Recenzija: Je kir ke riku?

»(Prva) Prava poharska komedija«

Končno smo doživeli dan, ko je luč ugledal film, ki se dogaja na Pohorju. Zahvala gre seveda vsem ustvarjalcem, ki imeli “jajca” za takšen podvig, ki obenem uspešno predstavlja življenje na pohorskem podeželju, uspešno združuje in povezuje ljudi ter se ob vsem tem spoštljivo poklanja tudi kulturni dediščini in preprostemu življenju na podeželju.

Zgodba je ultra enostavna in zelo vsakdanja. Sledi mladi študentki, ki se iz velike Ljubljane vrne v majhen rodni kraj nekam na Pohorje, zato, da bi svoji družini in prijateljem predstavila svojega novega fanta. Ta je seveda totalno nasprotje vsega kar so ljudje na podeželju vajeni, zato se hitro začne prava humoristična dogodivščina.

Najprej spoznamo njeno družino, nato njene prijatelje, zatem še župnika in njegovega kaplana, sosede, lokalnega pijančka ter druge pomembne akterje, ki pestrijo podeželski vsakdan. Ti takoj zasenčijo tako zelo enostavno zgodbo in s svojimi karakterji nemudoma stopijo v ospredje.

Vsi so izredno simpatični in čisto vsak doprinese nekaj k filmu. S svojimi pojavami ali humorističnimi vložki lepo začinijo pestrost celotnega dogajanja, tako da film skozi ves potek ostaja svež in zanimiv.

Njegovo najpomembnejše orožje je seveda humor. Kot se za komedijo spodobi, uporablja širok spekter humorističnih vložkov, ki v veliki večini zadanejo, šale pa se od vsega najbolj naslanjajo na vaško življenje in pohorski dialekt. Na momente mogoče s kakšno besedo tu in tam malce pretiravajo, vendar je kljub temu ta kombinacija na projekcijah v lokalnem okolišu zadela in prebodla tarčo.

To pa pomeni tudi, da bo zelo zanimivo videti, kako bo ta film sprejela ostala javnost. Ta bo zagotovo potrebovala podnapise, kateri pa bodo verjetno odvzeli ogromen del celotne filmske izkušnje. Upamo sicer, da bodo gledalci to sprejeli vsaj tako, kot so sprejeli film Pr Hostar, kateri je mogoče v več kot enem pogledu njegov eden in edini tekmec. To pa nikakor ne pomeni, da mu je film zaradi podobne strukture ali dogajanja za zgled ali inspiracijo. Prikazuje (seveda malce potencirano zaradi humorja) namreč podeželjsko življenje na Pohorju in temu naredi veliko uslugo.

Poleg tega je film tudi tehnično naravnost fantastičen, saj je izjemno gledljiv, dinamičen in dobro dodelan. Vsebuje vse možne moderne tehnike snemanja in montaže, zato vse pomanjkljivosti ostanejo skrite ali pa celo neopažene.

Še posebej pa je potrebno omeniti glasbo, ki filmsko celoto lepo zaokroži in ji doda piko na i.

Seveda pa vse le ni tako idilično. Najbolj bo vidna opazka predvsem v igri, ki na trenutke malce peša, vendar imejte v mislih, da je celotni igralski ansambel brez kakršnihkoli izkušenj v igri na odru ali pred kamero. To seveda pomeni, da je komentar malce pikolovski, ampak klub temu zelo na mestu, saj gre za kvaliteten film in resen izdelek.

Film “Je kir ke riku” je tako filmski prvenec režiserskega dvojčka (Andrej Pratnemer, Denis Vengust) na katerega sta lahko oba absolutno ponosna. Ustvarila sta izredno simpatičen film, ki prikazuje večkrat neupravičeno prezrto in Sloveniji zelo nepoznano preprosto življenje na “pohorskem” podeželju, hkrati pa sta se s svojo ustvarjalnostjo poklonila celotni kulturni in naravni dediščini tega okoliša. Izrabila in uporabila sta praktično vse, kar je lokalnega, zato sta z minimalnim proračunom ustvarila filmski fenomen, ki združuje in povezuje. Zato film ni v ponos samo filmarjem in ostalim ustvarjalcem, temveč je v ponos tudi celotnemu “Pohorju” in življenju na podeželju.

Film je s tem odličen zgled in primer dobre prakse za vse filmarje, lokalno skupnost in ustvarjalnost nasploh, zato upamo, da ga ujamete na katerikoli projekciji in se prepustite šusu “pohorskega” humorja.

Trenutno se predvaja v različnih kinematografih v Sloveniji. Spored pa lahko najdete tukaj

Ocena 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Zanimivo in pestro dogajanje
  • Atraktivni in smešni liki
  • Pristen in smešen humor
  • Tehnična dovršenost filma

MINUSI

  • Igra občasno ni suverena
  • Humor na trenutke pretirava
  • Film ne bo tako zanimiv splošni kot lokalni javnosti

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih