Recenzija: Monkey Man - Krvavo maščevanje

“Filozofski John Wick umira pokončno.”

Dev Patel je priljubljeni britanski igralec indijskih korenin, ki se je gledalec zasidral v spomin z vlogami v filmskih uspešnicah kot so Revni milijonar, Lev: Dolga pot domov, Chappie in nazadnje v odličnem fantazijskem epu The Green Knight, letos pa se poleg glavne prvič preizkusi tudi v vlogi režiserja in scenarista brutalnega akcijskega trilerja Monkey Man – Krvavo maščevanje, ki prinaša znano, vendar navkljub temu vznemirljivo zgodbo o maščevanju. 

Monkey Man, kjer je kot scenarist sodeloval tudi Jordan Peele (film je hkrati nastal pod okriljem njegove produkcijske hiše Monkey’s Paw), predstavi zgodbo mladeniča (Patel), ki je kot otrok priča brutalnemu umoru matere in masakru nad prebivalci njegove rodne vasi, ki ga je ob pomoči lokalne oblasti izvedel vplivni psihopatski verski guru (Makarand Deshpande). Mladenič se v dobi odraslosti preživlja kot rokoborec v ilegalnih borbah, hkrati pa pripravlja krvavo maščevanje. 

Težko bi rekli, da Monkey Man z vidika vsebine odkriva toplo vodo; znova imamo opravka z zgodbo o maščevanju, kjer se travmatizirani posameznik v želji, da bi bilo pravici zadoščeno, zateka k brutalnemu nasilju, hkrati pa s svojimi dejanji postane nekakšen Robin Hood neprivilegiranih in preganjanih slojev v indijski metropoli. 

Navkljub predvidljivi zgodbi pa je Patelov režijski prvenec vzoren primer akcijskega filma, ki poleg lomljenja kosti, pregonov, streljanja in ostalih obvezni akrobacij ponudi presenetljivo emocionalno zgodbo, s katero Patelov lik maščevalnega borca postane mnogo več kot zgolj indijska različica Johna Wicka. Patel veliko časa nameni razvoju motiva za junakova dejanja in zaradi tega je tudi gledalec lažje vpet v samo dogajanje. 

Vsak dober akcijski film pa mora kakopak imeti izpiljene akcijske prizore in s tega vidika je Monkey Man presežek. Akcijske sekvence so brutalne in posnete s kamero iz roke, zaradi katere gledalec občuti vsak udarec in strel, vrhunska koreografija pa spominja na klasike mojstra Johna Wooja, kjer je vsaka pretepaška scena podprta z bizarno poetičnostjo. In četudi se Patela ne bi predstavljali kot akcijskega heroja, se v vlogi odlično znajde in izkaže kot zelo gibčen in stoičen heroj. 

Med presežki velja še omeniti duhovit izbor glasbe, kjer brutalne usmrtitve prekinejo popevke, kot sta Rivers of Babylon legendarnih Boney M in indijska različica uspešnice Somebody to Love. 

Patelov film je tako enako vznemirljiv kot ambiciozen akcioner, vendar pa zastavljenim visokoletečim ciljem ni povsem kos. Najbolj zmoti struktura filma, kjer Patel osebno zgodbo glavnega junaka predstavi preko ponavljajočih flashbackov, ki so povrhu tega napolnjeni z nevmesenimi umetniškimi vložki. Zaradi tega filmu po prvi tretjini pade tempo in zgodba postane po nepotrebnem razvlečena, hkrati pa zaradi tega trpijo nekateri šibkejši deli zgodbe kot je šibak zlikovec brez globine ali česarkoli zanimivega.

Glede na to, da je Monkey Man Patelov prvi režijski (in scenaristični) poskus, lahko filmu nekoliko pogledamo skozi prste in oprostimo določene pričakovane nerodnosti. Še posebej zato, ker gre za enega redkih akcijskih filmov, ki se zaveda, da so tudi v tem žanru pomembni zanimiva zgodba in liki.

Film Monkey Man – Krvavo maščevanje si je moč ogledati na rednem sporedu slovenskih kinematografov. 

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Odlični Dev Patel
  • Presenetljivo čustvena zgodba
  • Obilica vznemirljivih akcijskih prizorov
  • Duhovit izbor glasbe

MINUSI

  • Predvidljiva zgodba
  • Nevmesni umetniški vložki
  • Rahla razvlečenost
  • Bled zlikovec

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih