Recenzija: 65

»Dinozavri v grozljivki? Ja, prosim.«

Filmov z dinozavri ni veliko, zato s(m)o oboževalci vedno v pričakovanju, ko se pojavi kakšen nov izdelek. Izven franšize Jurski park (vštevši novejše filme Jurski svet) smo videli le malo filmov o ali z dinozavri, ki bi jih dejansko lahko videli tudi v slovenskih kinematografih. Zadnji tak je bil pol-dokumentarec Sprehod z dinozavri (Walking with Dinosaurs, 2013), prištejemo pa mu lahko še Pixarjevega Dobrega dinozavra (The Good Dinosaur, 2015).

In novica o dinozavrskem filmu 65, pri katerem sodelujeta Adam Driver in Sam Raimi, je za navdušence nad zgodovinskimi bitji poskrbela za visoko mero pričakovanja. Pa so bila ta pričakovanja dosežena?

65 spremlja zgodbo pilota Millsa (Adam Driver), ki mora zasilno pristati potniško ladjo na nezačrtanem planetu. Med iskanjem preživelih se hitro znajde v boju za preživetje, saj mu preti nevarnost velikih in krvoločnih bitij.

V kolikor bi prejeli le tak opis, bi se lahko pri koncu filma nadejali razkritja v stilu legendarnega Planeta opic s Charltonom Hestonom iz leta 1968. Ni bilo tako, 65 je eden od tistih filmov, ki je posledica studijskega vmešavanja na podlagi testnih ogledov. Šele po ogledu je jasno, da bi 65 lahko bil nekaj več, nekaj bolj skrivnostnega in »pametnejšega«, kar želi gledalcu ponuditi tudi nekaj trenutkov za razmišljanje in ne le za kratkočasenje.

Scenarij in režija sta plod dvojca Scott Beck in Bryan Woods, ki sta najbolj poznana po filmu Tiho mesto (Quiet Place, 2018). Prej omenjeni Sam Raimi je zasedel mesto producenta, četudi je bil pred leti sam mišljen za režiserja filma. In dejstvo, da je bil film posnet že pred dvema letoma je hkrati dobro in slabo. Dobro iz vidika, da so imeli računalniški mojstri dovolj časa za piljenje videza filma, kar za film posnet z manj kot 100 milijoni dolarjev pomeni ogromno.

Dinozavri, četudi abotno napačni, so vseeno videti pristno in strašljivo. Večina filma je namreč posneta na prelepih lokacijah širom ZDA, kar doda element prepričljivosti poteku same zgodbe. Tista slaba plat takega premora pa je prav izbira studia, da film temeljito spremeni. To se še kako opazi, saj je film s 93 minutami precej kratek. Ko to združimo, da bi film moral biti daljši in je bil ustvarjen s tem v mislih, predvsem na začetku filma dobimo montažo in napise na ekranu, ki ukradejo »presenečenje« konca in čas, ki ga film nima.

Adam Driver je pač Adam Driver, tudi z malo viri bo ustvaril veliko. Ob boku ima mlado Ariano Greenblatt, ki se povsem solidna kosa z igralskim talentom svojega »varnostnika«. Odlična sta predvsem, ko film od njiju zahteva tiho igro, ki jo je v filmu na pretek zaradi odločitve o nezmožnosti sporazumevanja med obema – zaradi krajšanja igralnega časa odločitev ni dobra, saj ukrade povezavo med obema. In takih manjših odločitev je v filmu preveč, da bi celota izpadla koherentno in s čustveno nabitostjo konca.

Drug del igralske zasedbe pa so dinozavri. Poznavalci bodo v njihovi podobi sicer našli njihove dejanske navdihe, a po večini so ustvarjeni veliko bolj »strašljivo« in so s tem okradeni pristnosti oziroma prave podobe. Kar je odlično izpeljal prvi Jurski park, filmu 65 ne uspe. Dinozavri so tu pošasti in ne zgolj živali, ki počnejo tisto, kar znajo. Za dejstvo, da gre pri 65 za grozljivko, je ta nekoliko pravična in morda celo logična. Še vedno pa temačnost filma in preživetveni aspekt poskrbita za nekaj grozljivih prizorov. Ti bodo navdušili tiste, ki obožujejo trenutek, ko skočijo iz sedeža.

Na koncu koncev je 65 nekaj, kar bi lahko bilo precej fantastično. Kocke so padle tako, da je 65 zgolj prepričljiv akcijski film, posipan z nekaj drame in grozljivke. Kar bi lahko bilo Planet opic z dinozavri je postalo močno izboljšan Čas po Zemlji (After Earth, 2013), kar je samo po sebi že velik napredek in pokazatelj, da je potrebno zahtevati podaljšano različico oziroma režiserjev rez. Priporočamo za filmski večer s prijatelji in tiste, ki jim je bil všeč Tiho mesto.

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Prepričljivi vizualni učinki
  • Zanimiv koncept
  • Napeto dogajanje
  • Dinozavri, ki to niso

MINUSI

  • Raztresen začetek filma
  • Nekaj odvečnih prizorov
  • Dinozavri, ki to niso
  • Razkritje celotnega zapleta

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih