Prihaja novi slovenski vojni film Ostri vrh

Filmsko ustvarjalno društvo Loke Studio, ki ga sestavljajo navdušenci nad filmom iz Zasavja, je posnelo kratki vojni film Ostri vrh, ki prikazuje ozadje zamolčane bitke ob napadu nacistične Nemčije na Jugoslavijo leta 1941.

Film prikazuje skupino vojakov Kraljevine Jugoslavije, ki so poslani na severno mejo tik pred začetkom vojne. Vzdušje v skupini je napeto, saj se vsi zavedajo, da bodo zelo kmalu soočeni s sovražno vojsko, to neprijetno pričakovanje pa rodi cel kup medosebnih konfliktov, notranjih dvomov ter strahov. Večina dogajanja se odvija na odročni kmetiji visoko v gorah na slovenskem Koroškem, kjer vojaki pazijo na mejo in se ob prihodu sovražnika pripravljeni sprejeti usodne odločitve.

Režiser Matic Poropatič se je za realizacijo filma odločil, ker meni, da je obdobje pred pričetkom druge svetovne vojne v medijih slabo raziskano:  “To usodo delijo tudi dogodki ob dejanskem napadu sil osi pod vodstvom nacistične Nemčije. Delni razlog, da je zgodovina pozabila na ta dogodek, zagotovo tiči v tem, da je napad oz. aprilska vojna, kot je postala znana kasneje, trajala zgolj nekaj dni, in sicer od 6. do 17. aprila 1941.” 

Film je rezultat društva Loke Studio ter večjega števila kulturnih ter gledaliških društev in tudi posameznikov kot so Kulturno društvo Svoboda Trbovlje (njegov član Mirza Ribič nastopa tudi v glavni vlogi), Kulturno društvo Podkum in Kulturno-umetniško društvo Svoboda Prebold. Loke Studio je med snemanjem tudi intenzivno sodelovalo z društvi in organizacijami, ki se ukvarjajo z uprizarjanjem zgodovinskih dogodkov kot so Kulturno zgodovinsko društvo Triglav, Društvo za taktične igre DTI ter Zgodovinsko zbirateljsko društvo Planika. 

Film se je snemal v Zasavju in sicer v krajevni skupnosti Podkum ter Trbovljah, realiziran pa je bil s pomočjo prostovoljnega dela in brez večjih finančnih sredstev. Premiera filma je načrtovana za poletne mesece. 

Viri slik: Arhiv F.U.D. Loke Studio

Poiščite nas na družbenih omrežjih