila, če ne celo odnesla domov že svoj drugi kipec v kategoriji najboljše glavne ženske vloge na prihajajoči podelitvi oskarjev.

Vse skupaj vrhunsko dopolnjujejo Willem Dafoe, Ramy Youssef in Christopher Abbott. Režiser je, kot v vseh svojih delih, pustil svoj unikatni pečat z različnimi tehnikami snemanja, katere sedaj že poznamo iz mnogih njegovih filmov. Širokokotni kadri magično zajamejo številne trenutke, kjer imamo pisano nebo in neverjetno scenografijo. Večkrat se poslužuje tudi visokih kadrov, kjer nas režiser izolira od likov ter nas odstrani od dogajanja. S tem dodatno gradi napetost, ki popolno deluje v tandemu z barvito glasbo.

Jerskin Fendrix je ime, ki stoji za unikatno glasbo, ki pričara neverjetno vzdušje v filmu. To je prvi filmski projekt za Fendrixa, ki ga je našel prav Lanthimos in dejal, da ob poslušanju njegovega prvega albuma ni točno vedel, kako sploh opisati to izkušnjo, ampak je vedel, da bo to prava izbira. Točno to je občutiti v filmu, kjer se Fendrix s klavirjem poigrava z različnimi občutki protagonistke Belle in skače iz humornih do napetih vložkov. Z njegovimi zvoki izjemno instrumentalno oriše njeno počutje in napredek, ki sta ključ celotne zgodbe.

Film Nesrečna bitja nas je osupnil, zato vam toplo priporočamo obisk na festivalu Liffe, če ga boste še uspeli ujeti. Vsekakor pa ga ne zamudite, ko pride v redno ponudbo kinematografov v sredini januarja.

Ocena: 5/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Emma Stone s predstavo za vse kipce
  • Unikatni stil režiserja
  • Podrobnosti v progresiji Belle Baxter
  • Vrhunsko komplementarna glasba protagonistki
  • Izjemna scenografija in kostumografija
  • Odlična spremljevalna vloga Marka Ruffala

MINUSI

  • Film ni za preobčutljive posameznike

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih