Recenzija: Argylle

»Film, ki ga je težko jemati resno«

Argylle je najnovejša akcijska komedija, ki te dni poskuša zabavati občinstva v kinodvoranah po vsem svetu. Film je vsekakor namenjen nezahtevnim gledalcem, ki imajo radi preproste zgodbe z znanimi obrazi, a tudi tukaj ne izpolni pričakovanj, saj se kar ne more odločiti, kdaj bi bilo smiselno zgodbo zaključiti. Ima nekaj zabavnih vložkov in ob ogledu se boste vsekakor velikokrat nasmejali, a na koncu boste od ogleda izčrpani, saj vas bosta dobri dve uri ponavljajoče akcije popolnoma izželi.

Matthew Vaughn se je v filmskih krogih proslavil s franšizo The King’s Man, ki je kvalitetno združila akcijo, komedijo in elemente vohunstva. Mnogi imajo te filme za daljno, manj resno, sorodstvo Jamesa Bonda. Argylle je poskus evolucije te franšize in zdi se, da se je Vaughn spotaknil že na prvi stopnički. Film govori o pisateljici knjig o vohunu po imenu Argylle in film prepleta zgodbo glavne junakinje ter njenih fikcijskih likov, kar na prvi pogled deluje simpatično, a se namen hitro izjalovi.

V glavni vlogi je Bryce Dallas Howard, ki upodobi Elly Conway, svetovno znano pisateljico knjig. Družbo ji dela izvrstni Sam Rockwell v vlogi Aidana, vohuna, ki jo poskuša zaščiti, ko je njeno življenje v nevarnosti. Zakaj bi bila preprosta pisateljica romanov v nevarnosti, se sprašujete? Odgovor je preprost – njeni romani tako dobro napovedujejo dejanske dogodke, da hitro postane predmet opazovanja Direktorata (v tem primeru zlobci) in Aidan je tisti, ki jo poskuša zaščititi.

Argylle

Kako to, da smo v promocijskem materialu filma tolikokrat videli Henryja Cavilla, se boste vprašali? No, on je Argylle in zgodbo iz knjig v filmu velikokrat vidimo odigrano na velikem platnu. Prav takrat na plano stopi Cavill v vlogi simpatičnega in nezmotljivega tajnega agenta. Njegova desna roka je Wyatt, ki ga upodobi John Cena.

Ker vam zgodbe ne želimo pokvariti, lahko napišemo le, da vse kar deluje zabavno, na neki točki postane preveč ponavljajoče. Humor je povprečen. Akcijske sekvence zaradi slabega CGI delujejo kot karikatura najboljših akcijskih filmov in zdi se, da se tudi ustvarjalci tega zavedajo, kar je edino pozitivno. Za trenutek bi se nam namreč lahko zdelo, da je film dobra satira akcijskih filmov, a hitro ugotovimo, da misli resno s svojo zgodbo. Preobrat na sredini filma je dobro izpeljan, a vse skupaj traja predolgo.

Argylle 2

Igralska zasedba je resnično vrhunska, zato je še toliko huje, da ni v popolnosti izkoriščena. Bryan Cranston, Catherine O’Hara, Ariana DeBose in Samuel L. Jackson so le nekatera imena, ki imajo epizodne vloge in je težko razumeti, zakaj so takšne vloge sploh sprejeli.

Stvar, ki hkrati deluje in je filmu tudi v škodo, je prikaz pisateljske blokade. Mnogi, ki ustvarjate in pišete ste zagotovo že imeli trenutek, ko izpod vaših prstov ni prišlo nič kvalitetnega in zanimivega. Film to solidno prikaže, a na koncu prav v tem pretirava, ko sam predolgo svojo zgodbo. Še ko ga konča, dobimo dodaten prizor, ki služi kot napoved nadaljevanja.

Argylle je film, ki bolj spada v kategorijo zabave kot umetnosti. Ne odkriva tople vode, temveč poskuša nadaljevati po preverjenem receptu, ki je Vaughnu dobro služil v franšizi The King’s Man. Težko rečemo, da mu uspe, saj ima precej pomanjkljivosti, a je še vedno gledljiv, če le ne boste imeli previsokih pričakovanj. V najslabšem primeru boste slišali nekaj odličnih pesmi, ki akcijskim prizorom dodajo dobršno mero humorja. Za piko na i ima pomembno vlogo tudi maček Alfie.

Argylle se trenutno predvaja v vseh kinematografih na svetu, tudi pri nas. Priporočali bi ga ljubiteljem akcijskih komedij.

Ocena: 2/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Sam Rockwell
  • Preobrat na sredini zgodbe
  • Prikaz pisateljske blokade

MINUSI

  • Bizarna zgodba
  • Neizkoriščen potencial igralcev
  • Zelo slab CGI
  • Film je pol ure predolg

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih