Recenzija: Inventura

»Tanka je meja med prijateljem in sovražnikom«

Najnovejši slovenski film Inventura je letos premierno projekcijo doživel na filmskem festivalu San Sebastián v Španiji. Režiser in scenarist Darko Sinko je po imenitni ideji iz knjige razvil zgodbo, ki se na prvo žogo sliši zelo enostavna, a je prikazana na zelo učinkovit način. Nekega dne, ko se Boris (Radoš Bolčina) po večerji mirno usede in prebira svojo knjigo, ga nenadoma presenetita dva strela skozi okno. Hitro odkrije, da gre za strela iz ‘puške’ ali ‘pištole’ in pokliče policijo, da se začne preiskava. Film je zelo enostaven za slediti in gledalcu vedno znova daje nove koščke informacij ali ga spomni na dogodke, ki se medsebojno povezujejo.

Inventura pokriva različne tematike, saj lahko vidimo, kako glavni lik hitro pride do zaključka, da ne more zaupati prav nikomur in s tem epilogom nam film želi sporočiti prav to. Tudi prijatelji, bližnji ali osebe, ki mislimo, da jim lahko zaupamo, se lahko znajdejo v vlogi storilca zlonamernega dejanja.

Zvezda številka ena je vsekakor glavni igralec Radoš Bolčina, ki je svoj lik odlično odigral. Predhodno ga ni bilo možno najti v veliko celovečernih filmih, saj je bolj znan po svojih predstavah na gledaliških odrih. Lik Borisa je izvrstno odigral, saj v prizorih brez dialoga vedno znova odlično prikazuje njegovo zmedenost, norost, resnost situacije in obraz, na katerem piše »na pomoč«. Vsakič je bilo zanimivo videti njegovo reakcijo ob kaki novi informaciji in kako se vse skupaj pretvori v neko smiselno celoto. Nekateri igralci so poleg njegove igre ponekod izpadli zelo plastični ali nenaravni. Začetna vprašanja so se prav tako zdela zelo trivialna in predvidljiva, vendar ko pridemo skozi ta del in se zgodba začne sestavljati, vidimo hitrejši ritem in smiselnost.

32. LIFFe

Film Inventura si je možno ogledati tudi na letošnjem 32. filmskem festivalu Liffe.  Kje si ga lahko ogledate in preostali bogati evropski filmski program je na voljo tukaj.

V oddaljenih kadrih, kjer se je Boris počutil potrto ali smo ga zgolj spremljali, je velikokrat nastopil drugačen zvok oziroma glasbena podlaga. Zelo glasen zvok je dajal jasno vedeti o njegovem počutju v tistem trenutku. S tem je film dodatno pridobil na dinamičnosti v kadrih, ki bi drugače trajali predolgo.

Nazadnje je potrebno izpostaviti še komične elemente, ki se pojavljajo skozi film. Slednji ima v večini prizorov zelo resen in temačen ton, a ga k sreči režiser zniža, ko v dialog doda komične elemente. Humor v filmu je sicer zelo specifičen, tako da ne bi rekel, da vas bo nasmejal do solz, vendar so npr. sarkastični toni in poudarjanje določenih besed odlično uporabljeni elementi, ki dodatno popestrijo film.

Film Inventura vsekakor priporočamo. Na Festivalu slovenskega filma Portorož letos je bil drugi najbolj uspešen film. Režija, glavni igralec in igralec v stranski vlogi so vsi prejeli nagrade, kar pomeni, da so slavili v lepem številu pomembnejših kategorij. Vse skupaj so osvojili kar 6 vesen. Projekcije v Sloveniji bodo predvidoma na voljo v začetku februarja 2022. Film je bolj počasne narave, zato najbrž ne bo ustrezal vsem, a vseeno lahko iz njega odnesete veliko.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Igra glavnega igralca
  • Medsebojna povezanost podrobnosti v zgodbi
  • Komični vložki

MINUSI

  • Film se lahko komu zdi prepočasen
  • Ponekod prisotno nerodno igranje

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih