Recenzija: Gepack

»Veliko več kot samo obljubljena komedija«

Slovenija je pred kratkim dobila nov fenomenalen film. Filmski debi enega največjih slovenskih vplivnežev Žige Kukoviča je enostavno sezul publiko in takoj vsul plaz pozitivnih kritik, hkrati pa vsem dokazal, da odziv ni slučajen, ampak skrbno premišljen in do potankosti dodelan celovečerni film. Z njim pa se ni dokazal samo Žiga Kukovič – Kuxala, ampak celotna ekipa mladih in nadobudnih ustvarjalcev, ki so iz enostavne ideje vsak po svoje iztisnili mnogo več kot pa le obljubljeno odbit “roadtrip”.

Najnovejši film domače produkcije je odbita komedija Gepack. V osnovi gre za zelo enostavno zgodbo štirih prijateljev, ki se odpravijo na glasbeni festival na hrvaško morje, vmes pa seveda doživijo “vsega in svašta”. Tako se zgodba prelevi iz enostavne komedije v odličen paket, ki preseneča skoraj na vsakem koraku in ob tem ne pušča ravnoduščnega prav nobenega gledalca. Ta se bo lahko namreč ob vseh teh zanimivih prigodah in dogodivščinah poistovetil z marsikom in marsičem.

Zato bomo za boljši vpogled v film začeli z absolutno najboljšim aspektom filma: glavnimi junaki in njihovo kemijo. Ti so naravnost fantastični, spremljanje njihovih “gluposti” pa je izjemno zanimivo in atraktivno. Vsak ima specifično vlogo ter paketu doda nekaj svoje čarovnije, ki kot celota postane hitro zelo nalezljiva magija.

Ob njih se lahko smejimo in se z njimi poistovetimo. Še sploh kadar se njihove vezi ostrijo ali krepijo. In čeprav je vsak po sebi zelo zanimiv karakter, pa v filmu lahko vidimo tudi njihove globine in skrite motive za njihovo obnašanje. Tako film hitro postane nekaj več kot samo komedija. Dokazuje namreč, da je lahko prav vsak heroj v filmu, da je prav vsaka zgodba izjemno zanimiva, in da je njegov film lahko tako komercialna kot kritična uspešnica.

Pri tem pa je še posebej potrebno omeniti celotno igralsko zasedbo, ki je oddelala svoje delo naravnost perfektno. Igra je suverena, liki pa so vživeti, raznoliki, globoki in zanimivi. Prav vsak doda svoj delček v mozaiku in zasije v najboljši luči.

Vse vloge so v filmu z razlogom, vse dogajanje pa je smiselno, logično in življenjsko. Tudi humor je odličen. Je izredno širok in globok, nekaj šal pa je tako zelo smešnih, da se vam bodo od smeha zagotovo zarosile tudi oči. Seveda pa je žal tudi nekaj šal, ki na trenutke ne ustrezajo svojemu namenu, vendar jih lahko preštejemo na prste ene roke, tako da je opazka zgolj pikolovska in minimalno vpliva na kvaliteto filma.

Še posebej, če film pogledamo iz tehničnega vidika. Kamera je vrhunska, scenografija je nadpovprečno dobra, glasba je več kot samo ustrezna, kostumografija je primerna likom in dogajanju, režija pa je odlična. Zato še enkrat vse pohvale režiserju Žigi Kukoviču za vodenje tega projekta in vsem ostalim, ki so kakorkoli prispevali k končnemu izdelku.

Na tem trenutku pa se verjetno vprašate zakaj potemtakem ocena 4 in ne absolutno 5? Film tako kot noben drug film ni popoln. Je na zgornji meji, ki meji na odlično, ampak film z nekaterimi nepotrebnimi “filerji” na trenutke od sebe zahteva in pričakuje mogoče celo malce preveč. Pri tem imamo v mislih nekaj nepotrebnih “umetniških” vložkov ali pa nadaljevanje kakšne šale, ki bi boljše izpadla, če bi se pravočasno zaključila.

Ob vseh pohvalah in kritikah pa se nismo niti dotaknili tistega najboljšega: vseh preobratov in zasukov. Iskreno si želimo, da jih vidite sami, zato jih ne bomo razkrivali. Rečemo lahko le, da so TOP! Iz filma naredijo doživetje, ki bo zelo vplivalo na vaša čustva. Razprostirajo se od hude tenzije, pa vse do romantične ljubezni. Zato vsi, ki to recenzijo berete po ogledu filma, verjetno točno veste kaj imamo v mislih, vsem ostalim, ki si boste film ogledali po branju, lahko rečemo le to, da smo vam za vse te skrivnosti, ki jih film ponuja ob prvem ogledu, zelo zavistni.

Gepack se trenutno predvaja v vseh večjih komercialnih kinematografih. Priporočali bi ga prav vsem.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Odlična kemija in razvoj junakov
  • Izjemno suverena predstava celotne igralske zasedbe
  • Vrhunski humor
  • Nepričakovani zapleti in preobrati
  • Tehnično osupljivo dodelan film

MINUSI

  • Čisto vse šale ne delujejo
  • Nepotrebne “umetniške” sekvence

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih