Recenzija: M3GAN

»Bizarno-nepozabna filmska izkušnja«

M3GAN je nova grozljivka studia Universal, ki je hitro postala svetovni fenomen. Umetna inteligenca v obliki dekliške lutke je te dni ena najbolj srhljivih pojav v svetu filma, ki vznemirja stare in mlade. Film v veliki meri deluje, čeprav občasno pretirava s satiro in črnim humorjem. Kino izkušnja bo zagotovo nepozabna in iz dvorane boste odšli z veliko višjim pritiskom kot ste vanjo vstopili, ne bo pa manjkal niti butast nasmeh na vašem obrazu v stilu »Kaj za vraga sem pravkar gledal/-a.«

Umetna inteligenca že nekaj časa velja za posebno nišo znotraj žanra grozljivk. Srhljivo je pomisliti, kaj vse zmorejo številne naprave in pogosto nas zmrazi, ko vidimo kako napredni so že nekateri roboti ter kaj vse zmorejo. Na tej osnovi je nastal film M3GAN. Model 3 Generative Android oz. M3GAN je robot v obliki prisrčne dekliške lutke, ki zmore nepredstavljive stvari. Njen obstoj bi moral nuditi uteho otrokom in pomoč staršem, a se stvari hitro zapletejo.

Zgodbo za film sta napisala Akela Cooper in James Wan, za režijo pa je poskrbel Gerard Johnstone. Pri produkciji je sodelovala tudi hiša Blumhouse, ki je znana po uspešnih grozljivkah. Osnovna ideja filma je bil vpogled v to, kaj se zgodi, ko ljudje pretiravamo s tehnologijo in se preveč zanašamo nanjo. Za piko na i tukaj vidimo, kaj se zgodi, ko ta podivja.

V glavni vlogi je Allison Williams, ki se je zagotovo spomnite iz filma Get Out. Igra Gemmo, inženirko robotike v podjetju Funki, ki izdeluje svetovno znane igrače za otroke po vsem svetu. Družbo ji dela mlada Violet McGraw v vlogi Cady, nečakinje, ki je v tragični prometni nesreči izgubila oba starša. Pod svojo streho jo vzame teta Gemma, ki pa nima materinskega čuta in je primarno karierno naravnana. Služba ji pomeni vse in v teku ima obetaven projekt po imenu M3GAN.

M3gan Allison Williams

Film na nek čuden način deluje. Režija ni nič posebnega, tipična za grozljivke, tu in tam kakšen »jump scare«, nenehno dvigovanje napetosti in občasno kak izbruh nasilja. Izpostavili bi absurdne komične vložke, ki nemudoma sprostijo gledalca, a v naslednjem prizoru pogosto že preti nova nevarnost. Ravnovesje med obema ekstremoma je težko doseči in občasno se zdi, da film že nekoliko pretirava.

Pohvaliti velja družbeno kritiko filma. V času, ko nenehno hitimo, včasih pozabimo na naše najbližje in jim ne namenjamo dovolj pozornosti in časa. Sploh za naše najmlajše je pomembno, da morebitne travme predelajo in se naglas pogovorijo o povzročenem vznemirjenju. Film vsekakor karikira najhujšo možno alternativno, ki pa ni tako nemogoča, kot se mogoče zdi. M3GAN je zagotovo tudi metafora za družabna omrežja na katerih otroci preživljajo veliko časa in s tem nastajajo velike socialne vrzeli znotraj družine.

Allison Williams je zelo dobra v svoji vlogi. Izstopajo prizori tik po priselitvi Cady, kjer dobro odigra nesposobno skrbnico, ki z nečakinjo nima prav nič skupnega. Mlada Violet McGraw je odlična in obeta se ji sijoča filmska prihodnost. Glasovna igralka za M3GAN je prav tako izvrstna in pooseblja dobro in zlo lutke.

Glasba v filmu je pomemben faktor, ki mu pomaga ohraniti visok nivo. Sploh prizori pri dvigovanju napetosti so vedno znova učinkoviti, izstopajo pa pevski podvigi M3GAN ob katerih se boste valjali po tleh od smeha. Montaža filma je gladka, prehodi pa zelo tekoči in nas pogosto puščajo v negotovosti do samega konca določenega prizora.

M3gan killing

Kot minus bi izpostavili to, da se občasno zdi, da še film ne ve ali je grozljivka ali absurdna črna komedija. Težko je hoditi po robu in iskati ravnovesje. Pogosto jim uspe, so pa prizori, kjer boste globoko v sebi poosebljali WTF meme. Konec filma je precej generičen, čeprav pušča možnosti za nadaljevanje, katerega snemanje je bojda že v teku.

Film M3GAN se trenutno predvaja v vseh večjih slovenskih kinematografih. Ogled priporočamo ljubiteljem grozljivk, srhljivk in trilerjev.

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Pomembno sporočilo filma
  • Zelo dobre igralske predstave
  • Primerna izbira glasbe
  • Gladka montaža

MINUSI

  • Občasno pretirana absurdnost
  • Predvidljiv konec

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih