Recenzija: Brata Super Mario

»Ne ravno igrica, a dovolj zabavno«

Brata Super Mario Film ali na kratko Super Mario je po tridesetih letih prvi film Nintenda, ki se bohoti z bogato knjižnico naslovov v svetu videoiger. Zadnja leta, predvsem Ježek Sonic in Detektiv Pikaču, so pokazala, da je možno dokaj preprosto videoigro prestaviti v filmski medij. To je zdaj dokazal še najnovejši film studia Illuminationa, ki je največji animirani hit zadnjih let.

Super Mario je franšiza, ki se razteza preko štirih desetletij. V tem času so igre razveseljevale številne generacije oboževalcev in jih bodo še dolgo zatem, ko nas več ne bo. O pomenu igre in imena Super Mario ni vredno razglabljati, saj smo prepričani, da se tega vsi zavedamo. V sodelovanju Nintenda in Illuminationa je zdaj prispela animirana uspešnica Brata Super Mario Film. Po tem, ko se istoimenski film iz leta 1993 uvršča na vrh seznamov najslabših filmov vseh časov, je tokratna »risanka« lepa sprememba za vse udeležence.

Studio Illumination nam je v preteklih letih prinesel filmske serije Jaz, Baraba (Despicable Me) z Minioni, Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov (The Secret Life of Pets) in Zapoj! (Sing). Če so vam bili ti filmi všeč, potem boste v gobjem kraljestvu, ki ga napada zlobni Bowser, še kako uživali. Podobno kot omenjeni filmi studia, tudi tu ni praktično nič posebnega, a ima ravno dovolj vsega, da se bodo med ogledom zabavali tudi starejši. Ti bodo cenili predvsem vključitev številnih elementov iz priljubljenih iger tega sveta, ki ne delujejo le na način prikupovanja gledalcu temveč napredovanju zgodbe.

Že pred ogledom je jasno je, da je film namenjen otrokom. Ima pa tudi raztresen potek zgodbe, manjko kemije med liki, poskusi humorja pogosto niso smešni in je obenem noro predvidljiv. Nintendo je po fiasku pred tremi desetletji, verjamemo, želel tokratni film ustvariti na varen način – za otroke in z eno najbolj priljubljenih franšiz v zgodovini za privabljanje gledalcev. Po drugi strani pa je lahko to več kot dovolj, če bi želeli uživati v preprosti risanki, ki predstavi znani svet Super Maria.

Ljubitelj iger bo videl malo morje zanimivih reči, ki jih na velikem platnu ni videl še nikoli, in to lahko pomeni veliko. Glasbena podlaga Briana Tylerja je sicer izredna, saj iznajdljivo nadgradi klasične melodije iger, a je prestreljena z nekaj hiti iz osemdesetih, ki jih ne bi pričakovali. Pričakujemo pa razplet zgodbe, kar je najslabši aspekt celotnega filma, ki ima to srečo, da je svet Super Maria raznolik, pisan, pogosto duhovit in zanimiv, ker ga vidimo prvič.

Super Mario je najboljši film o Super Mariu, kar lahko pomeni malo ali pa ogromno. Z vsem, kar so vzpostavili v tem delu, se lahko z upanjem veselimo neizbežnega nadaljevanja, ki bi lahko nadgradil celotno izkušnjo.

Film je na sporedu slovenskih kinematografov v slovenski sinhronizaciji.

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Lep prikaz priljubljenih iger
  • Glasbena podlaga iz znanih melodij
  • Veliko trenutkov za ljubitelje igre
  • Mala merica prisrčnosti

MINUSI

  • Predvidljiva zgodba
  • Raztreseno dogajanje
  • Preprostost likov

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih