Recenzija: Kako seksati

“Bridka izguba dekliške nedolžnosti.” 

Izguba nedolžnosti je v očeh najstnikov pogosto obravnavana kot ritual, s katerim fantje postanejo moški, dekleta pa ženske. Ravno ta zagnanost in preobremenjenost mladih s tem, da se je treba čim hitreje znebiti statusa device / devičnika, vodi v eno od težjih lekcij odraščanja; spolnost bi morala pomeniti nekaj posebnega in intimnega, ne pa zgolj plitko dokazovanje, da te izguba nedolžnosti naredi zrelega in odgovornega. In posledice takšne mladostniške zaletavosti prikaže mladinska drama Kako seksati

Film, sicer celovečerni prvenec britanske filmarke Molly Manning Walker, spremlja tri  16-letne najboljše prijateljice Taro, Em in Skye, ki se med poletnimi počitnicami odpravijo zabavat na letovišče na Kreti. Med divjimi zabavami, popivanjem, ponočevanjem in nagajivim flirtanjem z lokalnimi fanti se kmalu izkaže, da je Tara (igralsko odkritje Mia McKenna-Bruce) edina med dekleti, ki še ni izgubila nedolžnosti. Ravno zato je trdno odločena, da Krete ne bo zapustila kot devica, kar kmalu privede do konfliktov med prijateljicami, hkrati pa je Tara podvržena hudi življenjski lekciji.

Kako seksati vsaj ob bežnem pogledu na vsebino (in namerno zavajajoč naslov) obljublja neobremenjeno in hedonistično najstniško komedijo tipa Ameriška pita ali Road Trip in v prvi tretjini se film rahlo nagiba v to smer; gledalec namreč sledi vzdušnim in privlačno posnetim prizorom divjih zabav, pospremljenih z alkoholom, bučno elektronsko glasbo in izmenjevanjem opolzkih šal. Toda kmalu film usmeri svojo pozornost na Taro in njene pogoste izpade tesnobe zaradi negotove prihodnosti in nizke samopodobe. Na tej točki film postane precej bolj oseben in resen; svet brezskrbnega popivanja in žuriranja se začne pomikati v ozadje, pred gledalčevimi očmi pa ostane zgolj trpek portret najstnice, ki je prepričana, da je vir njenih težav zgolj to, da je devica. 

Briljanca pričujočega filma se skriva v njegovem prizemljen in odgovornem pristopu do obravnavanja dokaj občutljivih problematik, ki se tičejo predvsem najstnic; od že omenjene slabe samopodobe, strahov pred zavrnitvijo, čustvene nepotešenosti pa vse do danes zelo aktualnega vprašanja ženske privolitve v spolnost. Walkerjeva odlično razume ciljno občinstvo filma in ga ne utruja s sentimentalnostjo, plitkostjo in nepotrebno vulgarnostjo. Gre za film, ki želi učiti, vendar pa ne prisega na vlogo učitelja, ki bi gledalcem žugal s prstom in mu narekoval, kako razmišljati. 

Kako seksati je film, ki bi moral postati obvezen del izobraževalnega procesa v srednjih šolah, še posebej zaradi tega, ker je med najstniki še vedno moč zaznati glorifikacijo čim hitrejše izgube deviškosti z namenom izražanja čustvene zrelosti. Pričujoči film ciljno publiko opomni, da (pre)nagla izguba nedolžnosti lahko prinaša tudi obžalovanje in sram, ki mlado dekle travmatično zaznamuje za celo življenje. 

Film Kako seksati si je moč ogledati na rednem sporedu slovenskih kinematografov.

Ocena: 5/5

PLUSI

  • Mia McKenna-Bruce je igralsko odkritje
  • Zrelo in odgovorno obravnavanje občutljivih problematik
  • Iskren in nesentimentalen prikaz generacije milenijcev
  • Nalezljiva glasba in privlačna fotografija

MINUSI

  • Zavajajoč naslov lahko pri nekaterih gledalcih zbudi napačna pričakovanja

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih