Recenzija: Do Revenge

»Solidna najstniška komedija s pridihom kriminalke«

Do Revenge je najnovejši Netflix film, ki je že prvi dan svojega izida takoj skočil na prvo mesto v Sloveniji in po svetu. Film je najstniška komedija s poudarkom na maščevanju. Namenjen je mlajši populaciji, a to ne pomeni, da v njem ne bi uživali tudi starejši. V glavnih vlogah navdušujeta Camila Mendes in Maya Hawke, film pa dobiva zelo pozitivne odzive.

Netflix je v zadnjem času izdal nekaj zelo neprepričljivih filmov, ki so jih na veliko oglaševali, a so gledalce pustili prazne in razočarane. Med nje štejemo Red Notice, The Gray Man in vse projekte, kjer sta v glavni vlogi Kevin Hart in Mark Wahlberg. Prevelikih pričakovanj za Do Revenge tako nismo imeli. Mogoče smo tudi zato toliko bolj presenečeni nad končnim izdelkom, ki je zelo solidna najstniška komedija s pridihom kriminalke.

V osnovi je Do Revenge zgodba o dveh srednješolkah, ki sta na prvi pogled zelo drugačni, a se povežeta po podobni travmi. Obe sta bili žrtev vrstniškega nasilja in sta se odločili za vsako ceno maščevati svojima storilcema. Da bi vzbujali čim manj suma, se odločita za sodelovanje, kar ju poveže in postaneta dobri prijateljici. Vse pa seveda ne gre tako zlahka.

Do Revenge

V glavnih vlogah sta Camila Mendes in Maya Hawke. Prvo poznamo iz TV serije Riverdale, druga pa je bila rojena v ta svet, saj je hčerka Ethana Hawka in Ume Thurman, sama pa si je svojo pot uspešno utrla kot Robin v seriji Stranger Things. Prva igra priljubljeno najstnico po imenu Drea Torres, ki išče maščevanje proti svojemu bivšemu fantu Maxu. Ta je najbolj priljubljen lik na šoli in njegova družina ima politično zaledje. Maya Hawke pa igra Eleanor Levetan, ki se poskuša maščevati nasilnici iz otroštva.

Pohvaliti velja obe glavni igralki, saj dominirata v vsakem prizoru, v katerem se pojavita. Camila Mendes se zdi perfektna izbira za lik Dree. Uspešno poudari svoje adute in svojo ženstvenost ter je prava latino Barbika. Maya Hawke pa, podobno kot v Stranger Things, igra lezbijko, a ji je to očitno pisano na kožo. Zdi se, da se dosti bolj udobno počuti, ko ni pretirano naličena in si enostavno obuje obrabljene All starke in široke kavbojke. Prav zato je njuno sodelovanje tako unikatno.

Camila Mendes Maya Hawke

Za režijo je poskrbela Jennifer Kaytin Robinson, ki je sodelovala tudi pri scenariju. Film ima močno feministično noto, saj odkrito kritizira patriarhat, dvojne standarde kot tudi nezdravo slo po tem, da se najstniki poskušajo počutiti vključene. Dobro prikaže, kako tanka je meja med kritiziranjem »priljubljenih« sošolcev, ko na njih gledaš od daleč, in uživanjem v tem življenju, ko si enkrat del tega.

Svoje delo v stranski vlogi zelo dobro opravi tudi Austin Abrams. Še toliko bolj preseneti, saj smo ga iz HBO serije Evforija navajeni igrati lik, ki je čisto nasprotje Maxa. V Do Revenge je zelo prepričljiv in služi kot obraz patriarhata, katerega poskušajo zrušiti in postaviti bolj zdrave temelje za prihodnost.

Austin Abrams

Pozitivno izstopa barva paleta, ki je zelo živa in daje filmu življenje. Zelo intenzivne barve in »kul« oprave glavnih igralcev nas v trenutku popeljejo v njihov svet ter kažejo na to, da je njihovo življenje vse prej kot monotono. Tudi izbira glasbe je zelo moderna. Veliko je hitov, ki jih posluša ameriška mladina in so smiselno umeščeni v samo zgodbo.

Vsekakor največje pozitivno presenečenje je velik preobrat, ki se zgodi tik pred koncem in na glavo postavi vse, kar smo videli do takrat. Film nam konkretno spodnese tla pod nogami in se s tem kvalitetno oddalji od ostalih generičnih filmov iz tega žanra. Je dober vpogled v psiho najstnikov v najbolj turbulentnem času njihovega življenja.

Glavni minus filma bi najbrž bila glorifikacija življenja privilegiranih ameriških srednješolcev. Stanje v filmu vsekakor ni isto tistemu v resničnem življenju. Za mnoge bolj konvencionalne gledalce bo film verjetno preveč »woke«.

Hollywood v tem trenutku poskuša delovati maksimalno inkluzivno, kar je bil velik plus v začetku, danes pa se zdi, da se ustvarjalci že vnaprej bojijo kritik javnosti in ne upajo uresničiti svoje vizije brez vključitve vseh možnih manjšin. Končni izdelki zato prepogosto niso nujno avtentična preslikava realnega sveta, a jim tega v tem primeru ne zamerimo preveč.

Še en minus bi bil zelo hiter razplet filma. Tukaj vam ne želimo pokvariti zgodbe pred ogledom, zato bomo dejali le to, da se jezni najstniki navadno ne pobotajo tako hitro, tudi če imajo skupnega sovražnika. Konec filma je bil tako malo pohitren, a je bil pred tem preobrat tako dobro skrit, da jim to oprostimo.

Film Do Revenge bi priporočali vsem mladim, pa tudi staršem, ki imajo svoje najstnike v srednji šoli. Film se predvaja izključno na platformi Netflix.

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Zelo dobre igralske predstave
  • Krasna barvna paleta
  • Dobra izbira glasbe
  • Odlično skrit preobrat

MINUSI

  • Glorifikacija privilegiranih ameriških srednješolcev
  • Pohitren razplet zgodbe

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih