Recenzija: Kaskader

»Atraktivna in z akcijami nabita poklonitev poklicu kaskaderja.«

Če bi sindikat kaskaderjev kdaj posnel svoj film, bi bil verjetno velik približek Kaskaderju (2024) Davida Leitcha. Po akcijski uspešnici Hiter kot strel (2022) je režiser David Leitch posnel spektakularen in prepričljiv žanrski primerek akcijske romantične komedije. Kaskader svojo zgodbeno predvidljivost in klišeje nadomesti z izvrstnimi akcijskimi sekvencami, odlično igro in posrečenimi situacijskimi šalami.

Colt Seavers (Ryan Gosling) uživa v poklicu kaskaderja. Še bolj kot poklicni izzivi mu življenje lepšajo trenutki, ki jih tudi na filmskih scenah deli z operaterko kamere Jody Moreno (Emily Blunt). Njegovo idilično življenje pa se hudo zalomi, ko se mu pri snemanju filma pripeti nesreča. Colta po umiku iz sveta filmov poldrugo leto po nesreči kontaktira producentka filma, ki pravi, da si ga režiserka Jody želi na snemanju svojega filma. Colt v tem vidi priložnost, da se s svojo ljubeznijo ponovno zbliža, ne ve pa, da ga producentka potrebuje za delo, ki s kaskaderstvom razen bolečih padcev in trdih pristankov nima preveč skupnega.

the fall guy

V Hollywoodu verjetno ni primernejšega igralca za vloge simpatičnih in dobronamernih filmskih pozitivcev, kot je Ryan Gosling. Tudi v Kaskaderju trikratni nominiranec za oskarja poskrbi za instant simpatijo gledalca, ki se s komiko in Coltovo dobrodušnostjo tekom filma le še utrjuje. Na drugi strani igralske naveze je Emily Blunt, ki odigra strastno filmsko režiserko, ki je v filmu razpeta med tem, da ponovno sklene romantično razmerje z ljubeznijo svojega življenja, ali pa posname odličen film. Glavni vlogi v Kaskaderju tako odigrata kar dva nominiranca letošnjih oskarjev in zatrdimo lahko, da igralska naveza Gosling-Blunt ne razočara. V filmu igrata tudi Aaron Taylor-Johnson (Hiter kot strel) in Hannah Waddingham (serija Ted Lasso).

the fall guy

Kaskader je zabavna in (svojemu namenu primerna) atraktivna in z akcijami nabita poklonitev poklicu kaskaderja, ki za kulisami in slavnimi obrazi igralcev poskrbijo za to, da so akcijski prizori karseda pristni; in pri tem večkrat tvegajo svoje življenje. Da gre za pristno in realistično poklonitev je zagotovo poskrbel tudi režiser filma, ki je bil tudi sam nekdaj kaskader in je ta premalo poznani in priznani svet spoznal od blizu. Film ima tudi pomembno sporočilo »dvignjenega palca«, ki ga kaskaderstvo metaforično povzdigne.

Kaskader bo poskrbel za vse ljubitelje in ljubiteljice Ryana Goslinga, romantičnih zgodb, komike in spektakularnih akcij. Pospremi ga tudi odlična glasbena podlaga uspešnic od skupine Kiss pa do Phila Collinsa in drugih glasbenih zvezd. Vreden omembe je tudi prispevek ob odjavni špici filma, ki obrne pristop do snemanja kaskadarjev »Naj se vidi še manj obraza.« in razkrije obraze kaskaderjev za akcijskimi prizori. Zato priporočamo, da se vam iz kinodvorane ne mudi preveč.

Kaskader se trenutno predvaja v vseh večjih slovenskih kinematografih.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Odlična igra
  • Prikupni filmski liki pozitivcev
  • Zabaven vpogled v zakulisje kaskaderstva
  • Tehnično dovršeni akcijski prizori
  • Posrečeni situacijski komični vložki

MINUSI

  • Predvidljiva zgodba
  • Karikirani zlikovci

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih