Recenzija: Namišljeni

»Film o moči domišljije… brez domišljije.”

Produkcijska hiša Blumhouse, ki se posveča predvsem ustvarjanju filmskih grozljivk, ima dokaj zvit poslovni model; za posamezen film porabi od 10 do 15 milijonov dolarjev proračuna, nakar ta zasluži v samo enem vikendu dvakrat toliko in se s tem zabeleži še en komercialni uspeh. Škoda le, da produkcijska hiša v svoj poslovni model ne vključuje tudi snemanje bolj kakovostnih filmov, saj večino njenega kataloga sestavljajo nedomiselne in obupno klišejske grozljivke brez trajne vrednosti. In najnovejši nadnaravni triler Namišljeni spada v to kategorijo.

Film se oklepa tematike, ki je bila v grozljivkah obravnavana že neštetokrat; otroških namišljenih prijateljev, katerih “prisotnost” je sprva topla in dobrodošla, kasneje pa se izkaže za vse bolj grozečo. In vse, kar ste videli v vsaki grozljivki s to tematiko, boste videli tudi v Namišljeni, saj se film kar žaljivo lenobno oklepa čisto vsakega klišeja, ki ga je moč najti v modernih strašljivkah. 

Zgodba je takšna, kot da bi jo v pol minute spisala umetna inteligenca; Jessica, avtorica otroških knjig, se s svojim novim možem in njegovima otrokoma (da, uganili ste… ena od njih je uporniška najstnica, ki se večino časa oblači v črno in sovraži vse, kar leze in gre) preseli v njeno hišo iz mladosti, kjer se ji je kot otroku pripetila nepojasnjena tragedija, zaradi katere je njen oče zblaznel in pristal v psihiatrični bolnišnici. Kmalu zatem začne najmlajša članica družine komunicirati z namišljenim prijateljem Chauncyjem, ki naj bi bil usodno povezan tudi z Jessicino preteklostjo. 

O filmu Namišljeni res ni kaj za povedati; zgodba je obupno predvidljiva, igralske predstave povečini porazne (izjema je zgolj mlada Pyper Braun v vlogi deklice, katere nastop je žaljivo predober za takšen film), suspenz neobstoječ, povrhu tega pa se film v zadnji tretjini zateče k uporabi sila cenenih posebnih učinkov, ki naredijo zgodbo še bolj dolgočasno in izumetničeno. 

Namišljeni ironično izpostavlja enako fascinantno kot tudi nevarno moč človekove domišljije, hkrati pa gre za enega najbolj neizvirnih in nedomiselnih filmov zadnjih let. A glede na dober finančni zaslužek (film je s proračunom 12. milijonov zaslužil skoraj trikrat toliko) je produkcijski hiši Blumhouse za to malo mar in bo še naprej “strašila” gledalce s praznoglavim in generičnim dolgčasom.

Grozljivko Namišljeni si je moč ogledati na rednem sporedu slovenskih kinematografov

Ocena: 2/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Prepričljiva igra mlade Pyper Braun

MINUSI

  • Povečini obupne igralske predstave
  • Zakladnica najbolj lenih klišejev
  • Plitka in predvidljiva zgodba
  • Ceneni posebni učinki

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih