Recenzija: Air

»Zakulisje ključne odločitve v športni in podjetniški zgodovini«

Air je športna biografska drama o nastanku ene največjih (športnih) znamk vseh časov – Air Jordan. Film govori o tem, kako je podjetje Nike sprejelo najpomembnejšo odločitev v svoji zgodovini, ki jim še danes zagotavlja status ene najbolj prepoznavnih znamk od razmaha kapitalizma. Ben Affleck se znova izkaže v vlogi režiserja, Matt Damon pa še enkrat več dokazuje svoje igralsko mojstrstvo. Ob filmu boste uživali tako športni navdušenci kot nadobudni podjetniki in ambiciozni marketerji. Prepričani smo, da bo film dosegel vaša pričakovanja, saj ni samo zgodba o uspehu, temveč tudi učna ura življenja ter perfektna reklama znamke, ki te v bistvu zares ne potrebuje.

Težko boste našli koga na našem planetu, ki še ni slišal za Michaela Jordana. Po mnenju velike večine, najboljši košarkar vseh časov je veliko več kot zgolj to. Jordan je športna in podjetniška ikona. Njegov priimek je v košarkarskih krogih sinonim za veličino, v podjetniških krogih pa za edinstveno zgodbo o uspehu, ki je na novo postavila temelje vrednosti imena športne zvezde. Vsi novodobni športniki, predvsem košarkarji, se lahko zahvalijo Jordanu za donosne pogodbe in lastne športne copate, saj jim je prav on oral ledino na tem področju. Air Jordan 1 še danes velja za najbolj kultni športni copat vseh časov.

Zgodba filma Air se dogaja leta 1984 po naboru lige NBA, ko so izbrani igralci v fazi sklepanja pogodb za košarkarske copate, ki jim prinesejo bogat zaslužek ter čast in slavo, v primeru, da to upravičijo na igrišču. Nike je bil takrat vodilni ponudnik športne opreme za tek, ne pa tudi za košarkarske copate. V tem pogledu je prednjačil Converse, ki je imel pod svojim okriljem takrat tri najboljše košarkarje: Magica Johnsona, Larryja Birda in Juliusa Ervinga. Edino resno konkurenco jim je predstavljal nemški Adidas, Nike pa na tem področju nihče ni jemal prav resno in grozil jim je propad.

Režijo filma je prevzel Ben Affleck, ki obenem igra direktorja podjetja Nike, Phila Knighta. Njegov glavni adut na tem področju je Sonny Vaccaro, marketer in prodajalec, z veliko strastjo do košarke, ki ima nalogo najti »naslednjo veliko stvar«. Slednjega imenitno upodobi Matt Damon, ki dokazuje, da še ni za v staro šaro. Pojavi se v praktično vsakem prizoru filma in je naš vodič skozi vzpone in padce v zgodbi. Njegova edinstvena vloga v podjetju je izredno priročna za gledalca, saj nam film preko njegovih številnih interakcij s sodelavci te počloveči in hitro jih vzamemo za svoje ter navijamo za njihov uspeh.

Matt Damon Air

Režija Afflecka je »old school«. Ne pretirava, zaveda se točno kakšen film snema in igra na preverjene note, ki v zgodbah o uspehu praktično vedno vžgejo. Začetna montaža nas skupaj z glasbo takoj umesti v leto 1984 in nemudoma nam je jasno, kaj je na kocki za zaposlene in za podjetje. Hitra montaža in imenitna izbira glasbe, na čelu z Dire Straits in Brucom Springsteenom, kvalitetno podpirata dogajanje in mu dajeta dodatno dimenzijo. Edina kritika bi bilo nekoliko klišejsko dramatiziranje dogodkov in določeni monologi, katerih se film v svojem vrhuncu poslužuje, a mu tega ne zamerimo preveč, saj se oddolži z vrhunsko scenografijo.

Pohvaliti velja odličen scenarij Alexa Converyja. Slednji uspe predstaviti like, kaj je na kocki in se dovolj podrobno dotakne NBA, da se pravi ljubitelji večkrat namuzamo ob stavkih, ki se danes zdijo neumni, a so takrat bili povsem resno izgovorjeni (Charles Barkley ni za TV). Tudi Jason Bateman v vlogi Roba Strasserja svoje delo odlično opravi. Pomembno vlogo v filmu ima Jordanova mama Deloris, katero vrhunsko upodobi odlična Viola Davis. Jordan je od Afflecka osebno zahteval, da Viola Davis igra njegovo mamo. V scenariju je lik Deloris sprva imel zgolj en stavek dialoga, a so morali to po uspešnem dvorjenju Violi Davis spremeniti, da so v popolnosti izkoristili njen potencial.

Filmu še najbolj škodi dejstvo, da vsi vemo, kako se zgodba konča, zato trenutki negotovosti v filmu to v bistvu niso. Michael Jordan ne bi odobril filma o svoji znamki, če bi ustvarjalci spremenili zgodovino in posneli film o tem, kako je vse šlo k vragu. Film je tako hkrati častni krog zmagovalcev in idealna reklama, ki bo še dodatno povečala že tako megalomanske prihodke iz naslove te znamke. Znamka Nike in Air Jordan ne potrebujeta tega filma, da bi dodatno učvrstila svoj status v športnem in korporativnem svetu, a so ga vendarle posneli in mi nimamo prav nič proti.

Film bi priporočali vsem športnim navdušencem, sploh košarkarskih, in tistim, ki obožujejo športne copate Air Jordan. Prav tako bo ogled zagotovo zanimiv tudi ljudem v prodaji, marketingu in korporativnem upravljanju na najvišji ravni.

Film Air se trenutno predvaja v vseh večjih kinematografih. Obiščite svoj lokalni kino in si ga oglejte.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Odlično predstavljena zgodba
  • Izvrstni Matt Damon
  • Zelo dobra režija Bena Afflecka
  • Imenitna glasba in scenografija

MINUSI

  • Poznamo razplet filma
  • Občasni (namerni) klišeji

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih