Recenzija: Črni mož

»Kdo se boji Črnega moža?«

The Boogeyman oz. Črni mož je najnovejša grozljivka in nova filmska adaptacija kratke zgodbe Stephena Kinga. Le kdo še ni slišal za groznega Črnega moža, ki preži na ranljive ljudi iz temačnih senc vsakdana? Film ima precej klišejev in je odvisen od pogostih jump scareov. Še najbolj pozitivno izstopa igralska predstava Sophie Thatcher, ki si je s tem filmom zagotovo odprla številna vrata. Film je narejen izključno za ljubitelje tega žanra.

Stephen King velja za literarnega mojstra in izpod njegovega peresa smo dobili prenekatere knjižne uspešnice, ki so bile uspešno filmsko adaptirane. Spomnimo se samo filmov kot so Izžarevanje, Tisto, Ostani z menoj in ostalih. Znan je po svoji bujni domišljiji in v zadnjih letih dobivamo vse možne filmske adaptacije njegovih knjig. Še ena v vrsti je The Boogeyman oz. Črni mož, ki, predvidljivo, spada v žanr grozljivke. Film je povprečen. Sicer učinkovit v svoji nameri, da gledalca prestraši, a na drugi strani ne ponudi ničesar globljega.

Črnega moža so poskušali na velika platna spraviti že nekaj let. Pravice je leta 2018 zakupil studio 20th Century Fox. Slednjega je leto kasneje kupil Disney, ki ni znan po grozljivkah, zato so prenekateri projekt ukinili, tudi Črnega moža. Vseeno je leta 2021 prišlo do obuditve projekta in dve leti kasneje smo dobili končni filmski izdelek. Slednji je bil predviden za platformo Disney+, a je po prvih testnih projekcijah požel številne pozitivne kritike, zato se je Disney odločil za redno distribucijo v svetovnih kinematografih.

Zgodba govori o sestrah Sadie in Sawyer, ki sta pred kratkim v prometni nesreči izgubili svojo mamo. Vsi, skupaj z očetom Willom, ki je terapevt, čutijo čustveno breme po njihovi tragediji, s katero se vsak spopada na svoj način. Nekega dne se k Willu v pisarno zateče skrivnosten moški, ki nad družino pripelje temno entiteto po imenu Črni mož. Slednja je pokončala njegovo družino, zdaj pa išče nove žrtve.

Chris Messina

Režijo filma je prevzel Rob Savage, ki ga še najbolj poznamo po »korona uspešnici« The Host iz leta 2020. Tokrat je delal z daleč največjim proračunom do zdaj, saj mu je Disney namenil kar 35 milijonov dolarjev. To se vidi v kvalitetni scenografiji in vizualnih učinkih. Sploh Črni mož je predstavljen precej grozljivo. Režija je dobra, Savage namreč uporabi nekaj precej klasičnih trikov tega žanra, ki preverjeno delujejo, obenem pa s kamero vedno znova skrbi za visoko stopnjo napetosti pri gledalcu.

Največje pozitivno presenečenje filma je zagotovo mlada igralka Sophie Thatcher, ki igra starejšo sestro Sadie. Slednja si je s to predstavo zagotovo odprla številna vrata v Hollywoodu in upamo, da jo bomo čim prej videli v še večjih projektih, kjer bo lahko še bolj pokazala svoje igralske veščine. Tudi Chris Messina, ki igra očeta, je znova izvrsten v svoji vlogi. Že v filmu Air je blestel kot agent Michaela Jordana, tudi tukaj pa svoje delo imenitno opravi. Čas je, da ga nekdo postavi v glavno vlogo vrhunskega filma, saj je skozi leta dokazal, da obvlada svoj posel.

Sophie Thatcher

Največja pomanjkljivost filma je zagotovo scenarij. Če je kratka zgodba Kinga jasna in lepo gradi napetost, je v vizualni podobi to nekoliko bolj nerodno. Kljub kratkemu trajanju, 99 minut, se film prevečkrat vleče in se očitno pripravlja na zaključni vrhunec. Vmesni prizori so tako razvrednoteni, saj do konca nikoli zares ne verjamemo, da bi se glavnim junakom lahko kaj zgodilo.

Film prav tako vsebuje preveč nepotrebnih klišejev in neracionalnih odločitev glavnih likov. Ko je vsem jasno, da nevarnost preži v temi, pač ne greš brez svetilke sredi noči v klet, mar ne? Zgodba je postavljena v moderni čas, saj imajo vsi pametne telefone. Nimajo ti telefoni svetilke? Zakaj torej vedno znova zakorakamo v temen prostor? Razumemo, da je za učinkovit film potrebno nekatere stvari zdramatizirati, a bi bilo za kvaliteto filma bolje, da so vsaj malo smiselne.

Boogeyman movie

Film je klasična jump scare grozljivka, ki poskuša gledalca prestrašiti z nenadnimi prizori groze. Nekateri bi rekli, da je to najbolj cenena verzija grozljivke, a je v tem primeru zgodba takšna, da je to predpogoj za čustven odziv gledalca. Ko se enkrat na te prizore navadimo, izgubijo svoj učinek. Po ogledu lahko rečemo, da so še najbolj »grozni« prizori najstniškega nasilja ter pomanjkanja empatije med vrstnicami.

Črnega moža bi priporočali samo ljubiteljem grozljivk, pa še to tistim, ki nimajo previsokih standardov in v tovrstnih filmih ne iščejo kakšnega družbenokritičnega sporočila. Film se trenutno predvaja v vseh slovenskih kinematografih.

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Odlična Sophie Thatcher
  • Dobra režija
  • Kvalitetni vizualni učinki
  • Solidna glasbena podpora

MINUSI

  • Povprečna adaptacija zgodbe
  • Preveč klišejev
  • Neumne odločitve likov

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih