Recenzija: Asistentka

»Ko dolgčas dobi svoj film.«

Film Asistentka ste pogledali, takoj ko ste prebrali naslov. Gre se točno o tem, kot govori naslov, zato ogled žal ne prinaša nobene dodane vrednosti ali kvalitetnega zapravljanja prostega časa. Čeprav je prvih 10 minut izredno zanimivih in veliko obeta, je ta začetek praktično raztegnjen še na preostalih 77 minut filma. Tako film hitro postane dolgočasen in brez pomena.

V filmu spremljamo asistentko, ki marljivo opravlja svoje delo in čaka na priložnost svojega življenja. V filmsko-produkcijski hiši skrbi za direktorja podjetja ter vse njegove zaposlene. Zavzeto opravlja vsa njena ter druga dela; in čeprav je izredno vestna, delovna in prizadevna je njeno delo nenehno prezrto in zaničeno.  Zato asistentka počasi pada v obup in poišče pomoč.

To je v bistvu celotna vsebina; ki pa je žal orisana na veliko bolj zanimiv način, kot pa poteka dogajanje v filmu. Film namreč pripoveduje enako vsebino znova in znova celotnih 87 minut, vendar na veliko bolj počasen, tih in dolgočasen način. Ker poanto filma dojamemo takoj, preostala vsebina zares hitro postane zelo dolgočasna. Mogoče jo lahko reši kratek preobrat v zgodbi (ki je zagotovo zanimiv), vendar je ta preobrat postavljen na tako neprimerno mesto, da gledalec od njega pričakuje enostavno preveč.

Preobrat namreč najavi vrh filma, ki pa ga film nikakor ne doseže. Raje kot to, se film znova spreobrne v isto počasno in brez pomensko dogajanje, ki pa je do takrat že res preveč premleto. Zato film po nekaj nesmiselnih kadrih končno ponudi konec, ki pa je žal tudi brez smiselne rešitve na prikazan problem.  

Pozitivna lastnost filma je definitivno igra. Ta na gledalca dobro prenaša obup glavnega lika. Mogoče celo malo preveč, saj film res hitro postane dolgočasen in negledljiv. Prav iz tega razloga film kar kliče po gledanju na uro in vmesnem opravljanju drugih aktivnosti.

Liffe po Liffu

Gledanje filma je omogočil festival Liffe. Čeprav se je dogodek zaključil že v aprilu, so nam organizatorji omogočili ogled odličnih filmov tudi po festivalu. Kateri so in kako enostavno si jih lahko ogledate, pa si preberite na tej spletni strani tukaj.

Iz tega razloga filma definitivno ne priporočamo. Čeprav je sporočilnost izredno pomembna in aktualna, vseeno raje svetujemo, da si ogledate druge filme, ki smo jih predlagali za vas. Tam se boste srečali s podobno tematiko, ki pa jo boste dojeli skozi bolje dodelano zgodbo, bolj zanimivo dogajanje ter preko dobrih nasvetov za reševanje istega problema.

Vseeno je potrebno pohvaliti odločevalce v festivalu Liffe. Vsekakor so se potrudili in pripravili neverjeten izbor filmov. Ta nam ni bil najbolj všeč, vendar je kljub temu prejel ogromno nagrad in priznanj. Zato komu najbolj verjeti o kvaliteti filma?

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Dober prikaz obupa, ki ga doživlja glavni lik
  • Presenečenje z Matthew Macfadyenom
  • Opozarjanje na #MeToo gibanje

MINUSI

  • Naslov je celotna vsebina filma
  • Bistvo filma se dojame že po 5 minutah
  • Potencirane lastnosti likov
  • Konec filma ne ponudi rešitve

Viri slik: Liffe

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih