Recenzija: Abigail

»Ugrizni me z nasmehom!«

Komedija in groza sicer nista tako redka v žanru grozljivk, pa vendar se ta kombinacija vedno izkaže za tvegano, saj mnogi filmarji ne uspejo loviti idealnega ravnotežja med kričanjem in smehom. Vampirska komična srhljivka Abigail vsaj na prvi pogled ne obeta, saj komičnih interpretacij vampirskih mitov v svetu filma kar mrgoli (pravzaprav je fascinantno, da med komičnimi grozljivkami dominirajo predvsem filmi o vampirjih), zato je težko odkrivati toplo vodo. Kljub temu pa lahko Abigail označimo za enega najbolj smešnih filmov letošnjega leta. 

V filmu, ki je sicer moderna predelava Universalove klasične grozljivke Dracula’s Daughter, spremljamo skupino kriminalcev, ki jim je zaupana ugrabitev deklice po imenu Abigail, hčerke vplivnega kriminalca in talentirane balerine. Ko jim ugrabitev uspe,  deklico odpeljejo v odročno podeželsko hišo, kjer morajo naslednjih 24 ur čakati na izplačilo odkupnine, vendar pa se tekom noči izkaže, da Abigail ni običajna najstnica, ampak krvoločna vampirka, ki obožuje tako balet kot tudi pitje človeške krvi. 

Abigail je film, ki ga niti pod razno ne smete jemati resno, če želite v njem maksimalno uživati. Ko greste mimo njegove absurdne zgodbe, idiotskih in namerno karikaturnih likov in trapastih preobratov, se izkaže, da gre za zelo duhovit in napet film, ki je hkrati huronsko smešen, še posebej po zaslugi odličnih igralskih predstav ansambla, kjer velja izpostaviti vedno očarljivega Dana Stevensa in mlado Alishio Weir v naslov vlogi, ki ne bi mogla biti bolj uživaško hudobna. Abigail je hkrati film, ki postreže s celim kupom izredno posrečenih šal, ki pa vseeno niso tako agresivno vstavljene v zgodbo, da bi ta izgubila na suspenzu in občasni atmosferičnosti. 

Med oboževalci grozljivk se sicer še vedno najdejo tisti, ki trdijo, da smeh in groza ne gresta skupaj in Abigail je film, ki jih ne bo uspel prepričati v nasprotno. Gre za vampirsko komedijo, ki se (na srečo) zaveda tega, kako neumna in za lase privlečena je, še posebej v končnem preobratu, ki je sicer že bil razkrit v napovednikih, pa vendar ga na tem mestu ne bomo omenjali. Je pa vsekakor dovolj bizaren, da bodo nekateri gledalci ob njem zgolj zamahnili z roko in preusmerili pozornost nekam drugam. 

Uspeh filma Abigail je tako popolnoma odvisen od gledalčevih pričakovanj; če želite strašljiv in atmosferičen vampirski film, ki zgodbo in like jemlje resno, boste razočarani. Če pa ste pripravljeni sprejeti dejstvo, da film hodi po tanki meji med neumnostjo in zabavo, vas čaka eden najbolj duhovitih in kratkočasnih filmov letošnjega leta. Naj vam tekne! 

Abigail si je moč ogledati na rednem sporedu slovenskih kinematografov.

Ocena 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Idealna kombinacija krvave groze in absurdnosti
  • Odlični igralski ansambel
  • Neprestano napeto dogajanje
  • Zelo posrečene šale

MINUSI

  • Absurdnost zgodbe ne bo po okusu vsakega gledalca
  • Film ni pretirano strašljiv

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih