Recenzija: Dedek gre na jug

»Nova zabavna slovenska komedija«

Dedek gre na jug je slovenska komedija, po ogledu katere boste kinodvorano zapustili s širokim nasmehom. Film ima izvrstno glasbo, poveljujeta pa mu starosti slovenske filmske scene, Vlado Novak in Boris Cavazza. Veliko pozitivno presenečenje je Zala Djurić, ki si v bližnji prihodnosti vsekakor zasluži svoj film. Dedek gre na jug vas bo nasmejal, zabaval in odčital pomembne življenjske lekcije, po koncu pa se boste vprašali o lastnih življenjskih prioritetah.

Na portalu Filmologija smo najbolj veseli, ko v kinematografih zasledimo kak slovenski film. Ko je končni izdelek dober, še toliko raje pišemo recenzijo in tako je tudi v tem primeru. Dedek gre na jug je film za scenarij in režijo katerega je poskrbel Vinci Vogue Anžlovar. Slednjega se verjetno spomnite po njegovem režijskem debiju Babica gre na jug, ki ga posnel še kot študent. 30 let kasneje se na pot ne poda zgolj en dedek, temveč kar dva.

V glavnih vlogah sta Vlado Novak in Boris Cavazza. Slednji je dedek iz naslova filma, prvi pa njegov prijatelj, ki ga odpelje iz bolnišnice, kjer dedek čaka svojo smrt. Njun cilj je obiskati Borisovo veliko ljubezen Nedo, saj so jima nesrečne okoliščine preprečile skupno življenje, katerega sta se tako zelo veselila. Tako Novak kot Cavazza sta fenomenalna v svojih vlogah. Njuna kemija se čuti skozi platno, vsi njuni prizori pa so zelo prisrčni in vam bodo vedno znova pričarali nasmeh na obraz.

Dedek gre na jug naslovna

Vzhajajoča zvezda filma je nedvomno Zala Djurić. Slednja v vlogi Romkinje Esme ukrade vsak prizor v katerem se pojavi in jasno je, da si slej ko prej zasluži svoj film, v katerem bo lahko pokazala vso svojo igralsko širino. V tem primeru ima vlogo naključne sopotnice, ki pomaga starima prijateljema odkriti bistvo v njunem življenju. Izvrstni so vsi prizori z njenim petjem, kjer pokaže ves svoj repertoar.

Zala Djurić

Režija je dobra, a glavni adut je vsekakor dialog. Šale pogosto padejo na plodna tla, tudi mešanica različnih jezikov pa ima svoj čar. Tempo filma je precej hiter, a moramo priznati, da smo vsekakor bolj uživali ob prizorih Borisa, Vlada in Romov, kot pa v prizorih mafije in policije. To je namreč »druga« zgodba filma, ki se prepleta s prvo. Pomembna je za razplet filma, četudi ne bi imeli nič proti, v kolikor bi uro in pol gledali zgolj Vlada in Borisa v avtodomu.

Izpostaviti velja zelo korekten prikaz Romov. Ti so v sodobni družbi velikokrat demonizirani, a film Dedek gre na jug lepo prikaže kako povezani so kot skupnost in jasno je, da je družina v njihovih očeh najvišja možna vrednota. V modernem kapitalizmu prevečkrat dajemo prevelik poudarek stvarem, ki v bistvu niso tako pomembne. Romi so zadovoljni s svojim življenjem in pomembno jim je, da so živi in zdravi ter imajo svojo glasbo in mir.

Je film perfekten? Seveda ne, vendar mu pomanjkljivosti težko zamerimo. Najbolj v oči bodejo prizori z mafijo. Ti delujejo kot parodija legendarne uspešnice Pulp Fiction in, kljub solidnim šalam, vedno znova komaj čakamo vrnitev na pot v avtodom, saj se zdi kot da sta to dva popolnoma različna filma. Potrebno je povedati, da je Maruša Majer vseeno odlična, četudi njen lik ni preveč všečen. Akcijski prizori so nekoliko karikirani in odločitve likov v teh primerih so vprašljive, a jih je treba vzeti z rezervo, saj je poanta filma »feel good« zgodba starih prijateljev.

V osnovi film vseeno dobro prenese svoje sporočilo do gledalca. Ob ogledu se boste nasmejali, zabavali in introspektivno evalvirali svoje življenje. Piko na i mu daje avtentična glasba Romov ob kateri boste težko brzdali svoje telo. Hočemo ali nočemo, v vseh nas je še vedno precej prisotnega Balkana, tudi če je nekaterim to težko priznati. Film to prepozna in smiselno vključuje prvine tega jezika in humorja.

Slovenska kultura potrebuje slovenski film. Še toliko bolj dober slovenski film. Ta pa potrebuje gledalce. Toplo priporočamo obisk bližnje kinodvorane in ogled filma Dedek gre na jug. Garantiramo vam smeh in zabavo. Ogled je trenutno možen v vseh večjih slovenskih kinematografih.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Zabaven dialog
  • Izvrstne igralske predstave glavnih igralcev
  • Avtentična glasba
  • Lepo sporočilo filma

MINUSI

  • »Druga« zgodba ni tako zanimiva
  • Prizori z mafijo se zdijo, kot iz drugega filma

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih