Recenzija: Črni petek

“Krvava praznična zabava”

Leta 2007 sta se filmska veterana Robert Rodriguez in Quentin Tarantino lotila zanimivega eksperimenta in z “dvojnim filmom” Grindhouse ustvarila obešnjaško krvav in očarljiv poklon eksplotacijskim grozljivkam iz 60. in 70. let. V okviru projekta je bilo ustvarjenih tudi nekaj lažnih napovednikov za filme, med drugim tudi za slasher Črni petek, ki pa je 16 let kasneje postal tudi pravi film v režiji Elija Rotha, najbolj znanega po krvavih grozljivkah kot sta Krvavi hostel in Cabin Fever. 

Film se odvija v času tradicionalnega ameriškega praznika, imenovanega zahvalni dan, ki se datumsko sklada s Črnim petkom, potrošniškim “praznikom” množičnih razprodaj in pobesnelih strank, ki so se za poceni pralni stroj ali televizijo pripravljene pobiti med sabo. To se tudi zgodi v uvodnih minutah pričujočega filma; med nakupovalno mrzlico v mestu Plymouth izbruhnejo neredi, ki terjajo življenja več ljudi, leto dni kasneje pa začne prebivalce ustrahovati zamaskirani serijski morilec.  

Eli Roth je znan kot filmar, ki ga ni strah gledalcu nakloniti ekstremno dozo brutalnega (in absurdnega) nasilja in tudi tokrat ni nič drugače. Hkrati pa je Črni petek Rothov najbolj dodelan in kompleksen film, ki kombinira neobremenjeno krvavo zabavo s satiričnim komentarjem o norosti brezglavega potrošništva ter komercializaciji tradicionalnih praznikov. Film prav tako preseneti z galerijo všečnih likov, ostrim črnim humorjem in zadovoljivim tempom, ob katerem dobra ura in pol mine, kot bi mignil. 

To seveda ne pomeni, da je Črni petekprelomna filmska umetnina; še vedno imamo opravka z dokaj predvidljivo zgodbo, ki po končnem razpletu ne pusti veliko prostora za poglobljene interpretacije.  

V času, ko Hollywood znotraj žanra slasherjev ne zna seči dlje kot do neskončnega molzenja kreativno izropanih franšiz kot so Krik, Brez povratka in Žaga, je zadovoljivo videti film kot je Črni petek, ki v kombinacijo gravža in humorja vnaša nekaj svežine, četudi se ne uspe docela izogniti splošni predvidljivosti in nekaterim žanrskim klišejem. 

Film Črni petek si je mogoče ogledati na rednem sporedu slovenskih kinematografov, priporočamo pa ga vsem oboževalcev modernih slasherjev. 

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Zabavna kombinacija gravža in humorja
  • Všečni liki
  • Udaren in relavanten družben komentar

MINUSI

  • Predvidljiva zgodba
  • Nekaj zoprnih klišejev

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih