Recenzija: Motoristi

»Povojni nihilizem, svoboda, identitetna kriza in uporništvo na motorjih.«

Motoristi so nova motoristična drama režiserja Jeffa Nicholsa, ki se ponaša z zvezdniško igralsko zasedbo in trdno referenco na bogato filmsko tradicijo svojih žanrskih predhodnikov. Filmu ne uspe potešiti vehementnih podžanrskih apetitov, a preko odlične igre vseeno zasije v minimalističnem pristopu do intime.

Motoristi so posneti po vtisih fotoreporterja Dannyja Lyona (The Bikeriders, 1968), ki se je v 60. letih zbližal s pripadniki motorističnega kluba Outlaws. Filmska priredba njegove knjige predstavi Kathy (Jodie Comer), ki se zaljubi v člana motorističnega kluba Vandali – uporniškega in problematičnega Bennyja (Austin Butler). Benny zelo hitro postane razpet med lojalnostjo klubu in predsedniku Johnnyju (Tom Hardy) ter ljubeznijo do Kathy.

motoristi hardy butler

Poleg filmske estetike, ki jo Motoristi črpajo predvsem iz Brandovih in Deanovih časov, težko rečemo, da film ponuja kakršnokoli žanrsko osvežitev. Perspektiva, ki jo pospremi pripoved je klasična ljubezenska optika, ki se na eni strani predstavi v fascinaciji nad motociklističnim in mačističnim načinom življenja, na drugi pa v želji po vzpostavitvi pristne čustvene povezave. Tak pristop pa se narativno preveč in preočitno nasloni na Scorsesejeve Dobre fante, kar filmu onemogoči izviren pristop.

austin butler

Film zeitgeistovsko obdeluje teme kot so povojni nihilizem, svoboda, identitetna kriza, uporništvo, volja do moči in čustvena represija. Nicholsa zanima predvsem fenomen te subkulture, ki jo poganjajo moč in kompleksi, a tudi svoboda in nesebično tovarištvo. Ta sistem kasneje nasledi kaos popolne anarhije, ki pa Nicholsa ne zanima več. Gledalec v filmu tako ne bo doživel pričakovane deziluzije romantizirane podobe v obliki kriminala, pač pa idealizacijo skupnosti in subkulture še podkrepi v kontrastu orisa z zapuščino Vandalov, ki je kasneje brez zavor skrenila v zločinskost.

Zgodbo zanesljivo poganjajo predvsem odlični igralci. Austin Butler ima prezenco, karizmo in videz, ki spominja na Jamesa Deana in Marlona Branda in Nichols je režiser, ki to dobro izkoristi. Tudi stranske vloge so sicer na papirju dokaj plastičnim likom dodali nekaj značajske globine. Filmu je potrebno priznati občutek za subtilnost in sugestije, ki pa jih na žalost brutalno povozi eksplicitna, klišejska in nepotrebna pripoved Kathy, ki filmu ne doprinese prav nobene dodane vrednosti.

Film Motoristi se v teh dneh predvaja v vseh večjih slovenskih kinematografih. Priporočamo ga vsem ljubiteljem konjičkom na dveh kolesih.

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Nostalgična filmska estetika
  • Odlična igra
  • Občutek za sugestije
  • Ukvarjanje z večno aktualnimi temami

MINUSI

  • Značajski in zgodbeni klišeji
  • Poenostavljena podoba subkulture
  • Šibki konflikti

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih