Recenzija: Hitri in drzni X

»Over the top akcija«

Deseti del megalomanske franšize Hitri in drzni je tukaj, priljubljena antiteroristična familija pa je znova na težki preizkušnji. Po epskem ropu v Riu de Janeiru, fantazijski iztrelitvi posadke v vesolje, boju proti podmornici in napredni umetni inteligenci ter vnovičnem reševanju svetovnega mira, je bilo največje vprašanje, kaj lahko ekipa sploh še stori, da bo vredna naše pozornosti? Očitno je odgovor, da naj za uspeh sledi preizkušenemu receptu, začini pa ga naj z še večjo mero akcije, priljubljenimi liki in zapletom, ki bo trajal kar tri dele.

Hitri in drzni 10 je film narejen naravnost za oboževalce te priljubljene franšize. Je točno to, kar od filma zahtevate in pričakujete. Film se spet kot pijanec plota drži večkrat preizkušenega koncepta, tako da se boste vsi navdušenci ob ogledu filma počutili več kot doma, vsi ostali, ki vam serija filmov ni najbolj všeč, pa boste znova kremžili obraze nad vsemi idejami, ki so zrastle na zelnikih ustvarjalcev tega dela. Film namreč vsebuje nad pomenko “over the top” akcije, čisto vse like iz prejšnjih delov, številna presenečenja tekom dogajanja, že videno generično zgodbo, lepo sporočilo in nepogrešljive modre misli bojevnika Doma Toretta.

Zato začnimo na začetku. Zgodba je generična, kar se da. Osnovni koncept je sicer relativno zanimiv, zdi pa se, da smo enako zgodbo v tej franšizi že gledali. Ta film je narejen samo zato, da malce pihne na dušo vsem ljubiteljem franšize in da ustvari novega zlikovca v filmu, ki zgodbi prinese malce svežine in poskrbi za težko pričakovan preobrat. Razen tega v zgodbi ni nikakršne dodane vrednosti, vsebuje pa nekaj presenečenj, ki bodo garantirano vzele dih vsem oboževalcem ter zgodbo zapeljale v nadaljnja dva dela.  

Služi torej samo enemu namenu, torej temu, da lahko družina Doma Toretta še enkrat več reši svet, zato smo pričakovali, da nam bo akcija ob ogledu vzela dih. In ga je res. Je zares fenomenalna. Čeprav je neverjetno nerealistična, je kljub temu zelo zanimiva, atraktivna in eskplozivna. 100% boste presenečeni nad vsemi akcijskimi sekvencami, ki so predstavljene v filmu, in če ste slučajno mislili, da ste videli vse, potem se globoko motite. Nivo akcijskega dogajanja je v tem filmu še višji, prizorom pa kar ni videti konca ali kraja. Dogajanje je zato pestro od prve do zadnje sekunde.

Vsi ostali elementi so direktno izvzeti iz recepta o filmu Hitri in drzni. Saj veste: občasni humorni vložki, samosvoje “muhe”  priljubljenih likov, eksotične in raznolike lokacije, najboljši in najbolj moderni avtomobili, kar jih trenutno premore avtomobilska industrija, razgaljene punce, obilo akcije in seveda modre misli misleca Doma Toretta.

Teh je tudi v desetem delu na pretek, zato vse te njegove izjave izpadajo že skoraj klišejsko. Ustvarjalcem sicer predlagamo, da zaradi vseh nasvetov Doma Toretta izdajo tudi kakšen priročnik o družinskih zadevah in da kakšno misel raje kot v filmu uporabijo v tej knjigi. Vendar pa pri vseh teh modrostih celo za sekundo podvomimo, če bi bil film bil enak kot je, v kolikor bi vse te modre nebuloze izvzeli. Kljub njihovim brezveznostim, te neprestane misli na “familijo” ustvarijo lik Doma Toretta tako ikoničnega in neprimerljivega.

Še posebej je potrebno izpostaviti še glavnega zlikovca, ki ga tokrat zaigra izjemno priljubljeni Jason Momoa (Aquaman, Igra prestolov). Pričakovanja o njegovi vlogi so bila, zaradi njegove priljubljenosti, nadpovprečna, končni rezultat pa vam je lahko zelo zanimiv ali pa čisto zgrešen. Nam je po ogledu prav to, saj se nam zdi, da lik preveč sledi Jacku Sparrowu iz filmov Pirati s Karibov.

Film Hitri in drzni si lahko ogledate v najbližjem Cineplexx-u od 18. 5. 2023 dalje. Spored predvajanj pa lahko najdete tukaj

Kljub vsemu napisanemu, je lik všečen in zanimiv. Občinstvo je na ogledu predpremiere tako nasprotnika, kot dogajanje in akcijske sekvence kar požiralo, zato je film znova več kot zadel v polno. In četudi ne gre za najboljši film vseh časov, pa vseeno razumemo, kaj film je in zakaj je tako priljubljen. Gre za eksotično sprostitev, ki nas za sekundo odnese v nek drug svet, kjer je dovoljeno praktično vse.

Že komaj čakamo, kako se bo franšiza Hitri in drzni še razvila in kakšne ase ima Dom Toretto še v rokavu.

Hitri in drzni X se trenutno predvaja v vseh svetovnih kinematografih. Ogled priporočamo ljubiteljem te franšize.

Ocena: 4/5

Ogled filma nam je omogočil Cineplexx

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Zanimivo, hitro in pestro dogajanje
  • Številna presenečenja za razvoj zgodbe
  • Klasični koncept Hitrih in drznih

MINUSI

  • Generična in že videna zgodba
  • Zlikovec, ki preveč spominja na Jacka Sparrowa

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih

scroll to top