Recenzija: Matrica: Obuditev

»Sam svoj največji sovražnik«

Matrica: Obuditev je popoln naslov za novo poglavje kultne filmske franšize. Po eni strani ji film vliva novo življenje, po drugi pa jo razvija v zelo nepričakovane, a (očitno) še kako smiselne razsežnosti. Film dvigne zgodbo na povsem nov in izviren nivo, pri tem pa žal pozabi na tiste nujne elemente, ki so prejšnje filme v franšizi definirali in jih naredili tako zelo priznane ter priljubljene. Zato je Matrica: Obuditev odličen film, ki pa se bojuje s krizo identitete in svoje preteklosti ter s tem razdvaja dolgoletne navdušence Matrice in filmske umetnosti.

Matrica je franšiza, ki je na prelomu tisočletja lastnoročno spremenila namen, pomen in snemanje filmov nasploh (dobesedno, saj je v snemanje filmov vpeljala nove tehnologije, nove vsebinske razsežnosti, njena vrhunsko dodelana zgodba pa tako ali tako presega filmski žanr in si drzne postaviti največja filozofska vprašanja človeštva). Za oceno nadaljevanja moramo tako najprej pogledati v preteklost filma in šele nato podati konkretno oceno za četrti del. V kolikor tega ne storimo, filma ne moremo niti oceniti (pa četudi gre za zelo kvaliteten izdelek), saj je četrti del Matrice direktno nadaljevanje, ki nima nikakršnega smisla brez ogleda predhodnikov. Brez primerjave z izvirno trilogijo, zato pač ne gre.

Matrica je z izidom prvenca davnega leta 1999 takoj postala kultni hit. Z njenim izrazito prepoznavnim slogom dogajanja, ki je z značilnim črno zelenim tonom in ambientalnim pripovedovanjem; s skoraj biblični stavki, ki segajo daleč izven filma, direktno v življenje; odlično definiranimi liki, ki oživljajo svet in prikazujejo težo dogajanja, ustvarila nekaj edinstvenega in zares unikatnega. Vsi ti elementi filme Matric povezujejo ter jih z lahkoto dvigujejo visoko v nebo in jih delajo večne. 

Vseh teh elementov pa v filmu Matrica: Obuditev žal ni videti. Film bo tako za največje navdušence verjetno popolno razočaranje, vsem, ki pa tega ne jemljejo tako zelo smrtno resno, pa bo film zares dober. In čeprav se med prve štejemo tudi sami, pa smo film vseeno pogledali še iz drugega vidika – iz tistega kar film je in kaj hoče povedati.

Matrica: Obuditev je izredno zanimiv in gledljiv film. Njegovo pestro dogajanje vas bo absolutno animiralo skozi celoten potek, njegova zgodba pa vas bo zelo pozitivno presenetila. Ta je celo tako zelo zanimiva, da ni smiselna zgolj za ta film, pač pa je smiselna tudi za nadaljnji razvoj celotne franšize. Gre celo tako zelo daleč, da izredno lepo poveže predhodnike, jih pojasni in jih ponovno predstavi svojim gledalcem in oboževalcem.

Predstavljeni so tudi novi liki, ki filmu dodajo veliko mero svežine. Z dobro dodelanimi karakterji lepo izstopajo iz generičnega povprečja ter zaradi tega ponujajo velik potencial v naslednjih delih. Izredno dobro se povezujejo z ustvarjenim svetom ter z liki iz izvorne trilogije, ki jih lahko ponovno spremljamo v glavni vlogi. Tako sta v ospredju ponovno Neo in Trinity, ki svoja lika smiselno nadgradita in jih popestrita z že poznanimi lastnostmi. Tega pa žal nikakor ne moremo reči za Morfeja in Agenta Smita, ki sta tokrat žal naravnost patetična in brezvezna – razlika za njuno obnašanje in izgled sta sicer dobro pojasnjena, vendar so kljub temu njuni dialogi pozabljivi hitreje kot lanski sneg.

Kot zadnje ne smemo pozabiti na svet in akcijske sekvence, ki nam ga film prikazuje. Ustvarjen svet v in izven Matrice je naravnost osupljiv in takoj prepoznaven. Razširjen je le na visoko potenco, tako, da lahko od zelo blizu spoznavamo njegove podrobnosti in način življenja v njem. Akcijskih sekvenc sicer ni tako zelo veliko kot smo jih bili vajeni v predhodnikih, vendar jih je zaradi pripovedovanja zgodbe dovolj, te pa so “hvala bogu” dovolj zanimive, raznolike in eksplozivne. Zato kljub ostalim elementom, film še vseeno drži svojo osnovno identiteto.

(Film si je možno ogledati v vseh večjih slovenskih kinematografih. Predlagamo največje možno platno in odlično ozvočenje)

Nova Matrica je tako zelo zanimivo in ogleda vredno nadaljevanje, ki kljub novi osebnosti uspešno pove dobro izvirno zgodbo, predstavi nove like ter razvije stare obraze. To pomeni, da bo film posledično za mnoge veliko razočaranje, vendar vas prosimo, da ga gledate kot zgodbo in ne kot višjo silo. Gre le za film, in ta je zelo dober, takšen kot je.

Ocena skozi oči največjega oboževalca: 3/5
Splošna ocena: 5/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

    • Zelo zanimiva zgodba in smiseln razvoj franšize
    • Velik poudarek na obrazložitvi smiselnosti in namena nadaljevanj
    • Izvirna zgodba z velikim potencialom
    • Vrnitev starih likov

MINUSI

  • Neumna upodobitev Morfeja in Agenta Smitha
  • Slog filma je preveč podoben ostalim filmom in ni tipičen za franšizo

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih