Recenzija: Luka

»Prekrasna zgodba o odraščanju na italijanski rivieri«

Luka je animirana pustolovščina studia Pixar, ki vas bo zagotovo navdušila s svojo prekrasno animacijo in ganljivo zgodbo. Disney je ponovno izpolnil pričakovanja z inovativno in aktualno zgodbo ter animacijo, ki nas dobesedno popelje na italijansko riviero. Enrico Casarosa se je v svojem režiserskem debiju zelo izkazal in zagotovo zanj ne slišimo zadnjič.

Disney je lani izdal dva kritično zelo uspešna filma: Naprej in Duša. Slednji je na oskarjih pometel s konkurenco in studio Miki Miške je s tem dodatno utrdil status številke ena v svetu animacije. Prav zato smo toliko bolj pričakovali njihov naslednji film, ki je na papirju veliko obetal. Luka je prav vsa pričakovanja dosegel in presegel.

Dogajanje v filmu je postavljeno v obdobje 1950-1960 na italijanski rivieri. V glavni vlogi je Luka Paguro, morsko bitje, ki ima možnost preobrazbe v fantka, ko je na kopnem. V eni od svojih morskih dogodivščin spozna vrstnika Alberta Scorfana, ki ga popelje nad morsko gladino in razkrije popolnoma nov svet. Skupaj odkrivata lepote kopenskega življenja v majhnem italijanskem mestecu Portorosso.

Režiser Enrico Casarosa je navdih črpal iz svojega otroštva v Genovi. Animatorji Pixarja so večkrat obiskali italijansko riviero, da bi čim bolje zadeli detajle, ki bi film ponesli na višji nivo. Vsekakor lahko rečemo, da jim je uspelo. Razlog, zakaj je Luka morsko bitje, tiči v tem, da so ustvarjalci želeli povedati zgodbo o drugačnosti. Casarosa je dejal, da je film poklon Felliniju in Miyazakiju, ki sta najbolj vplivala na njegovo dojemanje filmov ter kreativnost in ustvarjalnost.

Film je zelo dober, saj je sama zgodba aktualna in pomembna. Veliko ljudi danes »ne ustreza« družbenim normam in posledično trpi zaradi stiske. Od malih nog je potrebno naše najmlajše izobraževati in učiti strpnosti, saj smo vsi drugačni. Filmu uspe to vrhunsko predstaviti skozi inovativno zgodbo z veliko humorja in odlično režijo. Tudi glasbena podlaga doda svoje in film nas dobesedno popelje v Italijo.

Največji zmagovalec filma, poleg italijanskega turizma, je zagotovo podjetje Piaggio, ki izdeluje Vespe. Ikonični motor je namreč v ospredju zgodbe in je motiv početja dvojca Luka-Alberto. Prav veliko minusov ne bomo našli. Verjetno to, da je zgodba predvidljiva. To ne pomeni, da ni odlična, a mogoče vseeno na koncu ne doživimo takšnega zadoščenja, kot bi, če bi nas dodatno pozitivno presenetili.

Film bo s svojo zgodbo nagovoril veliko ljudi. Pokaže kako ključnega pomena je, da že v mladosti spoznamo koga, ki nas potisne iz cone udobja in odpre um za razmišljanje izven okvirjev. Starši imajo res vlogo primarne socializacije, a enako, če ne še bolj, je pomembna tudi sekundarna socializacija – kako našo osebnost oblikujejo vrstniki. Alberto je tisti, ki Luki pokaže številne možnosti življenja na kopnem in popolnoma spremeni njegov svet.

Film bi priporočali prav vsem, od najmlajših do odraslih. Kljub temu, da je animiran, cilja skupina niso nujno otroci. Zagotovo bi ob ogledu uživali tudi odrasli, zato prenehajmo s stigmo, da je vsak animiran film nujno otroški, ker to preprosto ne drži.

Luka je na voljo za ogled v vseh slovenskih kinematografih, tako s podnapisi kot tudi sinhronizirana verzija. Prepričani smo, da boste ob ogledu uživali!

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Odlična in aktualna zgodba
  • Prekrasna animacija
  • Vrhunska režija
  • Poudarek na podrobnostih

MINUSI

  • Predvidljiv razplet zgodbe

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih