Recenzija: Križarjenje skozi džunglo

»Zabavna družinska pustolovščina«

Križarjenje skozi džunglo je Disneyev filmski poskus dodatne monetizacije njihovega tematskega parka. Jungle Cruise je eden najbolj poznanih in obiskanih tematskih parkov na ozemlju Disneylanda, zato je bilo le vprašanje časa, kdaj bo dobil filmsko adaptacijo. V glavni vlogi sta svoje delo zelo dobro opravila Dwayne Johnson in Emily Blunt, film pa je, podobno kot vožnja v tematskem parku, zelo zabaven.

Disney je film o svojem tematskem parku razvijal več desetletij. Najbližje so bili leta 2004, a je vse skupaj tik pred zdajci padlo v vodo. Po tem, ko so kupili intelektualno lastnino Vojne zvezd in Marvela ter prevzeli primat glavnih filmskih zaslužkarjev, se zdi, da jim gledalci brezpogojno zaupajo. Ravno zato so si končno drznili iti tudi v produkcijo filma o Križarjenju skozi džunglo.

Režijo so zaupali Jaumeju Colletu-Serri, ki ni veliko ime, ima pa nekaj solidnih filmov v svojem repertoarju, sploh z Liamom Neesonom. Scenarij je bil večkrat spremenjen, nazadnje po vključitvi Michaela Greena. V glavni vlogi je Dwayne »The Rock« Johnson, kateremu družbo dela Emily Blunt, v stranskih vlogah pa so Jack Whitehall, Jesse Plemons in Paul Giamatti. Dogajanje je postavljeno v leto 1916.

Johnson je v vlogi Franka Wolffa, vodiča in skiperja po reki Amazonki, Bluntova pa je neustrašna raziskovalka dr. Lily Houghton. Njen cilj je najti t.i. »drevo življenja«, katere cvet ima sposobnost pozdraviti katerokoli bolezen in preklicati kakršnokoli prekletstvo. Isti namen ima tudi nemški princ Joachim, ki si želi s tem cvetom pridobiti ključno prednost v prvi svetovni vojni.

Film je zabaven in gledljiv. Vsekakor se boste ob ogledu velikokrat nasmejali, saj imata glavna lika neverjetno kemijo. Zasluge gredo igralcema, ki resnično obvladata svoj posel. Brat Lily, MacGregor (Jack Whitehall), je zraven bolj za komične vložke, a ima tudi on nekaj svetlih trenutkov, sploh pomembno osebno razkritje.

Režiser je navdih vsekakor črpal iz legendarnih filmov o Indiana Jonesu in Piratih s Karibov. Disneyu ni bilo problem financirati niti številnih CGI oz. računalniško generiranih prizorov, ki bi naj film dodatno dvignili, a jim »uspe« prav nasprotno. Hvala bogu za zelo dobre komične vložke skozi celoten film, ki držijo našo pozornost in omogočajo sproščen ogled filma, brez pretiranega poglabljanja v zgodovinske podrobnosti.

Glasbena podlaga je primerna in vsekakor dvigne film na višji nivo. Ste si kdaj zamislili, da se bo Disneyev film začel z glasbeno podlago Metallice? Tudi to smo dobili, uvodni prizor namreč gledamo ob adaptaciji Nothing Else Matters. James Newton Howard je navdih za »pustolovsko« glasbo vsekakor črpal od Johna Williamsa, saj glasbena podlaga pri akcijskih prizorih močno spominja na Indiana Jonesa.

Film bi vsekakor priporočali vsem ljubiteljem pustolovščin in sproščene akcije. Ob njem se boste zagotovo od srca nasmejali in z glavnimi liki šli na zabavno popotovanje v Amazonski gozd. Ob ogledu bodo zagotovo uživali tako mladi kot stari, tako da bi ga brez težav uvrstili v kategorijo družinski. Obstaja veliko slabših načinov preživljanja dveh ur vašega življenja kot ogled Križarjenja skozi džunglo.

Film si je možno ogledati pri vseh slovenskih kinematografih. Prijeten ogled želimo!

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Izvrstna kemija glavnih igralcev
  • Zabavni komični vložki
  • Zelo dobra glasbena podlaga

MINUSI

  • Pretiravanje s CGI
  • Poskus nemškega naglasa Jesseja Plemonsa

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih