Pričenja se 26. Festival slovenskega filma Portorož

26. Festival slovenskega filma v Portorožu se je z današnjim dnem uradno začel in na njem lahko od tretjega do osmega oktobra pričakujete kar 55 filmov, ki se bodo potegovali za nagrade v tekmovalnem programu. Festival vsako leto podeli prestižne nagrade vesna, poleg tega pa je komisija še izbrala kar 39 filmov, ki si jih bo možno ogledati v okviru Preglednega programa.

V pregled programske komisije je prišlo skupaj 138 prijav. Izmed 55 filmov, ki so se uvrstili v tekmovalni program je 14 celovečernih, 16 kratkih, 3 srednje metražni, 2 manjšinski koprodukciji in 20 študijskih kratkih filmov. Na lanskem festivalu je glavno nagrado za najboljši celovečerec odnesel simpatični film režiserja Matevža Luzarja z naslovom Orkester. Zanimivo je videti, da je v letošnjem celovečernem programu kar polovico izmed filmov dokumentarnih, zato lahko rečemo, da bo prava borba med slednjimi in igranimi.

26. festival slovenskega filma portorož

Festival se bo danes uradno odprl s Šterkijado režiserja Igorja Šterka, kjer bomo spremljali portret družine Jureta Šterka, prvega Slovenca, ki je sam objadral svet.

Strokovno žirijo za celovečerne filme letos sestavljajo igralka Anuša Kodelja, režiserka Andrina Mračnikar ter odgovorna urednica revije Ekran Ana Šturm, žirijo za kratke in študijske filme pa ustvarjalec animiranih filmov Dušan Kastelic, antropolog in cineast Naško Križnar ter producent in montažer Vladimir Šojat.

Naziv »prijatelja slovenskega filma« in častnega gosta festivala letos nosi velik poznavalec in promotor slovenskega filma, režiser in umetniški direktor Dnevov slovenskega filma v Beogradu: Dragomir Zupanc.

Kot vsako leto bodo tudi na 26. FSF Portorož podelili nagrado za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti, nagrado Metoda Badjure, ki od letošnjega leta nosi razširjeno ime nagrada Milke in Metoda Badjure.

26. festival slovenskega filma portorož študentski evro

Ohranja se tudi filmski evro za študente filma, s katerim želijo študentom umetniških fakultet, kjer je spremljanje festivala del učnega procesa, omogočiti bivanje na festivalu. Študentom ljubljanske AGRFT in Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici, ki so na festivalu brezplačno bivali že v preteklih dveh letih, se letos pridružujejo še študentje ljubljanske ALUO. Da bi lahko bili študentje na festivalu prisotni vse festivalske dni, so uvedli simbolični prispevek 1 evra ob vsaki kupljeni ali prevzeti vstopnici.

Obisk na festivalu, tako kot vsako leto močno priporočamo, saj s tem podpremo slovenske ustvarjalce, slovenski film in slovensko kulturo. Več o festivalu ali programu pa je možno poiskati na njihovi spletni strani.

Poiščite nas na družbenih omrežjih