Recenzija: Medved na koki

»Daleč smo prišli od Žrela in Anakonde«

Medved na koki se bo v zgodovino zapisal kot eden od filmov, ki je tekmoval za to, da bi postal zadnji izdan film Rayja Liotte. Film režiserke Elizabeth Banks si lahko to šteje tudi za največji uspeh, ki bi mu lahko pripisali še »zvezdniško« zasedbo v potiskanju podpovprečne akcije na črto povprečnosti in užitka. Kako se je izkazal Medved na koki?

Če ste v iskanju filma za sproščen večer ob pivu in kokicah, potem je Medved na koki poslan naravnost od boga. S pomočjo odklopa dela možganov, ki se ukvarja z logičnostjo, boste neverjetno uživali v morilskem pohodu računalniško ustvarjene medvedke, napolnjene s torbo kokaina. V nasprotnem primeru vas čaka ura in pol opazovanja, kako daleč so filmi o morilskih živalih prišle od Žrela (Jaws, 1975), Anakonde (Anaconda, 1997) in avstralskega neodvisneža Čeljusti (Rogue, 2007).

Navdahnjeno po resnični zgodbi iz leta 1985, ko so v ZDA sredi narodnega parka našli predoziranega medveda, je nastal ta film. Ko medvedka naleti na torbo polno kokaina, postane najbolj nevaren plenilec planeta Zemlja. Na prvi pogled nič hudega sluteči mimoidoči morajo bežati za življenje.

Nismo povsem prepričani, kako ji je uspelo, ampak ji je. Elizabeth Banks je v filmu, ki bi ga lahko preprosto dodali k filmom Sharknado, Piranhaconda, Sharktopus, Ice Spiders, Mansquito in drugim, zbrala zasedbo, ki je film rešila od te lestvice. S pomočjo igralcev kot so Ray Liotta, O’Shea Jackson Jr., Keri Russell, Jesse Tyler Ferguson, Kristofer Hivju in Alden Ehrenreich je Medved na koki gledljiv film. Vse pa je odvisno od stanja gledalca oziroma njegovega odpuščanja napakam in površnosti. V kolikor je kadarkoli obstajal film, ki dokazuje kako pomemben je »talent« pri ustvarjanju film, je na ogled tokrat.

Resda se Elizabeth Banks kot režiserka niti približno ni uveljavila, a ne gre bežati od dejstva, da je poznano ime, ki vsake toliko dobi v roke zanimiv film. Producenta kokainskega medveda sta Phil Lord in Christopher Miller, ki stojita za filmi Lego film, Spider-Verse in 21 Jump Street. Za kinematografijo je zadolžen John Guleserian, ki je potihem ustvaril podobo filmov Skozi čas (About Time, 2013), Preden greš (Before We Go, 2014) in Candyman (2021). Glasbo pa ima čez Mark Mothersbaugh, ki je deloval pri Thor: Ragnarok in Mitchell’s vs the Machines. Celoten film v retrospektivi plove po občutku, da bi lahko bilo še mnogo slabše.

Ko se že najprej zdi, da bo film prepuščen v roke otroškemu dvojcu, ki se je odločil špricati šolo, spoznamo še šest drugih niti filma. Tu je mama, ki ju išče skupaj z dvema varuhoma narodnega parka. Mafijski mogotec, ki želi svojo drogo. Neroden dvojec najboljših prijateljev, ki služi mogotcu, a si ne želi več delovati na drugi strani zakona. Par zaročencev, ki je bolj zaposlen z dejstvom, da ženinov brat ne bo igral na poroki, kot z oprezanjem za medvedi. Trojica mladih huliganov, ki v parku grozijo mimoidočim in jih vsake toliko okradejo.

Ne smemo pa pozabiti še na reševalca, ki sta vpoklicana v sredini filma. Vse skupaj se zdi kot slaba parodija Tarantinove zmožnosti prepletanja sedmih linih zgodbe. Žal je vse v filmu uporabljeno kot trik za gledalca, da se nasmeji. Če se bo, je odvisno od tega, kaj je zanj smešno.

Kratkočasenje v filmski obliki. Medved na koki je pravi ogled za zelo sproščen filmski večer ali druženje s prijatelji. Za kaj več od tega pa žal ni ustvarjen, četudi bi kopica talenta za in pred kamero povedala drugačno zgodbo. Ko bi jo le.

Medved na koki se trenutno predvaja v vseh komercialnih slovenskih kinematografih.

Ocena: 2/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Nekaj zabavnih trenutkov
  • Talentirana igralska zasedba

MINUSI

  • Nezanimiva zgodba
  • Vsak del zgodbe je že večkrat viden
  • Neizvirni trenutki z medvedko
  • Preveč likov, ki nimajo mesta v filmu

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih