Recenzija: Dungeons & Dragons: Čast med tatovi

»Če bi imela Shrek in Indiana Jones otroka«

Dungeons & Dragons: Čast med tatovi je film, posnet po priljubljeni družabni igri istega imena. Po tem, ko smo ob prelomu tisočletja dobili prvi film te franšize, smo na prvega, ki bi bil dejansko kakovosten, čakali skoraj četrt stoletja. Fantazijska pustolovščina, na katero s(m)o bili filmski oboževalci potiho pozorni, se je izkazala za enega od hitov leta 2023.

Dungeons & Dragons sta režirala John Francis Daley in Jonathan Goldstein, ki sta nam nazadnje pričarala podcenjeno in nadvse izjemno komedijo Družabni večer (Game Night, 2018). Za scenarij sta poskrbela Chris McKay in Robert Gilio, ki sta poskrbela za Lego Batman in The Tomorrow War.

Če bi v določenem segmentu združili vse tri omenjene filme bi dobili hit tega leta, ki se vestno drži marsičesa, kar je zastavil trio omenjenih filmov. Zvest je svojim temeljem, kot je bil Lego Batman. Poskrbi za akcijo in pustolovščino, kot je storil Netflixov The Tomorrow War. In nenazadnje ne pade pod poplavo klišejev in se jim smeji v brk z nekaj duhovitimi prizori. Češnja na torti so še karizmatični glavni igralci, prepričljiv in navdušujoč fantazijski svet ter nekaj čustvenih trenutkov, ki zadenejo bistvo.

Zgodba je preprosta, oče mora rešiti svojo hčero iz rok negativca in pri tem mu pomaga skupina raznoraznih pomočnikov, ki postanejo družina. Zapleten, bogat in fantastičen svet, ki ga predstavlja Dungeons & Dragons, je film zavil v vsem znano zgodbo. In kot tak ne bi bil nič posebnega, saj se glede na osnovno zgodbo uvršča v sklop tistih filmov, ki imajo že poznano zgodbo. Ampak odgovor na vprašanje: »Kaj imaš za nas poleg tega?« je ključno, ko govorimo o uspehu filma D&D.

Precej logična je bila odločitev, da se bo film naslanjal na komično stran elementov, kar je bila pametna poteza. Ustvarjalci in igralska zasedba so temu primerni in ob gomili napovednikov dejstvo ne preseneča. Nadvse zanimivo pa je, da se film izogne klišeju, da najbolj smešne in zanimive stvari pokaže v napovedniku. In to je še eden od koščkov sestavljanke filma, ki se predvsem na podlagi izogibanja klišejem fantazijskih filmov postavi stopničko višje.

Kako bo film uporabil način igranja namizne igre D&D? Kako se bo lotil prikaza fantazijskega sveta, ki ga ljubi toliko ljudi? Se bo uspešno izognil uporabi lika, ki je nadvse OP (over-powered)? Bo zapadel v past humorja, ki ugonablja Marvelov univerzum? Vprašanja se porajajo pred in med ogledom, film pa ima na vse logičen in igri zvest odgovor.

Film preprosto navduši, četudi je moč našteti nekaj »plot-hole« trenutkov pri koncu filma, ki pa smo mu jih zaradi zabavne izkušnje pripravljeni odpustiti. Enako je bilo s prej omenjeno akcijo The Tomorrow War, ki pa je vseeno nekoliko bolj senzacionalno zastavljen koncept. Dungeons & Dragons se te igre ne gre. Predstavi nam zgodbo v stilu Robina Hooda in Zmajevega srca, a se ne jemlje tako resno kot Warcraft leta 2016, ki si je s tem spodkopal uspeh. Film je jasno prilagojen današnjemu občinstvu, ki si želi zabavne filmske izkušnje, a pri tem ne pozabi na nekaj zelo pomembnega. Ko je čas za humor, je tu humor. Ko je čas za resnost, je tu resnost. To je treba ceniti in v velikih fantazijskih filmih to pogrešamo.

Bi lahko film nekoliko bizarno primerjali celo s Shrekom? Seveda. Roko na srce je mešanica Shreka in Indiane Jones. Izogiba se fantazijskim in filmskim motivom, ki bi jih pričakovali in nam ponudi nekaj (dovolj) svežega v tem času. Ima karizmatične like, ki ciljajo na humor, a ne pozabijo na empatičnost svoje osebnosti.

In kot pri Shreku, bo tudi tu gledalec opazil poklone Monthy Pythonu, Gospodarju prstanov, Princesi nevesti in drugim »srednjeveškim« filmom. In podobno kot Shrek, si film izbori pravico do tega, da ustvari filmsko serijo, v kolikor bo po tem potreba. Glede na videno, si jo zasluži.

Veliko o vsebini v tokratni recenziji nismo napisali, saj je včasih lepše razložiti, zakaj si film zasluži nakup kino vstopnice. Če bi poenostavili, bi šlo nekako takole: enostavna zgodba speljana na prisrčen in svež način, karizmatična igralska zasedba, humor za oboževalce filmov in fantazije, veliko praktičnih učinkov, prepričljivi vizualni učinki, hiter tempo dogajanja in zaključili bi s sporočilom filma, ki zna igrati na čustvene note, ko je to od njega zahtevano.

Dungeons & Dragons: Čast med tatovi se trenutno predvaja v vseh večjih slovenskih kinematografih.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Zabavna pustolovščina
  • Hiter tempo
  • Karizmatična zasedba
  • Praktični in vizualni učinki
  • Humoristični  in čustveni trenutki

MINUSI

  • Nekoliko grob začetek
  • Kliše ali dva

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih